Haring Sushi, Japans met een stukje Nederland

This entry is part 14 of 49 in the series Lekker Hapje Cup 2010

Na het winnen van de Lekker Hapje Cup, het hoogst haalbare op culinair gebied, met Zuid Afrika in 2009 had ik, bondscoach van Groenestijn, besloten om decadent te worden. Mijn plan was om me te laten contracteren door een onbeduidend culinair land met te veel geld (lees: de Verenigde Staten) . Overduidelijke tekortkomingen in de keuken zou ik onder veel media aandacht buiten de basis zetten (in het geval van de VS zouden Fat en Sugar niet eens op de tribune mogen zitten). We zouden een “goede prestatie” neer zetten, waar we “trots op mochten zijn”, maar ik was niet van plan om er echt voor te vechten.

Echter, achter de schermen hebben de bobos van de LHC samengespannen met als uitkomst dat ik nu bondscoach ben van Japan en niet de Verenigde Staten (op dezelfde wijze is ook dhr. Zeeman geen bondscoach geworden van Nederland, maar is de arme man nu bondscoach van Noord Korea). Dit schreeuwt om culinaire gerechtigheid op het veld. Decadentie kan nog een jaar wachten. Bondscoach van Groenestijn vecht opnieuw.

Tactiek

Op het eerste gezicht is Japan een culinaire grootmacht. Het heeft een enorme culinaire traditie die wel bekend en geliefd is in heel de wereld. Echter deze traditie is ook meteen de grote zwakte van Japan. Iedere tegenstander weet wat de Japanners op het veld zetten. Als bondscoach zie ik me dus voor de taak deze tradities te veranderen.

Het probleem is dat Japanse spelers getraind zijn om te denken vanuit tradities, en een traditie ombuigen in een kort tijdsbestek van een Lekker Hapje Cup is onmogelijk. Mijn antwoord hierop is een traditie toe te voegen aan de al bestaande Japanse keuken, en aangezien ik van de Nederlandse school ben worden dat tradities uit de Nederlandse keuken.

In deze wedstrijd zien we de traditionele Japanse Sushi, met in het hart van het veld het traditionele haring-bietjes tweetal van Nederland.

Spelers

Goal:
Sushi rolmatje

Basis:
2 kopjes Sushi rijst
4 kopjes water
2 eetlepels azijn
1 platte eetlepel suiker

Middenveld:
Rode bietjes in zoetzuur.
Zeewier bladeren
Haring, (liefst vers, ik gebruik hier in Houston haring in zoetzuur, iets wat lijkt op rolmops).

Afmakers:
Wasabi
Sojasaus
Gember plakjes

Speelstijl

Rijst goed schoonmaken met water.

Water met rijst, azijn en suiker aan de kook brengen en 15 minuten met de deksel op de pan laten koken op een laag pitje. Als het goed is neemt de rijst al het water op.

Rijst even (5 minuten) laten afkoelen.

Zeewier vel op het sushi rolmatje leggen en deels vullen met een laagje rijst.

Leg boven op het laagje rijst dunne reepjes haring en dunne reepjes rode biet in een lijn.

Zeewier dicht rollen en in plakjes snijden.

Serveer de sushi met wasabi en soja saus. De gember plakjes heb je alleen nodig als je ook nog anderen soorten sushi serveert. In dat geval wordt de gember gebruikt om de smaak te neutraliseren tussen het eten van de verschillende sushi.

Stem op dit recept in de eerste ronde van de Lekker Hapje Cup 2010!

Series Navigation<< Meatydamia Nwankwo SoupArroz Me-Mata >>

0 thoughts on “Haring Sushi, Japans met een stukje Nederland

  1. En niet alleen hebben ze geen eten in Noord Korea, maar heb ik nu ook maar 1 oog. Een truuk met een keeper om een extra aanvaller in te zetten gaat ook niet werken.

    Ik ben bang dat ik maar iets met raap (“turnip”) moet doen a la Dish and dishonesty. “the number of votes I cast….” 20:08

  2. De tuchtcommissie van de ehm… LHC-bond heeft besloten om geen stappen te ondernemen tegen de Japanse bondscoach GJ, naar aanleiding van zijn opmerkingen tijdens de eerste wedstrijd van Groep C in de Lekker Hapje Cup.

    Desondanks vindt de LHC-bond de kritiek ongegrond en meent ze, bij monde van een woordvoerder, dat GJ moet begrijpen dat de bond er is voor het algemeen belang van de kook-sport en niet om rekening te houden met elk nuk of gril van de individuele deelnemers.

  3. Back in the kitchen:

    sushi-rijst is minder kleverig dan bijvoorbeeld ketan-rijst, neem ik aan? En rode bietjes in zoetzuur, kom jij dat in de winkel tegen? Ik heb het zelf hier in ieder geval nog niet gezien, maar wil er best een Chinese supermarkt voor in. We hebben – voor op brood – toch weer een flinke pot Sambal Manis nodig. Als ik die bietjes vind, waag ik me hier graag aan.

Laat een reactie achter

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.