Lomo Saltado

Als eerder gezegd, was ik een aantal weken geleden op vakantie in Canada. We waren daar op bezoek bij Christy, een goede vriendin van de lieve Angelique. Zij heeft ook een jaar uitwisseling gedaan in Peru, net als Angelique, en daar hebben ze elkaar leren kennen. Dit betekende uiteraard dat veel herinneringen aan hun tijd in Peru werden opgehaald. Oude foto’s werden uit stoffige schoenendozen gehaald, verhalen en anekdotes verteld en er werd erg lekker gegeten. Want hoe kun je beter terugkijken op een leuke periode dan door wat je destijds zo lekker vond te eten?

Christy, getrouwd met een Peruaan, trakteerde ons op vele Peruaanse lekkernijen zoals Inka Cola, pisco sours en het favoriete gerecht van Angelique: lomo saltado.

Lomo saltado is een roerbakgerecht met rundvlees, groenten en frites. Het gerecht zou zijn oorsprong kennen in de 19e eeuw en zou ontstaan zijn onder invloed van de vele Chinese immigranten die Peru toen kende. Tegenwoordig is het uitgegroeid tot een van de meest typische gerechten uit de Peruaanse keuken.

Lomo saltado

Ingrediƫnten

2 personen

 • twee kogelbiefstuks
 • twee teentjes knoflook
 • twee eetlepels sojasaus
 • twee eetlepes rode wijnazijn
 • peper
 • komijn
 • handje verse peterselie
 • twee vleestomaten
 • 100 gram ovenfriet
 • olijfolie

Bereidingswijze

Snijd het vlees in repen van ongeveer 2 centimter dik. Gebruik een knfolookpers om de knoflook fijn te knijpen.

Maak een marinade van de knoflook, de sojasaus, de rode wijnazijn, een snufje peper en een snufje komijn. Laat het vlees ongeveer een uur in de marinade ehm, marineren.

Als het uur verstreken is, kun je de friet alvast in de oven doen. Het kan dan bakken terwijl je ondertussen het vlees bereidt. Je zou natuurlijk je eigen friet kunnen maken, maar zoals Christy terecht zegt: “You can make your own french fries but this is tons of messy work.”

Snijd de tomaten in repen en een rode ui in dunnen ringen.

Verhit een laagje olijfolie in een braadpan. Bak hierin het vlees met de marinade. Voor extra smaak raadt Christy aan om de helft van een blokje runderbouillon met een halve glas water bij het vlees te gooien. Voeg na zo’n vijf minuten, voordat het vlees helemaal gaar is, de rode ui toe. Bak dit weer een paar minuten en voeg dan de tomaat toe. Blijf nu bakken tot het punt dat de tomaten uit elkaar beginnen te vallen.

Schep het vlees en de sappen uit de pan over in een kom of groot bord. Haal de afgebakken friet uit de oven, strooi indien nodig wat zout er over, en roer dit door het vlees. Snipper de peterselie en strooi dit ook over het vlees.

Serveer de lomo met witte rijst en een glaasje Inca Kola!

3 thoughts on “Lomo Saltado

 1. Geweldig recept. Daar zou ik de lieve Jolanda ook nog eens mee kunnen verrassen.
  Waar waar haal ik ‘s hemels naam die Inca Kola vandaan…

 2. Pingback: Off the eaten track: Peruaanse Saltado | Barrio Life Blog

Laat een reactie achter

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.