Atum e Risotto

This entry is part 11 of 49 in the series Lekker Hapje Cup 2010

2010 wordt het jaar van de herinnering aan de helden van weleer. De huidige Seleção is helaas een beetje een kleurloos elftal, dus zetten we met culinaire voorzetjes de mannen in scoringspositie die hetzij de WK op z’n kop zetten, de cup mee naar Rio namen of soms in het zicht van de haven strandden, maar altijd met flair, inzicht en techniek. De huidige Braziliaanse selectie wordt wel eens verweten rugby voetbal te spelen. Weinig tikkie-takkie paasjes, weinig sjeu en een onbraziliaanse nadruk op teamwork en kampfgeist, niet echt Braziliaanse begrippen.

Het is daarom dat ik terug wil grijpen op traditionele Braziliaanse waarden: Ordem e Progresso

Verpersoonlijkt door grootheden als Falcão, Vavá of Zico. Prachtvoetballers als Didi, Jairzinho, en Pelé, mannen met baarden en beenafwijkingen, zoals Garrincha of Socrates. Of met poëtische bijnamen als de rubberen man: Leônidas da Silva.

Het eerste gerecht is een ode aan die laatstgenoemde: topscorer van de WK in 1938.

Bekend als een van de eerste uitvoerders van de omhaal (voor onze Zuid-Afrikaanse vrienden: mokanangwana.) hier gedemonstreerd door Pelé:

Een flexibel gerecht, met precies de juiste hoeveelheid scherpte en pit om alles af te maken. Continue reading

Meatydamia Nwankwo Soup

This entry is part 13 of 49 in the series Lekker Hapje Cup 2010

Een mooie Afrikaanse vervlechting van smaken: heerlijk lamsvlees in samenspel met vis, subtiel gebalanceerd met kruiden, doorspekt met groenten en dit in een geheel van een op macadamia noten en tomaten-gebaseerde saus, ofwel Meatydamia Nwankwo soep! (Ode aan Nigeriaans voetbal-legende Nwankwo Kanu). Continue reading

Haring Sushi, Japans met een stukje Nederland

This entry is part 14 of 49 in the series Lekker Hapje Cup 2010

Op het eerste gezicht is Japan een culinaire grootmacht. Het heeft een enorme culinaire traditie die wel bekend en geliefd is in heel de wereld. Echter deze traditie is ook meteen de grote zwakte van Japan. Iedere tegenstander weet wat de Japanners op het veld zetten. Als bondscoach zie ik me dus voor de taak deze tradities te veranderen.

Het probleem is dat Japanse spelers getraind zijn om te denken vanuit tradities, en een traditie ombuigen in een kort tijdsbestek van een Lekker Hapje Cup is onmogelijk. Mijn antwoord hierop is een traditie toe te voegen aan de al bestaande Japanse keuken, en aangezien ik van de Nederlandse school ben worden dat tradities uit de Nederlandse keuken.

In deze wedstrijd zien we de traditionele Japanse Sushi, met in het hart van het veld het traditionele haring-bietjes tweetal van Nederland. Continue reading

Arroz Me-Mata

This entry is part 15 of 49 in the series Lekker Hapje Cup 2010

Je zou denken dat mijn Spaanse afkomst een voordeel zou zijn in dit toernooi maar ik weet het nog niet zo zeker. Mijn broer is al een aantal jaar bezig met deze pagina en heeft helaas het gras een beetje voor mijn voeten weggemaaid. Om toch een echt Spaans recept voor deze eerste wedstrijd te vinden, heb ik hulptroepen ingeschakeld. Ik heb mijn toekomstige schoonzus gevraagd of we samen niet haar heerlijke rijst konden maken. Continue reading

Lekker Hapje Cup 2010: Groep C, 1e wedstrijd

This entry is part 16 of 49 in the series Lekker Hapje Cup 2010

Groep C van de Lekker Hapje Cup ziet het debuut van GJ, de man die vorig jaar Zuid-Afrika naar de overwinning leidde. Zal het dit jaar hem lukken om Japan eveneens naar glorie en succes te leiden? Vanaf nu zullen we het antwoord op deze vraag gaan leren.

GJ zal eerst de 1e ronde moeten zien te overleven. Hierin neemt die het op tegen mijn kleine zusje (vorig jaar halve finalist met Nieuw-Zeeland) en LHC-debutanten Rick (na zijn “Smaken Verschillen” avontuur nu aan het hoofd van Nigeria), Juuth (de vegetarische bondscoach van Argentinië) en Edwin (de bondscoach van Denemarken). Continue reading

Pastel de Choclo

This entry is part 17 of 49 in the series Lekker Hapje Cup 2010

Chili, het land waar de aardappel en de aardbei hun oorsprong vinden, waar aan de zuidkust de gefokte zalm de wateren zuivert van overige inheemse vissoorten, totdat het water dood is en de fokkerijen weer zuidelijker trekken.

Met de indiaanse stammen, voortgekomen uit het machtige Incavolk, de Spaanse afstammelingen, de vele immigranten uit Duitsland, Zwitserland en Joegoslavië, moet het culinair toch wat te bieden hebben!

En dat heeft het ook: Pastel de Choclo. Een afgeleid gerecht van zoals de inheemse indianen het ooit maakten. ‘Choclo’ betekent ‘suikermais’ in het Quechua, de taal van de Andes, die ook door de Inca’s werd gesproken. Continue reading

Slowaakse knoflooksoep

This entry is part 18 of 49 in the series Lekker Hapje Cup 2010

De Slowaken zijn een eenvoudig en oprecht volkje. Zo leven ze, zo koken ze en zo voetballen ze. En nu is er zowaar op één van die onderdelen een groot succes geboekt: met de kwalificatie voor het WK 2010 doen de Slowaken voor het eerst sinds ze in 1993 onafhankelijk werden van Tsjechië mee met een groot eindtoernooi. En dan is het wel weer fijn dat je keuken zo eenvoudig is. Want daardoor zit de Slowaak straks in no time met een smakelijke kom soep voor de tv om de nationale trots te zien spelen. Continue reading

Pittige Kikkerwten en Aubergines

This entry is part 19 of 49 in the series Lekker Hapje Cup 2010

Met de geste van koning Otto en zijn mannen uit 2004 in het achterhoofd, heb ik besloten om in het begin voor een sterke basis te gaan. Met kikkererwten en aubergine, ingrediënten die een grote rol in de Griekse keuken spelen, zijn de fundamenten in ieder geval goed. Vervolgens is het de taak van de smaakmakers om voor wat pit te zorgen en daarmee de overwinning mee naar Athene te nemen. Voor Zeus! Continue reading

“The East is Red” rijst

This entry is part 20 of 49 in the series Lekker Hapje Cup 2010

Wat eet men in Noord Korea? De Grote Leider heeft zijn eigen pizza chef, maar om nou te zeggen dat dat nu is wat de bevolking eet, is niet echt waarschijnlijk. Een aantal dingen kan ik zelf wel verzinnen. Er zal iets met rijst inzitten, het moet niet ingewikkeld zijn want een aantal ingrediënten zal botweg niet of weinig aanwezig zijn zoals vlees en er is weinig brandstof (hout of steenkool) dus zal het ook snel te koken moeten zijn. Met deze dingen in gedachten ga ik maar eens wat maken. Niet teveel natuurlijk want dat is ook een van de kenmerken van de Noord Koreaanse keuken. Continue reading