Pittige Kikkerwten en Aubergines

This entry is part 19 of 49 in the series Lekker Hapje Cup 2010

Bij het verdelen van de landen onder alle Lekker Hapje deelnemers, heb ik geprobeerd rekening te houden met alle voor- en afkeuren die iedereen mij doorgegeven gehad (met wisselend succes, als ik sommige reacties lees). Zelf had ik geen voorkeur, maar zou ik wel een van de overgebleven landen nemen. Ik koos in Griekenland uiteindelijk een van de meer bekende keukens. De gedachte hierbij was dat het bijhouden van de site me zoveel tijd zou gaan kosten, dat ik beter gediend was met een land waar ik makkelijk veel recepten voor kon vinden. Slim bedacht, vond ik zelf.

Maar na wat bladeren door De Griekse keuken bleek ik mijzelf te slim af te zijn geweest. Ik was vergeten dat Griekse sterspelers als souvlaki, bifteki en de vedette tzatziki niet meer speelgerechtigd zijn. Ik had er niet op gerekend dat begenadigde talenten als moussaka en baklava niet geselecteerd kunnen worden omdat na de recente verhuizing het nieuwe Huize Lekker Hapje nog niet over een oven beschikt. Lastig.

Gelukkig hoef ik niet zo ver te zoeken naar een voorbeeld dat je ook succes kunt halen met beperkte middelen. Otto Rehhagel leidde ditzelfde Griekenland, met nota bene Angelos Charisteas(!) als leider van de aanval, immers nog naar de Europese titel in 2004.

Met de geste van koning Otto en zijn mannen in het achterhoofd, heb ik besloten om in het begin voor een sterke basis te gaan. Met kikkererwten en aubergine, ingrediënten die een grote rol in de Griekse keuken spelen, zijn de fundamenten in ieder geval goed. Vervolgens is het de taak van de smaakmakers om voor wat pit te zorgen en daarmee de overwinning mee naar Athene te nemen. Voor Zeus!

Ingrediënten

voor 2 personen

 • 1 aubergine
 • 100 gram kikkererwten, droog of uit blik (=sneller)
 • olijfolie
 • 3 teentjes knoflook
 • 2 uien
 • 400 gram gepelde tomaten uit blik
 • 1/2 theelepel gemalen komijn
 • 1/2 theelepel kaneelpoeder
 • 1/2 theelepel gemalen koriander
 • zout
 • peper
 • paar takjes verse koriander

Bereidingswijze

Gebruik je droge kikkererwten, dan dien je ze de avond ervoor in een pan water te laten weken. Makkelijker is het om ze uit blik te halen. Dan moet je ze wel uit laten lekken en het sapje waarin ze bewaard worden er even af te spoelen.

Snijd de aubergine in blokjes. Leg de blokjes in een vergiet en bestrooi ze met zout. Dit trekt wat vocht uit de aubergine, waardoor die niet alleen minder bitter gaat smaken, maar straks bij het bakken niet als een spons alle olie op zal nemen. Laat ze daarom zo’n 30 minuten uitlekken in het vergiet, boven een kom om het vocht op te vangen. Spoel vervolgens de zout van de blokjes af en dep ze droog met wat keukenpapier.

Als je droge kikkererwten hebt gebruikt, staan ze als het goed is nog te weken. Giet ze af en doe ze in een pan en bedek ze met water. Breng aan de kook en kook ze tot ze zacht geworden zijn (zo’n 30 minuten). Giet ze vervolgens goed af. Als je de kikkererwten uit blik hebt, kun je deze stap uiteraard overslaan.

Verhit wat olijfolie in een grote pan. Snipper een van de uien en twee van de knoflookteentjes fijn en fruit ze in de olie. Voeg de gemalen komijn, kaneel en gemalen koriander toe en roer goed. Roer vervolgens de aubergineblokjes erdoorheen zodat ze goed bedekt worden met alle specerijen, de uien en de knoflook. Voeg de tomaten en de kikkererwten toe. Breng het geheel op smaak met peper en zout (proeven!) en laat nog 20 minuten afgedekt zachtjes doorkoken.

Verhit in een koekenpan wat olijfolie. Snijd de tweede ui in ringen en snipper het laatste teentje knoflook. Bak ze in de pan tot ze goudbruin gekleurd zijn. Meteen van het vuur en uit de pan halen om te voorkomen dat ze aanbranden.

Serveer de pittige kikkererwten en aubergines met witte rijst. Garneren met de goudbruin gebakken ui en knoflook en wat takjes koriander.

Stem op dit recept in de eerste ronde van de Lekker Hapje Cup!

Series Navigation<< Slowaakse knoflooksoep“The East is Red” rijst >>

0 thoughts on “Pittige Kikkerwten en Aubergines

 1. De aanblik van dit gerecht zou niet misstaan in de keuken van menig studentenhuis ;-)

  All kidding aside, klinkt lekker. Fijn gerecht voor je stevige honger.

Laat een reactie achter

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.