Lekker Hapje Cadeauwijzer

Hier is de Officiële Lekker Hapje cadeauwijzer voor de hobby chef. Handig voor verjaardagen, je Sinterklaasinkopen, kerstcadeautjes of gewoon zomaar, om de hobby kok in je familie of vriendenkring te verrassen met een aardigheidje.

De wijzer is onderverdeeld in:

  1. Kookgerei, tools die je het kookleven vergemakkelijken,
  2. Kookboeken.

Kookgerei

Parmenide Kaasrasp van Alessi

Deze kaasrasp was een van de housewarming cadeaus die we een aantal maande geleden kregen. Hij is geniaal. Niet alleen is die prettig om naar te kijken, maar ook super in gebruik. Hij logt erg fijn in de hand bij het raspen, de kaas wordt vanzelf opgevangen en je kan hem daarna direct op tafel zetten zodat je tafelgasten hem kunnen gebruiken om de kaas over hun pasta te strooien. (€16 bij bol.com)

Marcato Atlas 150 Pasta machine

De pasta machine mag in de keukenkast van de vrijgezelle hobby kok niet ontbreken. Samen pasta maken is een ideale invulling van een tweede of derde afspraakje, kunnen Lekker Hapje en mevrouw Lekker Hapje je uit eigen ervaring vertellen ;-).

Zelf deden we het met een Marcato Atlas (€94,99 bij bol.com), maar er zijn ook goedkopere modellen.

Mini pannetjes

Dit is een van de betere cadeaus die wij gekregen hebben (ook housewarming). Deze pannetjes zijn ideaal om gasten kleine hoofd- of bijgerechten voor te schotelen. Of om een heerlijk dessert (crème brulée!) in te bereiden.

Ze zijn er in veel varianten en prijzen, maar wij zijn heel tevreden over de aardewerk cocottes van Le Creuset. Niet in het minst omdat, nadat een dekseltje door en val was gebroken, een mailtje naar klantenservice voldoende was om kosteloos per post een nieuw vervangend dekseltje te krijgen (€55,99 bij bol.com).)

Crème brûlée brander

En als je dan die mini pannetjes hebt, dan is creme brulee een van de eerste dingen die je erin zal willen bereiden. En wil je dat krokante bovenlaagje echt goed krijgen, dan heb je daar een gasbrandertje voor nodig.

(vanaf €20 bij bol.com)

Weeglepel

Wie The Great British Bake Off (of de Nederlandse kopie Heel Holland Bakt) wel eens heeft gekeken, weet dat bakken soms wel heel dicht tegen alchemie aan ligt. Dat ingredienten correct en nauwkeurig gewogen worden is erg belangrijk. De hobby bakker die thuis aan de slag wil, kan dus eigenlijk niet zonder een weeglepel om die kleine hoeveelheden ook af te kunnen meten. (€29,95 bij bol.com)

Kookthermometer

 

(vanaf €9,- bij bol.com)

 Kookboeken

Hamburger Gourmet

Dit boek heb ik vorig jaar voor mijn verjaardag gekregen en is meteen uitgegroeid tot mijn favoriete en meest gebruikte kookboek.

Het boek is geschreven door de eigenaren van het Parijse restaurant Blend Hamburger en bevat tientallen varianten op de hamburger, die deze “doodgewone snack” naar een hoger niveau tillen. Dit gebeurt dan niet met onnodig exotische ingrediënten of ingewikkelde recepten, maar door simpele ingrediënten te combineren in makkelijk te bereiden recepten. Een topper! (€18,49 bij bol.com, en €19,99 in de Nederlandse vertaling)

Ratio, Michael Ruhlman

Dit is een kookboek die met recht die naam mag dragen, en niet zomaar een verzameling van recepten. Ruhlman brengt het koken terug tot de verhoudingen van ingrediënten die een gerecht vormen (bijv: meel : vloeistof = 5:3 = brood). Als je die verhoudingen onder de knie hebt, kun je vervolgens door te variëren met de ingrediënten je eigen draai geven aan je kooksels (bijv. ander soort meel voor ander soort brood).

Het recept voor pancakes uit dit boek is goddelijk. (€15,49 bij bol.com)

The Family Meal – Home Cooking with Ferran Adrià

Het is alweer een tijdje terug dat Ferran Adria de deuren van El Bulli, door vele jarenlang beschouwd als het beste restaurant ter wereld, sloot. Min of meer rond die tijd verscheen er een kookboek van zijn hand, met hierin niet de ingewikkelde formules en aan alchemie grenzende recepten die je van Adrià en El Bulli zou verwachten. Nee, het boek bevat recepten van de maaltijden die de de werknemers van El Bulli zelf elke dag voor zichzelf kookten alvorens ze aan de arbeid moesten om hun gasten te verwennen. Deze recepten zijn eenvoudig en zeer geschikt om thuis te maken, waarmee Adria wil laten zien dat lekker eten niet per sé complex moet zij , maar dat het belangrijkste is dat de ingrediënten en de smaken goed zijn. Tegelijkertijd krijg je ook een kijkje achter de schermen van El Bulli, wat natuurlijk ook mooi meegenomen is. (€25,99 bij bol.com)

500 baby & peuterrecepten – Beverly Glock & Bailey Koch

 

(€9,99 bij bol.com)

Heb je zelf nog ideeën of suggesties, geef ze door via alberto@tobias.es, of via Twitter @lekkerhapje of Facebook.

(PS: ik neem deel aan het partnerprogramma van bol.com. Als je via een van bovenstaande linkjes naar bol iets koopt, krijg ik een kleine commissie, die ingezet wordt om de Lekker Hapje webservers draaiende te houden.)

Laat een reactie achter

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.