Albondigas (Spaanse gehaktballetjes)

This entry is part 9 of 25 in the series Lekker Hapje Cup 2009

Geen cup zonder bal. Nu staat er op Lekker Hapje natuurlijk al een recept voor de ultieme bal, en zelfs voor Zweetballetjes, pardon Zweedse Balletjes, maar die vallen natuurlijk in het niet bij deze traktatie. Een albondiga is geen culinair hoogstandje: de basis is een ordinaire bal gehakt. Maar door de puurste en volste smaken die het Iberisch schiereiland ons te bieden heeft toe te voegen, ontstaat een smaaksensatie die zijn weerga niet kent.

Je kunt je albondigas natuurlijk naar eigen smaak finetunen, maar hieronder mijn succesrecept. Met tortillas, pinchos, en gambas al ajillos als onderdeel van een tapa-feestje, of met brood en sla voor een simpel maar zeer smakelijk en voedzaam avondmaal.

Ingrediënten

Voor de ballen:

 • 500 gram gehakt. runder-, varkens- of een mix, wat je wil
 • 50 gram chorizo, in flinters
 • 50 gram serranoham, in flinters
 • 2 of 3 tenen knoflook
 • een handvol witte broodkruimels
 • een handvol gesneden platte peterselie
 • 1 ei
 • peper
 • wat bloem

Voor de saus

 • 5 tomaten, in blokjes
 • 2 uien, gesnipperd
 • 2 tenen knoflook
 • Zout en peper

Bereidingswijze

Gehaktmengsel voor albondigasLekker simpel! Meng alle ingrediënten voor de albondigas door elkaar in een kom. Er is feitelijk slechts één aandachtspuntje: zorg ervoor dat de chorizo en de serranoham fijn gesneden zijn, anders vallen de balletjes uit elkaar als je ze bakt. Ik gebruik vaak de keukenmachine voor een gelikt hak-resultaat. Daarna is het een kwestie van even goed kneden, je wil niet één albondiga met alleen maar knoflook en één met alleen maar broodkruimels. Hoewel, je zou er een albondiga-verrassingspartijtje van kunnen maken, waarbij diegene die de albondiga met Spaanse pepers heeft de afwas moet doen. Maar goed …

Mocht je trouwens in de luxe positie verkeren dat je even de tijd hebt, kneed het gehakt dan een paar uur voordat je de albondigas wil gaan eten: de smaken kunnen dan lekker in het vlees trekken. Vervolgens is het een kwestie van balletjes draaien: stevig drukken voor een optimaal resultaat. Voor tapa’s kun je het beste eenhaps-balletjes maken, maar ook de grote versies zijn niet te versmaden. Mocht je het écht serieus aan willen pakken, rol de bal voor het bakken, in een koekenpan met een flinke scheut olijfolie, even over een bordje bloem. Blijf vooral in de eerste fase van het ballenbakproces bij je pan in de buurt. Door de ballen in het begin regelmatig door de pan te rollen worden ze een beetje egaal verwarmd en gebruind, de kans op albondiga-ravage is dan het kleinst.

albondiga2Je kunt de tijd tussen het hierboven beschreven balletjes rollen goed benutten door een lekker sausje te maken. Bak in een andere pan de gesnipperde uien en de uitgeperste tenen knoflook glazig in olijfolie. Gooi er de tomatenblokken bij en laat het even goed warm worden. Je zou met je spatel de tomaten in de pan nog wat verder kunnen pureren, maar een wat grovere saus past ook heel goed bij dit eerlijke eten. Doe er wat zout en peper bij. Voor een extra vurig en Mediterraans effect kun je er ook een flinke scheut tabasco, chilipoeder of een gesnipperde Spaanse peper, al dan niet met zaadjes, door gooien.

Als je tomaten-uien-prutje warm is, giet je het bij de inmiddels bruine albondigas in de pan. Laat ze zo gaar worden. Daar is geen tijdsaanduiding voor te geven, want die is afhankelijk van de grootte van je ballen. Mijn advies: vis een albondiga uit de pan en bijt hem doormidden. Pas op voor brandwonden.

Stem op dit recept in de eerste ronde van de Lekker Hapje Cup.

Series Navigation<< Lekker Hapje Cup: Zuid Afrika wint!Van Groenesteijn krijgt zijn verdiende loon >>

One thought on “Albondigas (Spaanse gehaktballetjes)

Laat een reactie achter

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.