Een mooie Afrikaanse vervlechting van smaken: heerlijk lamsvlees in samenspel met vis, subtiel gebalanceerd met kruiden, doorspekt met groenten en dit in een geheel van een op macadamia noten en tomaten-gebaseerde saus, ofwel Meatydamia Nwankwo soep! (Ode aan Nigeriaans voetbal-legende Nwankwo Kanu).
Benodigheden
3-4 personen
- 500 gram lamslappen (in blokjes gesneden)
- 1 witte ui (elipsvormige gesneden)
- Olijfolie
- 1 eetlepel tomatenpuree
- 1 theelepel chilipoeder
- 1 theelepel oregano
- Zout en zwarte peper (naar smaak)
- 500 gram kabeljauwhaas (graten verwijderd en de vis in kleine stukken gesneden)
- 50 gram haricoverts (gesneden in 3 stukken)
- 100 gram geroosterde Macadamianoten (ietwat gecrushed met de vijzel)
Werkwijze
Voeg de lamslappen, ui en wat zout toe aan 600 ml water, en kook dit voor 30 minuten op een medium-laag vuur.
Giet vervolgens de bouillon af en bewaar dit voor zometeen.
Bak het uitgelekte lamsvlees (met uien) heel kort goudbruin in olijfolie en voeg dit weer toe aan de bouillon. Voeg ook tomatenpuree, chilipoeder, oregano en zout en zwarte peper naar smaak toe aan de bouillon. Goed roeren en kook dit ongeveer 15 minuten op een medium-laag vuur.
Voeg vervolgens de kabeljauwhaas toe, samen met de haricoverts. Laat de soep 15 minuten doorkoken op medium-laag vuur.
Voeg hierna de macadamia noten toe. Goed roeren en check of de smaak goed is. Indien gewenst nog wat zout, zwarte peper, chilipoeder of oregano naar smaak toevoegen. Nog een minuutje doorkoken en dan opdienen in een diepe soepkom met wat brood.
Hmmmmmmm, eet smakelijk.
Stem op dit recept in de eerste ronde van de Lekker Hapje Cup 2010!
Wel leuk trouwens, dat je bij Net5 geregeld hebt dat ze juist deze week “Smaken Verschillen” herhalen!
Haha, inderdaad ja! Ik ben laatst ook nog op een Utrechtse TV-zender geweest met een kook-item, ik zal vragen of ze dat volgende week nog even kunnen herhalen ;-)