Arroz Me-Mata

This entry is part 15 of 49 in the series Lekker Hapje Cup 2010

Je zou denken dat mijn Spaanse afkomst een voordeel zou zijn in dit toernooi maar ik weet het nog niet zo zeker. Mijn broer is al een aantal jaar bezig met deze pagina en heeft helaas het gras een beetje voor mijn voeten weggemaaid. Om toch een echt Spaans recept voor deze eerste wedstrijd te vinden, heb ik hulptroepen ingeschakeld. Ik heb mijn toekomstige schoonzus gevraagd of we samen niet haar heerlijke rijst konden maken. Vaak eten we deze rijst in de weekenden dat we in Granada zijn, bij haar op het terras terwijl we tot laat in de avond napraten over van alles en nog wat. Althans, sommigen van ons praten na; anderen slapen een lekkere siesta.

Ingrediënten

Om deze rijst (voor 4 – 6 personen) te maken hebben we een goeie grote pan nodig waar we stapsgewijs de volgende ingrediënten in gaan stoppen:

 • twee teentjes knoflook
 • 2 paprika’s, 1 rood en 1 groen
 • 7 grote groene asperges
 • 4 grote peer tomaten
 • 300 gram kipfilet
 • 300 gram varkensfilet
 • 200 gram ham
 • klein blikje doperwten
 • rijst (twee handjes per persoon)
 • snufje zout
 • bouillon blokje

Bereidingswijze

Allereerst snijden we de knoflook en de groene paprika in kleine stukjes. De tomaten ook nadat we ze hebben gepeld. We doen de knoflook, paprika en tomaten in een pan met een beetje olie. Vervolgens doen we de asperges, die we eerst in kleine stukjes hebben gesneden. Ondertussen snijden we het vlees, zowel varken als kip, in kleine hapklare stukjes. Eenmaal gesneden gaat dit in de pan. Als het bijna gaar is doen we er genoeg water bij zodat alles net bedekt is. Daar gaat één bouillon blokje bij en zout naar smaak.

De kok van dit recept doet er ook een beetje gele kleurstof bij. Toen ik vroeg of het verder ergens goed voor was, kreeg ik te horen dat het er voor zorgt dat alles er mooier uitziet.

Als het water kookt gaan de doperwten en de rijst erbij. Belangrijk hierbij is, als de doperwten uit blik komen zoals bij ons het geval was, eerst de doperwten te wassen. Het sapje waarin ze bewaard zijn kan anders een ongewenste smaak aan de rijst geven. Terwijl de rijst kookt, houden we een oogje op de pan zodat het niet te droog wordt.

Als de rijst klaar is, van het vuur halen en de rode paprika, die in reepjes gesneden is, gebruiken om het geheel te versieren.

Zoals jullie aan de foto’s kunnen zien, is er uiteindelijk niet veel van de rijst overgebleven.

Stem op dit recept in de eerste ronde van de Lekker Hapje Cup 2010!

Series Navigation<< Haring Sushi, Japans met een stukje NederlandLekker Hapje Cup 2010: Groep C, 1e wedstrijd >>

0 thoughts on “Arroz Me-Mata

 1. HHHMMMM…… para lo “regular” que dicen que estuvo, tiene una pinta increíble! Si me traduces la página igual pruebo y lo hago!

 2. Good morning,

  I am Cristina´s boyfriend and I tried this dish. I think it needed some more salt but, apart from that, it was delicious.

  I sincerely recommend you to prepare it and give it a try!

  Best,

  Miguel Angel

 3. Klinkt lekker, overigens viel me op dat de kipfilet fotografisch werd vertegenwoordigd door z’n broer, de kippepoot. Lijkt me een prima optie, omdat die meestal wat vetter is en dus meer aroma’s aan het gerecht kan afgeven. Hoe zit dat met die varkensfilet, is dat dan stiekem een pork snout?

 4. Rikki, je hebt helemaal gelijk. We hebben er een halve kip ingedaan toen we het klaarmaakten in Granada. Eenmaal in Madrid, toen ik het stukje aan het uittikken was, bedacht ik dat het makkelijker zou zijn met filets.

  Ik vond de rijst trouwens erg lekker, niet te flauw zoals anderen beweren (die toch geen Nederlands begrijpen)…

 5. erg lekker, wij zijn meteen aan de slag en de hele bord wordt door ons twee gegeten
  rikki ik zou niet varkensfilet gebruiken

Laat een reactie achter

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.