Gegrilde inktvissen gevuld met feta

This entry is part 48 of 49 in the series Lekker Hapje Cup 2010

Griekenland, ooit de bakermat van de Westerse beschaving, tegenwoordig blut, het lachertje van de EU. Ook in Zuid Afrika was er voor de mannen van Otto Rehhagel weinig eer te behalen. De Grieken kunnen wel wat goed nieuws gebruiken, zoals plaatsing voor de volgende ronde van de Lekker Hapje Cup.

Met dat doel voor ogen was het dus zaak om alles uit de kast te halen, wat nog altijd bemoeilijkt wordt door het gebrek aan oven in de keuken van huize Lekker Hapje. Gelukkig werd ik onlangs uitgenodigd voor een barbecue bij vrienden en kon ik van deze gelegenheid gebruik maken om alles letterlijk en figuurlijk op het vuur te gooien om de tweede ronde te halen.

Griekenland telt duizenden eilandjes, waarvan 227 bewoond. Niet meer dan logisch dan, dat de zee een grote rol speelt in de Griekse keuken. Deze gevulde inktvissen zijn daar een goed voorbeeld van. Ze zouden een specialiteit zijn van het eiland Alonissos, waar ze in de zomer genuttigd worden met een frisse salade en brood (die ook ruim voorradig waren op de barbecue).

Ingrediënten

als onderdeel van een barbecue voor 8-10 personen

 • 900 gram inktvissen
 • 800 gram verse feta
 • 6 eetlepels olijfolie
 • een bos verse majoraan
 • 2 teentjes knoflook
 • zout
 • peper
 • satéprikkers

Voor de inktvissen zul je naar de visboer moeten. Vraag wel even of ze die voor je willen schoonmaken, dat kunnen ze ongetwijfeld beter dan jij en het scheelt je weer een hoop werk. Ik geloof dat je de inkt mee kan krijgen, die zou je eventueel weer voor een ander recept kunnen gebruiken.

De verse majoraan heb ik bij een Marokkaans groenteboer gehaald (een van de zegens van wonen in Lombok!). Majoraan kun je wellicht ook vinden onder de naam worstkruid of echte marjolein.

En als je dan toch bij de marokkaanse groenteboer bent, probeer daar dan gelijk de feta te scoren. Het loont echt om wat meer uit te geven voor echte lekkere verse feta, in plaats van weer te gaan voor de voorgepakte plastic schuimpjes die je anders bij de Appie of andere super zou halen.

Bereidingswijze

Verdeel de inktvissen over de bodem van een ondiepe schaal. Snijd de feta in plakjes van ongeveer 5 bij 1 bij 1 centimeters en leg de plakjes in de kom tussen de inktvissen in.

Snijd de knoflook in fijne plakjes. Hak de blaadjes majoraan in kleine stukjes. Doe de olie in een kom en meng er de knoflook en majoraan door. Breng de marinade op smaak met wat peper en zout.

Giet de marinade over de inktvissen en de feta heen. Zorg ervoor dat alle inktvissen en kaas goed bedekt zijn met marinade. Dek de schaal af, doe in de koelkast en laat de marinade 2 tot 3 uur intrekken.

Neem vervolgens de inktvissen uit de marinade en scheid de tentakels van de lijfjes als dit nog niet is gebeurd. Rijg de tentakels aan satéprikkers.Vul de lijfjes met de feta en wat van de marinade en rijg ze vervolgens ook aan satéprikkers. Pro de lijfjes niet te vol, want dan loop je de kans dat de helft van de vulling er tijdens het grilen er weer uit loopt. Dat is zonde.

Gril de inktvissen en tentakels op de barbecue (of een grillplaat). Keer ze af en toe om om ze alle kanten evenredig te bakken. De tentakels zijn klaar zodra ze hard en stijf gegrild zijn, de lijfjes zodra ze licht brui beginnen te kleuren en de kaas begint te smelten.

Stem op dit recept in de Lekker Hapje Cup!

Series Navigation<< Cola de MonoLekker Hapje Cup: Groep D, 3e wedstrijd >>
This entry was posted in Grieks, Lekker Hapje Cup, Alle Recepten, Hoofdgerechten, Vis, Mediterraan by Alberto. Bookmark the permalink.

About Alberto

Alberto is een in Spanje geboren,halve venezolaan, die al jaren in Nederland woont. Hij houdt van lekker eten en bedacht lang geleden dat die daar het vaakst van kon genieten door zelf lekker te leren koken. Zijn culinaire avonturen blogt hij op lekkerhapje.nl. Als die geen heldendaden aan het verrichten is in de keuken, doet hij dat op het basketbalveld of voor zijn baas in de Telecom/ICT.

0 thoughts on “Gegrilde inktvissen gevuld met feta

 1. Pingback: Tweets die vermelden Gegrilde inktvissen gevuld met feta » Lekker Hapje -- Topsy.com

 2. Gezien het succes dat deze dingen waren op de BBQ, moet ik er mijn stem aan wel aan geven.
  Daarnaast was het een hoop priegelwerk voor zo veel gasten, dat moet ook beloond worden.
  Lekker, exotisch en authentiek.

  Marjoraan (echte marjolein) is van hetzelfde geslacht als oregano (wilde marjoraan) dus om daar nu een Marokaanse groenteboer voor overhoop te halen…dan kun je beter naar een tuincentrum gaan en de plant aanschaffen.

  NB.
  Marjoraan = worstkruid, maar past dus ook bij intkvis ;)
  Oregano = palingkruid, maar is ook essentiëel in pastasaus-met-vlees, of chili-con-carne.

 3. Ze waren inderdaad erg lekker!
  De gevulde lijfjes dan toch, ik ben niet zo’n fan van het voetenwerk van die beestjes.

  En die arme Jeffrey maar klagen dat zijn kip hierdoor niet meer op kwam…

Laat een reactie achter

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.