Je valt in een aardig gat zo na het WK. Van het ene op het andere moment geen wedstrijd meer om naar uit te kijken, niet meer elke avond een keur aan tv-programma’s waar elke scheet van ‘onze jongens’ besproken wordt en op het werk geen gissingen meer over de stand in de voetbalpoule. En nou hadden wij nog het voorrecht de volle vier WK-weken hiervan te kunnen genieten; de Slowaken werden er door Oranje in de 1/8 finale uitgeknikkerd en beleefden dit circus derhalve slechts twee weken. Maar als je voor de eerste keer meedoet is uitgeschakeld worden door de latere finalist natuurlijk helemaal geen schande.
Maar dus geen bord meer op schoot, er wordt weer aan tafel gegeten. En als afsluiter in groep D wordt het een hap met oog op de donkere maanden: een runderstoofpot met groene kool en aardappels. Na elkaars tegenstander geweest te zijn op het WK, is dit bovendien een maaltijd waarmee we zij aan zij staan: zowel Nederlanders als Slowaken zijn gek op rundvlees dat urenlang heeft staan sudderen. En om onze zuiderburen er ook bij te betrekken – die zijn toch een beetje zielig zo tijdens een WK – gebruiken we hun smakelijke bier i.p.v. water of bouillon om het vlees in te stoven.
Ingrediënten
voor 4 personen
- ca. 750 gram runderlappen, het liefst doorregen
- 1 groene kool, gewassen en in reepjes gesneden (ik kon alleen voorverpakte gesneden groene kool vinden)
- 4 tenen knoflook, fijn gesneden
- 4 grote uien, grof gesneden
- 1 flesje dubbel, bijv. Leffe
- 1 klein blikje tomatenpuree
- 1 bakje crème fraîche
- 2 blaadjes laurier
- boter en evt. olie om in te bakken
- peper en zout
Bereidingswijze
Snijd de runderlappen in redelijk grote dobbelstenen en bestrooi ze met zout. Bak ze vervolgens in een grote braad- of koekenpan (wel één die je met een deksel kan afsluiten) aan alle kanten bruin. Haal ze uit de pan en bak hierna de uien enkele minuten in het bakvocht tot ze glazig tot lichtbruin zijn. Doe hier vervolgens de knoflook bij en giet het flesje bier in de pan. Laat dit even opwarmen en doe het vlees terug (de reden voor deze volgorde zit ‘m in het feit dat koude vloeistof over het vlees gieten een garantie schijnt te zijn voor taaiheid). Doe vervolgens nog de blaadjes laurier en de tomatenpuree erdoor, roer het goed en zet het vuur heel laag. Met de deksel erop moet dit vervolgens minimaal 2 uur heel rustig pruttelen. Mocht het te droog worden, doe er dan wat water bij of trek nog een flesje open voor wat bier (wat je overhoudt hoeft toch niet weggegooid te worden).
Leg na deze ca. 2 uur de gesneden kool bovenop de stoofpot, doe de deksel er weer op en laat dit ca. 30 minuten meestomen. Roer het hierna door het gerecht en laat met de deksel van de pan de saus inkoken totdat deze redelijk dik is. Giet er dan de room door, laat het nog een paar minuten pruttelen en dan heb je als ’t goed is heerlijk mals rundvlees met een volle, lichtzoetige en kruidige saus. Breng op smaak met peper en zout, serveer met gekookte aardappelen. Dobrú chut a možno aj dalšie LHC!
Stem op dit recept in de Lekker Hapje Cup!
mmmmmmmmmmmmmmmmmm ziet er echt heerlijk uit!!
Groetjes
Anita
Dat ziet er uit als een stevige winterkost !!
Misschien ga ik die ook eens proberen op http://www.receptenbaan.nl.
Leuke site trouwens !
Kampioenschap is alweer wat jaren geleden. Maar de slowaakse runderlappen maak ik nog steeds!