Mooi. Chili dus, dat zich verrassend als tweede plaatste in de Zuid-Amerikaanse groep. De parel aan de Atlantische oceaan. De uitgerekte bergkam die 4300 kilometer lang is, maar nooit breder dan 180 kilometer.
Chili, het land waar de aardappel en de aardbei hun oorsprong vinden, waar aan de zuidkust de gefokte zalm de wateren zuivert van overige inheemse vissoorten, totdat het water dood is en de fokkerijen weer zuidelijker trekken.
Met de indiaanse stammen, voortgekomen uit het machtige Incavolk, de Spaanse afstammelingen, de vele immigranten uit Duitsland, Zwitserland en Joegoslavië, moet het culinair toch wat te bieden hebben!
En dat heeft het ook.
Maar ondanks alle invloeden, trappen we af met iets gemakkelijks: Pastel de Choclo. Een afgeleid gerecht van zoals de inheemse indianen het ooit maakten. ‘Choclo’ betekent ‘suikermais’ in het Quechua, de taal van de Andes, die ook door de Inca’s werd gesproken.
De spelers
- 400 gram gehakt
- 2 kipfilets
- 3 blikjes mais
- 3 uien
- 3 tenen knoflook
- 150 gram rozijnen
- 4 eieren
- zwarte olijven, in schijfjes
- champignons
- gedroogde pepers
- bloem
- olijfolie
- peper
- zout
- suiker
- komijn
De Coach
- de blender
Het veld
- een ruime ovenschaal
Stadion
- de oven
Fabriceer eieren in hardgekookte toestand. De gemakkelijkste manier om dit te bereiken, is door ze zo’n 10 minuten te koken. Laat ze daarna schrikken, dan pellen ze gemakkelijk.
Snij de kipfilets in stukjes/reepjes.
Snij de uien, de knoflook en de champignons.
Olie in de pan, gemalen pepers erbij en voeg de kip en het gehakt toe. Maak het gehakt los in de pan. Voeg knoflook en uien toe.
Als het vlees aardig gebruind is, voeg dan de champignons toe.
Als het vlees gegaard is, voeg dan de rozijnen toe.
Voeg zout, peper en komijn naar smaak toe.
Dit vormt de verdediging, de basis van de schotel die over de bodem van de ovenschaal kan worden verdeeld. De hoge dichtheid van spierbundels in de verdediging staat garant voor het opjagen en onschadelijk maken van de vijandelijke aanvallers.
Het middenveld speelt over vele schijven: schijfjes olijf en schijfjes hardgekookt ei.
De aanval wordt gezocht via de mais. Door een peptalk in de blender wordt het gladde spel gestimuleerd. Omdat deze continue inspanningen tot aardig wat vochtverlies leiden, moet er een schep bloem worden toegevoegd om de aanval weer enigszins compact te houden.
Dek de ovenschaal af met een uitgespreide laag van deze maispap en strooi hierover twee eetlepels suiker.
Dan een uurtje in de oven, op 350 graden, zodat de bovenlaag lekker bruin ziet en een beetje krokant wordt. Voorzichtig uitserveren.
Lekker Chileens wijntje erbij. Muy buena!
Stem op dit recept in de eerste ronde van de Lekker Hapje Cup!
Er waren meerdere momenten dat ik, bij het lezen van dit recept, het idee had dat ik mezelf hoorde praten. Ijdelheidswege zeg ik dan ook: leuk geschreven! Verder vroeg ik me af wat voor oven jij hebt. De mijne is niet opgevoerd en gaat maar tot 250°C. Tevens vroeg ik me af of dat stukje land onder Punta Arenas voldoende aan oostkant van Zuid-Amerika hangt om Chili ‘de parel aan de Atlantische oceaan’ te noemen.
‘Daarnaast is het natuurlijk ook de parel aan de Pacific’ ahum.
Gebruiken ze in Chili geen Fahrenheit? één van mijn inspiratierecepten zal wel door een Amerikaan geschreven zijn. Dus, -32 en delen door 1,8 en je houdt zo’n 175 graden C over.
Overigens moet ik Paul wel een beetje gelijk geven: ik zou een volgende keer dit gerecht zonder de gekookte eieren maken. Maarja, authenticiteit…?
De Fahrenheit is uitgevonden door een Amsterdammer.
Die kennen ook het IJ. Maar dat hoort dus niet op de bodem van een ovenschotel.
Nog een mazzel dat je niet schreef gasstandje 7.
In Peru dus ook aan de pastel de choclo gezeten. Maar dat was meer een zoet goedje als toetje. Zal eens kijken of ik die binnenkort eens op de site kan knallen.
3 Weken geleden ook klaar gemaakt!
Ik heb met alleen iets te veel laten gaan met de knoflook!!
Maar……was toch heel lekker.