Pisco sour

Ik heb al verhaald over de lekkere lomo saltado die we tijdens onze vakantie voorgeschoteld kregen. Maar dat was niet de enige Peruaanse lekkernij waar onze gastvrouw ons op trakteerde. Een paar avonden deed ze een poging ons dronken te voeren met haar huisgemaakte pisco sours. En elke keer slaagde ze er weer in!

Pisco is een likeur die uit druiven wordt gedistilleerd. Het is erg populair in Bolivia, Chili en Peru, waar het min of meer de nationale drank is. De laatste twee landen voeren bovendien al jaren een hevige strijd over wie van de twee nu de echte authentieke pisco maakt.

Peru wil dat de naam pisco beschermd wordt en dat alleen wat bereidt wordt in het Pisco dal en omringende gebieden die naam mag dragen. In het Pisco dal is de drank ontstaan en alleen daar wordt het nog volgens de traditionele wijze bereid, luidt het Peruaans argument. In Chili ziet men pisco meer als een generieke term (zoals bier of wijn) en wil men het recht behouden om hun drank als “Chileense pisco” op de markt te brengen. Het is een hekele kwestie tussen de beide landen. Ik heb in eider geval begrepen dat je de pisco-kwestie niet ter sprake moet brengen in het bijzijn van een Peruaan en een Chileen.

Anyway, in Peru wordt pisco meestal in pisco sours gedronken. De pisco sour is een cocktail waarin de pisco gemengd wordt met limoensap, suiker en eiwit. Dat laatste maakt dat het een aparte schuimkraag krijgt. Zelf vind ik hem het lekkerst als die nog redelijk zuur is, maar smaken kunnen verschillen (zo begreep ik dat men in Peru ze iets zoeter drinkt).

Onderstaand recept komt dus ook weer van Christy. Ze vertelde dat ze ooit begonnen was met een standaard recept, maar dat ze die hier en daar zelf wat bijgeschaafd heeft naar haar eigen smaak.

De pisco moet je hier in Nederland bij de betere slijter zeker kunnen vinden.

Ingredienten

voor 2 glazen

 • 1 cup pisco
 • sap van 6 limoenen
 • 2-3 eetlepels suiker
 • 10 – 15 ijsblokjes
 • eiwit van 1 ei
 • snufje kaneel

Bereidingswijze

De de limoensap, samen met de pisco, het eiwit en het ijs in de blender. Voeg niet meteen alle suiker toe, begin eerst met twee eetlepels. Je kan altijd nog meer suiker toevoegen alshet goedje te zuur voor je smaak blijkt te zijn. Blend alles tot het eiwit er voor zorgt dat je een schuimig drankje hebt. Gebruik een klein lepeltje om het even te proeven. Voeg nog een lepeltje suiker toe als het te zuur is. Blend alls weer even kort en proef opnieuw. Herhaal tot je de juiste smaak te pakken hebt.

Verdeel de drank over de glazen en strooi er een klein beetje kaneelpoeder overheen.

Tot slot wijs advies van Christy onderaan haar recept: “Enjoy responsibly! Play around with the recipe to suit your own taste.”

20 thoughts on “Pisco sour

 1. hallo ik ben ook op zoek naar`pisco weet iemand waar ik die kan kopen in de winkel of via mail,of als er iemand een fles wil verkopen wil ik hem graag van je kopen mvg marcel

 2. het is mogelijk als alternatiev ook kunnen jullie gebruiken van tequilla ,heb self geprobeerd en toch iederen vond het super lekker

 3. Je kunt pisco kopen bij slijterij Ton Overmars, Hoofddorpplein 11 in Amsterdam. De Pisco Mistral is de beste, maar Pisco Capel is een stuk goedkoper en wat zoeter.

 4. Bij de zelfstandige slijter in PISCO te vinden, in Den Haag elfs op vele adresjes. Ketens, zoals bv Gall en Gall zijn niet de plek om te shoppen voor PISCO

 5. Bij de Mitra kun je een goede fles pisco bestellen, je moet wel even geduld hebben, koste me iets van 20 euro. Ze hebben verschillende, 1 uit peru en 2 uit chili. Die van peru is goede, zit een traan op de fles en bij een pisco proeverij in peru vertelde ze dat dit betekende dat het zuivere pisco van goede kwaliteit.

 6. L.,
  Kun je me de adresjes in Den Haag geven. Zelf woon ik in Voorburg en wil graag na onze vakantie in Peru, Pisco sours maken bij een etentje met Peruaans eten.
  Hoor graag van je.

 7. Je kunt ook moeilijk doen, zoals ik al eerder schreef kun je pisco bestellen bij alle mitra slijterijen in Nederland, en dat zijn er zo’n 300 en moet er een in de buurt zitten. Ik heb daar de peruaanse pisco gekocht. http://www.mitra.nl/

 8. Pingback: Recept van de dag » Blog Archive » Chili karbonades met ananas

 9. Oooh, de Pisco Sour staat al op de site…
  Ik wilde het voor de 3e ronde van de LHC 2010 gebruiken, namens Chili… jammer. Dan zoek ik nog even verder…

 10. voor belgen: drankhandel broekmans in Heusden-Zolder, keuze uit verschillende soorten en prijsklassen, zeer handig! Ook in Kapellen en Gent zijn drankenhandelaars die het aanbieden.

Laat een reactie achter

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.