Cola de Mono

This entry is part 47 of 49 in the series Lekker Hapje Cup 2010

Voor het derde recept namens Chili ben ik op zoek gegaan naar een cocktail, aangezien deze op lekkerhapje.nl ook divers aanwezig zijn. Zoek op ‘Chili’ en ‘cocktail’, en je vindt ongetwijfeld de Pisco Sour. Maar laat die nou al behandeld zijn door onze gastheer Alberto.

Daarom nog maar even verder zoeken. En zo viel mijn oog op de ‘Cola de Mono’, oftewel de apestaart (@?). Ook dit drankje heeft Pisco als alcoholische basis (natuurlijk!) en is in Chili verbonden met Kerstmis.

Kerstmis? Een verfrissend drankje dat met Kerst gedronken wordt? Maar natuurlijk, in Chili valt Kerst samen met het begin van de zomer! Ik heb ondertussen ook al enige Kerstvieringen op het zuidelijk halfrond meegemaakt, maar ik denk niet dat een zomerse Kerst ooit zal wennen voor ons Noorderlingen. De assosiatie met sneeuw, kou, rendieren en sparrebomen zit te diep geworteld om zomaar plaats te maken voor een Kerstman in korte broek en slippers, met een Kerstdiner op een barbecue aan het strand.

Desalniettemin is Kerst voor het overwegend katholieke Chili een belangrijk feest, met een hele lijst van bijbehorende gerechten. De ‘cola de mono’ hoort hier zeker bij.

Op het internet zijn diverse bereidingen te vinden. De basis voor de cocktail is naast de pisco (een sterke drank van gedestileerde druiven) altijd melk, koffie en suiker. De overige smaakmakers willen nog wel eens variëren. Mijn variant gebruikt verder nog kaneel, vanille en… knoflook! Deze variatie vond ik verscheidene malen terug, en leek mij het meest interessant. Ik ben erg beniewd naar de combinatie van koffie met knoflook.

Zoals in de reacties op de Pisco Sour al werd medegedeeld is het vinden van pisco misschien nog wel de grootste uitdaging voor de cocktail. Na een zoektocht langs diverse supermarkten en minstens drie slijters, met negatief resultaat, heb ik uiteindelijk een fles Capel kunnen aanschaffen bij de Mitra. Gelukkig zelfs nog een Chileense pisco ook! Aangezien ik geen kenner ben, zou ik het verschil wellicht toch niet proeven, maar Chilenen zweren bij een Chilieense pisco. Dit in tegenstelling tot de Peruanen, die vol overtuiging claimen dat zij de enige echte pisco produceren en dus als enige recht hebben op het voeren van de naam ‘pisco’.

Feit blijft dat in Nederland het goedje niet populair genoeg is om bij elke slijter in de schappen te liggen, dus qua reputatie valt het allemaal wel mee.

Terug naar het recept.

De bereiding is erg simpel, maar eerst nog even de ingrediënten op een rij.

Ingrediënten

 • 1 kop pisco
 • 6 koppen melk
 • 1 kop water
 • kwart kop oploskoffie
 • 3 kaneelstokjes
 • 8-10 tenen knoflook
 • ongeveer 1 kop suiker (ik gebruik een geconcentreerd goedje)
 • 2 zakjes vanillesuiker

De bereiding

Breng het water aan de kook en voeg hieraan de kaneelstokjes en de knoflook toe. Ik heb de knoflook in grove parten gesneden, zodat ze later ook weer gemakkelijk eruit te vissen zijn. Laat dit een haluurtje zachtjes koken en verwijder dan de kaneelstokjes en de knoflook. Voeg nu twee koppen melk toe en los de koffie en vanillesuiker op in het mengsel. Als je gewone suiker gebruikt, dan moet je dat ook nu oplossen. Ik heb thuis een klein flesje met geconcentreerd suikerwater staan, ooit meegebracht uit Brazilië, waar het veel gebruikt wordt. Dit is ideaal voor cocktails, zeker als deze koud gedronken worden (bijvoorbeeld de caipirinha) want dan heb je geen probleem met het oplossen van de suiker. Elke druppel van dit goedje komt overeen met een klontje suiker. Ik heb zo’n 15 druppeltjes gebruikt.

Als alles goed gemengd is, voeg je de rest van de melk en de pisco toe. Laat het geheel afkoelen in de koelkast. Als het koud is geworden, is de cocktail klaar.

Ik moet zeggen dat de knoflooksmaak waar ik zo benieuwd naar was, niet echt sterk is, en voornamelijk de overheersende koffie, suiker en alcoholsmaak de boventoon voert. De knoflook merk je vooral in de nasmaak. Al met al een aardige variatie.

Nu, voor de echte Chileense beleving: zoek een mooi glas voor de cocktail, ga in het zonnetje zitten, zet een Kerst-cd op, doe je ogen dicht en stel je voor hoe de Kerstman in shorts door de branding surft… Aaah, heerlijk!

Fijne Feestdagen!

Stem op dit recept in de Lekker Hapje Cup!

Series Navigation<< Slowaakse RunderlappenGegrilde inktvissen gevuld met feta >>

0 thoughts on “Cola de Mono

 1. De gedachte aan knoflook in mijn drankje maakt me niet alleen misselijk, maar ook nieuwsgierig. Moet het misschien maar eens gaan proberen.

 2. Precies wat ik ook dacht: Wat moet knoflook nou in een cocktail? Maar zoals ik al zei merk je het alleen een beetje in de nasmaak. Gekke Chilenen!

 3. knoflook? nooit!
  je vergat de nootmuskaat …
  Het beste recept is om deze drank te maken met gecondenseerde melk, als u “pisco, rum, grappa Italiaanse vuurwater, ook zij dienen.

Laat een reactie achter

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.