“The East is Red” rijst

This entry is part 20 of 49 in the series Lekker Hapje Cup 2010

Kim Jong Hun, een naam die weinigen iets zal zeggen maar die is dus mijn evenknie bij het Noord Koreaanse elftal. En deze man heeft op het WK toch een van de meest moeilijke taken op het WK. Niet alleen moet hij van een stelletje lokale voetballers een team op wereld niveau maken maar hij heeft ook met een (voetbal-)voorgeschiedenis vanjewelste te maken en overspannen verwachtingen van een niet helemaal objectief thuisfront. En het front kan in dit geval iedere dag heet worden. In tegenstelling tot andere landen die ook niet helemaal objectief zijn met hun verwachtingen.

Wat weten wij eigenlijk van dat thuisfront? Heel erg weinig want hoewel Noord Korea de laatste maanden in het nieuws kwam is het land afgeschermd. Erger nog dan het Oostblok toen dat nog bestond. Wat officieel bekend gemaakt wordt, mag je vraagtekens bij zetten. Onofficieel nieuws is gekleurd door China en Zuid Korea. Brengt mij tot de grote vraag: wat eet men in Noord Korea? De Grote Leider heeft zijn eigen pizza chef, maar om nou te zeggen dat dat nu is wat de bevolking eet, is niet echt waarschijnlijk. Een aantal dingen kan ik zelf wel verzinnen. Er zal iets met rijst inzitten, het moet niet ingewikkeld zijn want een aantal ingrediënten zal botweg niet of weinig aanwezig zijn zoals vlees en er is weinig brandstof (hout of steenkool) dus zal het ook snel te koken moeten zijn. Met deze dingen in gedachten ga ik maar eens wat maken. Niet teveel natuurlijk want dat is ook een van de kenmerken van de Noord Koreaanse keuken.

Mijn gerecht dus. Ik noem het: “the east is red” rijst. Oké, ik geef toe dat is eigenlijk chinees (voor de kenners: Dong Fang Hong), maar ik blijf het een van de leukste namen vinden die men in die regio van techniek heeft verzonnen. Wiki het maar eens dan begrijp je de Noord Koreaanse connectie.

Ingrediënten

Laat ik beginnen met het vlees. Dit zal in de meeste gevallen goedkoop vlees zijn. Dus iets van kip of varken of eigenlijk alles wat aanwezig is, gebruik je eigen fantasie maar. Geen rundvlees want dat is duur. Aangezien ik met alle andere producten problemen krijg, denk aan hond of kat of rat of konijn of duif of… en ik geen kip eet (na 5 weken werken in een kippenslachterij weet ik wel beter), wordt het dus varkens vlees. Krabbetjes dus.

Groenten zijn rood natuurlijk dus een paar tomaten en een paprika en wat rode pepers. En voor de Rikkis en Pauls onder ons, ik weet dat die groenten geen groenten zijn en niet uit Noord Korea komen. Boeien.

De rijst is eigen keus, oftewel wat je maar hebt staan, als het maar geen snelkookrijst is.

Bereidingswijze

Het koken zelf is makkelijk. Snijdt het varkensvlees in kleine stukjes en braad het in een hoge pan. Als dat aan het braden is, snijdt de groenten fijn en gooi het erbij. Laat het nog even braden (“even” is 240 seconden in SI eenheden) en gooi er daarna een kop water erbij. En met een kop bedoel ik de kop die je later gaat vullen met rijst. Breng het aan de kook en haal het van je warmtebron (in mijn geval gas, maar je mag ook hout of antraciet gebruiken) om het met de deksel erop even te laten stoven. Dat duurt ongeveer 900 seconden.

Daarna gooi je er (in mijn geval) nog anderhalf van voornoemde kop aan water erin en brengt het weer aan de kook. De hoeveelheid water hangt af van de gebruikte rijst natuurlijk. Gooi op dat moment de kop rijst en zout en peper naar smaak erin(als je dat niet allang gedaan had) en laat het sudderen totdat de rijst gaar is en dan kun je gaan eten.

Om met de woorden van Olie B Bommel te eindigen: “een eenvoudige doch voedzame maaltijd”.

Stem op dit recept in de eerste ronde van de Lekker Hapje Cup!

Series Navigation<< Pittige Kikkerwten en AuberginesLekker Hapje Cup 2010: Groep D, 1e wedstrijd >>

0 thoughts on ““The East is Red” rijst

 1. Bonuspunten voor het gebruik van Antraciet (licht voorradig in NKor) en SI-eenheden (bij hun gebaseerd op de schoenmaat van de grote leider)

  Ik zie trouwens je ribbetjes niet? Heb je voor de foto’s ander (varkens)vlees gebruikt?

 2. De ribbetjes kan je zien op de foto van de ingredienten. En zoals ik al probeer uit te leggen in mijn stukje, eigenlijk had ik iets ander vlees willen gebruiken maar dan krijg ik problemen.

 3. Dit beantwoordt nog steeds mijn vraag niet, waarom zie ik geen ribben in het gerecht?
  Heb je het vlees losgemaakt van het boten versneden of eruit gehaald en apart geserveerd?

  Verder opvallend: het gebruik van rijstvliesolie, mooi gevonden!

 4. Nou, het waren maar kleine botten die erin zaten dus je ziet ze niet op de foto, maar ik heb ze eruit gesneden. Daar kun je altijd nog soep van trekken of aan de hond geven.
  En de rijstolie is gewoon een beetje authenticiteit. Kan jij een andere olie bedenken die ze daar zouden kunnen hebben?

 5. arachide-olie (pinda)
  dé standaard in het Verre Oosten.

  Maar verder prima hoor die rijstolie, zo leer je nog eens iets nieuws.

 6. Wat is bah, Frank? Kritiek is goed, maar gaarne kritiek waar ik iets mee kan voor de volgende ronde. En ik heb mijn bordje leeggegeten en het was niet zo goed als de Zwetheul maar beter dan Luce.

Laat een reactie achter

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.