Slowaakse knoflooksoep

This entry is part 18 of 49 in the series Lekker Hapje Cup 2010

De Slowaken zijn een eenvoudig en oprecht volkje. Zo leven ze, zo koken ze en zo voetballen ze. En nu is er zowaar op één van die onderdelen een groot succes geboekt: met de kwalificatie voor het WK 2010 doen de Slowaken voor het eerst sinds ze in 1993 onafhankelijk werden van Tsjechië mee met een groot eindtoernooi. En dan is het wel weer fijn dat je keuken zo eenvoudig is. Want daardoor zit de Slowaak straks in no time met een smakelijke kom soep voor de tv om de nationale trots te zien spelen.

Ingrediënten

(voor 4 personen)

 • 1 liter kippenbouillon (van een zo goed mogelijke kwaliteit, dus bij voorkeur geen blokjes, maar zelf trekken is voor dit eenvoudig doch voedzame recept wellicht ook weer een beetje overdreven)
 • 5 á 6 teentjes knoflook
 • 100 gram geraspte kaas
 • 2 sneetjes (oud) witbrood
 • olijfolie
 • peper
 • zout

Bereidingswijze

Het brood en de olijfolie zijn voor het maken van croutons, die straks in de soep geserveerd worden: verwijder de eventuele korstjes van het brood, bak ze aan beide zijden in een beetje olijfolie tot ze mooi bruin zijn en snijd ze tot slot in blokjes.

Dan de soep: breng de kippenbouillon aan de kook. Snijd ondertussen de knoflook heel fijn (of haal ‘m eventueel door de knijper) en mocht je de kaas nog moeten raspen, dan is dit daar ook een uitermate geschikt moment voor. Zet vervolgens de soepkommen dan wel borden klaar, verdeel hierover de kaas en de knoflook en bestrooi ze met wat peper. Met zout zou ik wachten tot na het proeven, aangezien de bouillon en de kaas ook al aardig wat zout bevatten.

En als de bouillon dan een minuutje of 10 gekookt heeft kan deze in de kommen worden geschonken en kunnen de croutons eroverheen. Bord op schoot, tv aan, dobrú chut! en laat Slowakije – Nieuw-Zeeland maar beginnen.

Stem op dit recept in de eerste ronde van de Lekker Hapje Cup!

Series Navigation<< Pastel de ChocloPittige Kikkerwten en Aubergines >>

0 thoughts on “Slowaakse knoflooksoep

 1. Ik ken de Slowaakse versie niet.
  Maar heb regelmatig knoflooksoep gegeten in Tsjechië en daar is ie heerlijk.
  Ik heb dan ook op dit lekkere receptje gestemd.
  Wat ze in Tsjechië ook hebben is Langosh een soort pizzabodem alleen dan gefrituurd, met kaas knoflook en ketchup er op, dat is mmmmmmmmmm zo lekker.
  Of ze dat in Slowakije hebben weet ik eigenlijk niet.

  groetjes
  Anita

Laat een reactie achter

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.