Papa rellena (gevulde aardappel)

Papa rellena

De kookboeken reeks van El Pais die mijn zusje heeft gespaard (zie ook de tzatziki, souvlaki en gevulde tomaten) telt ook een boekje gewijd aan Peru (boekje nummer zes). Dit tot grote vreugde van de lieve Angelique die na haar VWO een jaar in dit Zuid-Amerikaans land heeft gewoond. Bij mijn laatste bezoek aan Madrid heb ik me daarom het boekje tijdelijk toegeëigend. Zo kan ik nu ook kennis gaan maken met typische gerechten van de Peruviaanse keuken.

De Peruaanse keuken staat immers mondiaal hoog aangeschreven, heb ik de laatste dagen tijdens het inlezen voor dit recept geleerd. De mix van alle verschillende invloeden – pre-Inca, Inca, Spaans, Afrikaans, Chinees en Japans – zorgen voor een grote culinaire variatie. Het is niet voor niets dat Lima begin dit jaar uitgeroepen is tot culinaire hoofdstad van Zuid Amerika.

De papa rellena (gevulde aardappel) is zo’n typisch gerecht uit Peru. Het wordt in het hele land gegeten, al zou het in de streek rondom het stadje Ica zijn ontstaan, volgens het Peruviaans kookboekje.

Ingrediënten

voor 6 personen

 • 1 kilo aardappelen
 • 250 gram rundergehakt
 • 6 zwarte olijven
 • 3 hardgekookte eieren
 • 2 eieren (rauw)
 • 1 ui
 • 2 tenen knoflook
 • 4 eetlepels rozijnen
 • 1 theelepel komijn
 • olijfolie
 • zout
 • peper
 • paneermeel

Bereidingswijze

Breng een pan water met wat zout aan de kook. Kook hierin de aardappelen (met schil) totdat ze zacht geworden zijn. Test dit door af en toe in de piepers te prikken met een vork. Giet de aardappelen af en schil ze. Doe ze in een grote kom en gebruik een vork of een stamper om ze tot puree te prakken. Roer de twee rauwe eieren door de aardappelpuree en leg deze even opzij.

Snipper de ui en snij de tenen knoflook fijn. Fruit de ui en de knoflook in een braadpan in een laagje olie. Zodra de ui glazig begint te worden, voeg je het gehakt toe. Breng het vlees op smaak met zout, peper en de komijn. Bak het gehakt tot het bruin begint te worden. Hak de olijven en hardgekookte eieren in fijne stukjes en voeg die, samen met de rozijnen, toe aan het vlees. Bak alles door tot het vlees helemaal gaar is en haal dan de pan van het vuur.

Verdeel nu de aardappelpuree in porties van de grootte van je vuist (of van een flinke aardappel!). Hol de aardappelporties uit, vul ze met het vleesmengsel en sluit ze weer, zodat je als het ware een gevulde aardappel krijgt. Haal deze aardappelen door de paneermeel zodat ze compleet met broodkruimels zijn bedekt en bak ze goudbruin in een braadpan in een flinke laag hete olie.

Doorgaans worden deze gevulde aardappelen met noten rijst geserveerd en een tomatensaus wat met komijn op smaak is gebracht.

Smakelijk!

Laat een reactie achter

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.