Souvlaki

Als je bij een doorsnee grieks restaurant komt in Nederland, heb je altijd het idee dat ze eigenlijk maar vier of dingen hebben (gyros, souvlaki, moussaka, bifteki…). Die paar dingen weten ze echter door slim te combineren heel goed uit te rekken tot een gigantische lange menu kaart (voeg wat bifteki toe aan je Apollo-schotel en je hebt ineens een Achilles-schotel. Chinese restaurants halen overigens een soortgelijke truuk uit).

Ik zorg er in ieder geval altijd voor dat in mij schotel in ieder geval wat Souvlaki zit. Dit heerlijk gemarineerde lamsvlees gaat er bji mij altijd goed in. Daarom was het niet erg verrassend dat toen we een tijd terug in Madrid door een Grieks receptenboekje aan het bladeren waren om ideeën op te doen voor ons avondeten, de keuze al snel op de Souvlaki viel.

Lang geleden al beloofd, hier is dan eindelijk het recept.

Ingrediënten

4 personen

 • 500 gram lamsvlees, in blokjes gesneden
 • 1 ui
 • 8 blaadjes laurier, verkruimeld
 • 2 groene paprika’s
 • 2 courgettes
 • 3 citroenen
 • 2 teentjes knoflook
 • 1 eetlepel munt
 • 1 eetlepel oregano
 • 15 cl olijfolie
 • zout
 • peper

Bereidingswijze

Bij het bereiden van het vlees draait het allemaal om de marinade. Pers de knoflook uit in een kom. Voeg hier de munt, laurier en oregano aan toe. Meng het geheel goed en voeg al roerend langzaam het sap van de citroenen en de olijfolie toe. Breng het geheel op smaak door wat peper en zout er doorheen te strooien. Baadt het vlees nu goed in de marinade en laat daar enkele uren (liefst overnacht) in rusten.

Snijd de groenten (paprika, ui en courgette) in blokjes (ongeveer zelfde grootte als het vlees). Als je de beschikking hebt over saté prikkers (of spiesjes) kun je daar om en om een stuk vlees en een stuk groenten aan rijgen. Braadt de spiesjes dan onder regelmatig draaien zo’n tien minuten op een grillplaat. Als je marinade over hebt, besprenkel daar zo nu en dan de spiesjez lichtjes mee. Zo voorkom je dat het vlees te veel uitdroogt en breng je nog meer smaak toe.

Mocht je geen spiesjes hebben, dan kun je het vlees en de groenten natuurlijk altijd gewoon los op de grillplaat braden.

Serveer het geheel met witte rijst en Tzatziki (erg belangrijk) en geniet!

Zo zie je maar dat slechte Griekse export produkten meer uitzondering dan regel zijn. Zing!

Homemade Souvlaki & Tzatziki

This entry was posted in Alle Recepten, Hoofdgerechten, Mediterraan, Grieks by Alberto. Bookmark the permalink.

About Alberto

Alberto is een in Spanje geboren,halve venezolaan, die al jaren in Nederland woont. Hij houdt van lekker eten en bedacht lang geleden dat die daar het vaakst van kon genieten door zelf lekker te leren koken. Zijn culinaire avonturen blogt hij op lekkerhapje.nl. Als die geen heldendaden aan het verrichten is in de keuken, doet hij dat op het basketbalveld of voor zijn baas in de Telecom/ICT.

Laat een reactie achter

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.