Gesmokkelde Stoofschotel

Nu de dagen weer korter, het weer weer kouder en de neuzen natter worden, is het tijd de lichte maaltijden van de zomer te vergeten en onze maag te verblijden met warm en weldadig voedsel. Tijdens de eeuwige zoektocht voor een lekker, nee, zeer smaeckelijck eenpansgerecht wat de maag vult en de motor aan het verbranden zet, kwam ik bovenstaand recept tegen.

Ik moet echt zeggen dat het me positief verrast heeft, en wel zo dat ik sindsdien alleen maar meer wil, and so it goes:

Ingrediënten

voor 3 personen
(of eet ik er zo veel van dat dit maar zo lijkt?)

 • 300 gram kipfilet
 • 1 groene paprika
 • 1 rode paprika
 • grote ui (anders 2)
 • klein bakje (125 ml) Demi crème fraîche
 • 1 mok bouillon (van poeder)
 • 1 zakje krieltjes (450 gram)
 • theelepel rozemarijn (gedroogd)
 • zout en peper naar smaak
 • pan met dikke bodem (ik gebruik het liefst een mooie braadpan)

Bereiding

Snijdt de kip in kleine blokjes en bestrooi dit met zout en peper. Bak de kip bijna gaar in wat olie en zet dit aan de kant. Dan de paprika’s, in lange dunne reepjes snijden en deze reepjes even halveren, de ui snipperen.

Gooi eventueel nog een beetje olie bij in je pan en doe dan de ui, paprika, krieltjes en rozemarijn in de pan, op laag vuur. Roer dit af en toe door, vergeet niet na het roeren elke keer de deksel op de pan te doen, je aardappels moeten niet bakken. In een minuut of 10 moet dit wel klaar zijn.

Vervolgens is het tijd de bouillon in de pan te doen. Even roeren en dan het deksel er weer op, 5 minuten later mag je weer even kijken. Je hoeft overigens geen bouillon van poeder te gebruiken, wat je ook doet, zorg er in ieder geval voor dat je een krachtige bouillon gebruikt. Geloof mij, you’ll thank me later!

Ongeduldig genoeg geweest, nu de demi crème fraîche en kip erbij, goed roeren en de laatste keer (echt waar) 5 minuutjes het deksel op de pan doen. De geur die nu je keuken vult is al goddelijk en geeft je een warm gevoel (bij ons thuis is het de strijd of de afzuigkap aan moet. Ik hou van de geur van eten in de huiskamer en keuken, anderen niet, jammer is dat!)

Dan is nu de tijd aangebroken de blij verraste gezichten van je disgenoten te zien. Op zich heeft dit gerecht niks extra nodig, want alles zit in de pan, maar mocht je toch wat extra willen, wat brood om de saus mee op te slurpen (vergeet niet: brood is slechts de drager van lekkers) is zeker niet vreemd!.

Eet smakelijk en neem het me niet kwalijk als je morgen meer van deze heerlijkheid wilt!

This entry was posted in Alle Recepten, Hoofdgerechten and tagged , , , , , , , , by Mark. Bookmark the permalink.

About Mark

Een liefhebber van lekker eten. Less is more en more is altijd welkom! Ik heb een voorliefde voor de Italiaanse keuken, maar oer-Hollandse gerechten sla ik ook niet af. voorts zijn sauzen favoriet bij me. Wat niet vraag je je af? Wel, Haring en rode kool. Ben dus breed georiënteerd en geïnteresseerd. Mijn liefde voor eten heeft er ook voor gezorgd dat ik een wat te ruime opslag heb gecreeerd voor al dit lekkers en ik dus eigenlijk constant in gevecht ben tegen de kilo's. tegenstrijdig? zeker! maar ik laat me er niet door kisten! Lees ze en bedenk dat de enige limiet met koken de door jezelf opgelegde is! Everything goes!

4 thoughts on “Gesmokkelde Stoofschotel

 1. Gisteren dus meteen maar even gemaakt en ik begrijp je enthousiasme. Ik heb wel boter gebruikt in plaats van olie, want ik denk dat dat hier toch iets beter bij past. Verder denk ik dat ik de volgende keer er ook wat knoflook bij mik. Knoflook kan sowieso altijd en ik denk dat het hier zeker niet zal misstaan.
  Ik vraag me alleen wel af hoe jij op het idee komt dat dit voor drie personen zou zijn. Daarbij wekt de opmerking “of eet ik er nu zo veel van, dat dit maar zo lijkt” ook nog de indruk dat het hier eigenlijk voor vier personen zou moeten zijn. Misschien dat ik dan altijd heel veel eet (ik ben ook een grote jongen) maar 75gr kip, 113gr krieltjes, een halve paprika, een kwart ui en 31ml demi creme fraiche bij elkaar is voor mij niet echt een vullende maaltijd te noemen.
  Zijn dit voor jou echt drie porties en eet ik gewoon erg veel, of valt dat wel mee?

 2. Nou, Je moet weten dat mijn ‘normale’ eetgezelschap bestaat uit: 1 vrouw van 57 kilo, 1 meisje van 38 kilo en een jongetje van 16 kilo.

  Denk dat wij beiden niet weinig eten, maar goed, de rest van mijn eetgezelschap zal ongeveer de andere helft opeten. Vandaar dus… 3 volwassen venten (dus als Alberto, jij en ik een keer dit gerecht zouden eten) zullen hier inderdaad niet genoeg aan hebben. Dus je hebt gelijk, ik zou eigenlijk mijn gezinssamenstelling bij het aantal personen moeten zetten!

  Verder is boter zekers goed, maar ja, ik moet aan mijn lijn denken, vandaar dat ik waar mogelijk olijfolie gebruik!

 3. Vandaag gemaakt, ontzettend lekker! M’n vriend lust helaas geen rozemarijn, dus die heb ik eruit moeten laten. Heb wat andere kruiden toegevoegd, en het is goed gelukt.
  Thanks voor het recept, word een blijvertje!

Laat een reactie achter

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.