Van Groenesteijn krijgt zijn verdiende loon

This entry is part 10 of 25 in the series Lekker Hapje Cup 2009

Ok, deze post is te lang op de todo-stapel blijven liggen. Door diverse omstandigheden (bruiloft van de betrokkene, lange vakantie van ondergetekende en ehm… dat ik het heb laten liggen). Afgelopen september heb ik GJ dan eindelijk de schaal gegeven die hem kroont als winnaar van de Lekker Hapje Cup: de eerste Lekker Hapje Cup Schaal (yup, dat wordt de officiële naam).

GJ was erg blij met zijn prijs, zoals de foto laat zien (op de achtergrond materiaalman Giesen, die nooit zijn geheime liefde heeft onthuld).

GJ houdt de schaal omhoog

Maar waarom ineens dit stukje oud nieuws op de site? GJ won de LH Cup immers al in juli en kreeg de schaal (pas) in september. We zitten nu in november. Ja, qua timing moet het de volgende keer beter. Volgende keer? Ja.

Lekker Hapje Cup 2010

Morgen wordt definitief bekend welke landen volgend jaar mee zullen doen aan het WK voetbal in Zuid-Afrika. Dat zijn dan ook gelijk de landen die zullen strijden om de Lekker Hapje Cup 2010! Het Plan is namelijk om rond het WK  de tweede editie van de Lekker Hapje Cup te houden.

Het is goed mogelijk dat het Plan teveel hooi op de vork blijkt te zijn (32 deelnemers, waar vind ik die?), maar dat zullen we niet weten als we het niet proberen, toch?

Verdere details (speelschema, spelregels) hoop ik over een paar weken bekend te kunnen maken, als de loting voor het voetbal bekend is. De opzet zal niet veel verschillen van dit jaar. De goede dingen moeten we overnemen en de verbeterpunten moeten we …uhm, verbeteren. Suggesties zijn hiervoor zijn meer dan welkom in de reacties (of op alberto@lekkerhapje.nl).

Ook als je interesse hebt om mee te doen en als “bondscoach” een van de landen onder je hoede te nemen, kun je dat in de reacties laten weten of met een mailtje naar alberto@lekkerhapje.nl.

Durft iemand het aan met een van de Korea’s? Herhaalt GJ zijn kunststukje van vorig jaar met Zuid-Afrika? Of leidt hij een ander land naar succes? We zullen er tijdens de zomer van volgend jaar achter komen (en laten we niet hopen dat het weer twee maanden duurt tot de prijsuitreiking en dat ik pas twee maanden dáár weer na er bericht van doe…)

Series Navigation<< Albondigas (Spaanse gehaktballetjes)Lever en aubergine met komijn >>
This entry was posted in Lekker Hapje Cup by Alberto. Bookmark the permalink.

About Alberto

Alberto is een in Spanje geboren,halve venezolaan, die al jaren in Nederland woont. Hij houdt van lekker eten en bedacht lang geleden dat die daar het vaakst van kon genieten door zelf lekker te leren koken. Zijn culinaire avonturen blogt hij op lekkerhapje.nl. Als die geen heldendaden aan het verrichten is in de keuken, doet hij dat op het basketbalveld of voor zijn baas in de Telecom/ICT.

0 thoughts on “Van Groenesteijn krijgt zijn verdiende loon

 1. De bondscoach van Brazilë laat weten niet mee te doen voor een schaal maar wel voor de eer van het land.

  We zijn er uiteraard bij…met Brazilië.

  ORDEM E PROGRESSO

 2. Vooral de plaatsing van Nieuw Zeeland mag toch wel een verassing heten.

  De volledige lijst van geplaatste landen:
  http://news.bbc.co.uk/sport2/hi/football/internationals/8087418.stm

  Vananvond de laatste play-offs, vreemd genoeg weet de BBC niet dat Uruguay-Costa Rica (agg 1-0) ook nog gespeeld wordt ;)

  Wednesday, 18 November 2009
  FIFA World Cup European Qualifying
  Bosnia-Hercegovina v Portugal, (agg 0-1), PO, L2, 19:45
  France v Rep of Ireland, (agg 1-0), PO, L2, 20:00
  Slovenia v Russia, (agg 1-2), PO, L2, 19:45
  Ukraine v Greece, (agg 0-0), PO, L2, 18:00
  FIFA World Cup African Qualifying
  Algeria v Egypt, Fina, 17:30

  Who has qualified for South Africa 2010?

  FULL LIST OF TEAMS AT 2010 WORLD CUP
  HOSTS: South Africa
  AFRICA QUALIFYING: Ghana, Ivory Coast, Nigeria, Cameroon
  ASIA QUALIFYING: Australia, Japan, North Korea, South Korea
  EUROPE QUALIFYING: Denmark, England, Germany, Italy, Netherlands, Serbia, Slovakia, Spain, Switzerland
  SOUTH AMERICA QUALIFYING: Brazil, Paraguay, Chile, Argentina
  NORTH, CENTRAL AMERICA AND QUALIFYING: United States, Mexico, Honduras
  ASIA/OCEANIA PLAY-OFF New Zealand

  loting op 4 december.

 3. Nee, het lijkt me wel leuk om een beetje een uitdaging te hebben. Misschien dat ik tzt wat afkeuren heb, maar dat zien we dan wel. Is het misschien een idee om mensen niet zo te laten kiezen, want anderen die de site wat minder frequent zien, vissen dan achter het net, omdat het land van hun voorkeur er niet bij zit. Beetje wat er met mij de vorige keer gebeurde, zeg maar. Iedereen die mee wil doen, laat je 3 afkeuren geven die die zeker niet krijgt, en dan gewoon loten.

 4. Slecht idee.

  Chefs (bondscoaches) die de vorige keer meegedaan hebben moeten sowieso in staat gesteld worden tot het verdedigen van hun titel of een kans gegeven worden op revange. Er zijn voldoende leuke landen bij en je moet overal wat bij kunnen verzinnen. Ik wil ook niet een land gaan doen waarvoor iemand bij de Confed cup al de toon heeft gezet.

  Je verschuilen achter onwetendheid over de competitie is ook een beetje vreemd, daar was toch de Confed cup voor bedoeld? Het promoten van de World Cup 2010! Daarnaast kent lekkerhapje een mailing lijst.

  Wil je per sé een land dat al geclaimd is dan moet je die bondcoach maar aanspreken met een goed verhaal en ruilen. Ik was de vorige keer ook de eerste en heb er toen expliciet bij gezegd dat als er iemand Brazilië heel graag wilde ik wel zou overstappen naar de VS of ZA. Maar nu kan ik me niet voorstellen dat ZA door een andere chef dan Gert-jan zou gedaan worden. En de USA heeft ook nog wat goed te maken na dat broodje vlees van de vorige keer. ;)

 5. Het doel is om 32 deelnemers te halen. Om dat te bereiken moet de drempel om mee te doen niet te hoog zijn. Als mensen alleen nog maar uit landen kunnen kiezen die hen niet zo aanspreekt, omdat de meeste landen al “bezet” zijn, wordt de drempel juist te hoog (blijkt uit ervaring, meerdere mensen hebben daarom afgehaakt de eerste keer).

  Ik zit er aan te denken om de landen pas toe te kennen als de 32 chefs bekend zijn en bij het toekennen dan te kijken naar de voor- en/of afkeuren van eenieder. Dus men kan x voorkeuren en y afkeuren opgeven en daar probeer ik dan zoveel mogelijk rekening mee te houden bij het indelen.

  Wat vinden jullie er van? Wat zijn goede waardes voor x en y? x=y=3?

  Overigens zou ik het persoonlijk leuker vinden als mensen die vorige keer mee gedaan hebben, zich nu aan een ander land zouden wagen. Het hele idee is juist dat je je verdiept in een onbekende keuken en daarmee aan de kook gaat.

 6. Ik zou denken dat het doel moet zijn een zo hoog mogelijk niveau en dat behaal je met een keuken waar je als chef interesse voor hebt, niet een random toegewezen land. D’r zijn vast chefs die nog een mooi recept achter de hand hadden, maar de ronde niet door kwamen. Dat gold in ieder geval voor mij.

  De chefs uit de vorige editie moeten ook gewoon beloond worden voor hun deelname in de Confed cup. Dus laat die eerst kiezen. Dus x=1 en y=31.

 7. Ik zie inderdaad de gelijkenis met voetbal. Dit is een beetje het FIFA-systeem waarbij de landen die de laatste jaren vaker meededen (Frankrijk bijvoorbeeld) een gematst worden ten opzichte van landen die minder vaak meededen (Ierland bijvoorbeeld)…

  En als je een mooi recept hebt, waarom post je hem dan niet gewoon?

 8. Beetje vreemd dat iemand die de vorige keer niet mee wilde doen omdat zijn voorkeur er niet bij zat nu ineens anderen een willekeurig land wil gaan toewijzen…

  BTW is een verschil tussen matsen (op het laatste moment de ranking gebruiken voor de play-offs) en een plek verdienen (winnen in Ierland). In ieder toernooi, in iedere sport gebruiken ze ranking, gewogen lotigen en kwalificaties. Als ATR inderdaan random landen gaat toewijzen aan chefs dan gaat het wel heel erg lijken op de achterkamertjespolitiek van FIFA of de ondoorzichtige Coca-cola ranking, die soms alles bepaalt en soms niks. Zie pag 20 en 31 en waarom Nederland (waarschijnlijk) geen groepshoofd wordt:

  http://www.fifa.com/mm/document/tournament/competition/fifa_wc_south_africa_2010_regulations_en_14123.pdf

  Overigens was het toch geen toeval dat Frankrijk er in 2006 of 2002 bij was. Wereldkampioen in 1998, finalist in 2006, ze zijn nu ook gewoon geplaatst. Dat is dan voor het grootste deel op basis van prestaties, ondanks Ierse comp(l)ot(e) theoriën. Misschien ook wel omdat Frankrijk in de lekkerhapje cup hoort; een kookwedstrijd zonder Fransen dat kan toch niet?

  Jammer voor Ierland, maar ik hou niet van aardappelen. De “Luck of the Irish” onthield trouwens de Fransen een loepzuivere penalty eerder in de wedstrijd; selectieve verontwaardiging?

  Uitgangspunt moet zijn de chefs die de Confed cup een succes gemaakt hebben te belonen, en dan uitgaan van “wie het eerst komt het eerst maalt”. En wie het laatst komt vind de Noord-Koreaanse hond in de pot ;) Zie de Confed cup maar als een kwalificatie toernooi.

  Het zou me trouwens niks verbazen als er straks chefs dubbele diensten moeten draaien, 32 plekken vul je niet zo maar, dus dan moet je (ludieke/gewogen) menu’s maken:
  USA+Noord Korea
  Frankrijk+Algerije
  Nederland+Chili
  Ghana+Duitsland
  Slovakije+Spanje
  etc.
  en dat komt dan toch op het bordje van de fanatiekelingen die al moeite hebben gedaan voor de Confed cup.

 9. Ik dacht dat we toch al een paar leuke mensen aan landen gekoppeld hadden: De ouders van Amita aan Engeland; en ikzelf (met hulp van mijn nichtje) aan Nederland. Eigenlijk is dat (oud) Gronings eten maar dat onderscheid laten we maar aan de Catelanen over.

 10. nee hoor, het is helemaal niet vreemd dat ik de vorige keer niet mee wilde doen en nu vind dat iedereen een land toegewezen moet krijgen. In de ons bekende keukens is het makkelijker om goede recepten te vinden, omdat je daar al veel kennis over hebt. Als mensen dan ook nog eens in de bekendere keukens hun favoriet mogen kiezen, kun je er vanuit gaan dat ze een enorme keus aan goede recepten hebben. Dit maakt het oneerlijk tegenover mensen die zich helemaal moeten gaan verdiepen in een hun onbekende keuken. Ik had geen zin om mij te verdiepen in een totaal onbekende keuken in een wedstrijd waarin anderen een keuken hadden waarin ze gespecialiseerd waren. Loten maakt het veel eerlijker en dan is het minder erg om je te verdiepen in een andere keuken, omdat je weet dat anderen ook dat probleem hebben.
  Als je nu als laatste (wil) aanmelden en je ziet dat je een of ander onmogelijk land hebt, terwijl anderen hun favoriete keuken hebben, dan meld je je waarschijnlijk niet aan en dan kom je niet aan genoeg deelnemers. Is dat wat je wilt?

  Ik hoop verder niet dat je met je laatste zin bedoelt dat ik geen moeite doe voor deze site…

 11. Ok, jullie standpunten zijn helder en het is ook duidelijk dat geen van jullie beide de ander gaat overtuigen. Het doet me in ieder geval goed om te zien dat Lekker Hapje zoveel passie bij jullie losmaakt ;-).

  Ik zou nu graag ook van anderen willen horen hoe ze hier over denken. Voor mij is het belangrijkste dat de drempel om mee te doen zo laag mogelijk blijft. Ik sta dus vooral open voor alle ideeën die daar aan bij kunnen dragen. Iedereens input is welkom en zal ik in beschouwing nemen.

  Ik ga overigens van niemand verwachten dat die “dubbele shifts” draait. Als de 32 niet wordt gehaald, spelen we gewoon met een kleiner deelnemersveld. Maar als iemand genoeg vrije tijd heeft om met twee landen mee te doen (dus ook steeds twee recepten inleveren) en dat ook heel graag wil, dan zal ik dat uiteraard niet tegenhouden.

 12. Die lage drempel is er nog steeds als je als nieuwe deelnemer kunt kiezen uit de minimaal 24 landen die overblijven nadat de Confed chefs hun keuze gemaakt hebben. Daaronder dus oa. Frankrijk, Japan, Nederland, Mexico, Griekenland, Argentinië, Duitsland, Engeland en Portugal!

  Overigens, een lage drempel en hoge kwaliteit bijten elkaar licht. ;)

  Ik heb liever dat er mensen zich niet aanmelden omdat ze niks zien in het land wat nog open is dan dat er chefs met halve tegenzin of een misplaatst verlangen naar een ander land inspiratieloos hun potje staan te koken.

  Het telt bij mij ook mee in de beoordeling: de moeilijkheidsgraad om iets leuk te maken van Noord Korea betekent ook dat je daarmee juist kunt scoren! Of het tegenovergestelde: Italië spelen met pesto uit een potje – instant diskwalificatie.

  Als je iemand zich daardoor laat afschrikken, zoals Tijn blijkbaar de laatste keer, tja dan moet je het probleem niet in het format zoeken.

 13. Wat een hoop onzin komt er uit jou. Ik ga er niet eens meer op reageren, want je herhaalt toch alleen je eigen standpunt. Weet je wat? Ik geef je gewoon gelijk. Kan je vanavond tenminste lekker slapen. Heb jij deze discussie gewonnen (score!) en kijken we gewoon wat Alberto gaat doen…

 14. Nou, ik heb er vast zin in. Mijn voorkeur gaat naar een loting waarbij de deelnemers hun voorkeuren aan kunnen geven en misschien twee landen een veto. En hoewel het hier om voetbal gaat is de Olympische gedachte niet onbelangrijk.

  Let the games begin!

 15. Ik moet il Capitano helaas gelijk geven. :-). Helaas geldt voor mezelf dat ik geen echte koker ben en dat als ik lekker wil eten toch liever naar de Zwetheul ga, maar dat er in mijn familie nog wel wat recepten zijn die ik kan en wil proberen. Oud Groningse boerenkost enzo. En dat wil ik gaarne met jullie delen.
  Ik hoor het wel wat ATR beslist. Maar dat wil ik gaarne voor maart horen. Hey, de voorbereiding telt ook.

 16. Het wordt zeker voor maart. Wil een paar zaken sowieso anders doen dan afgelopen zomer:

  1. De eerste ronde uit 3 recepten laten bestaan, anders is het voor sommigen wel heel snel voorbij.
  2. Meer tijd tussen de rondes in. Merkte de vorige keer dat het toch een beetje stressen was, al was het alleen voor mij om de site bij te houden.
  3. Idealiter wil ik het tegelijk me het echte WK laten eindigen.

  Dit alles betekent dus dat we ruim voor het WK moeten beginnen. En dat dus nog ruimer van te voren bekend wordt wie aan welk land is gekoppeld.

  Zal proberen om een tijdschema in elkaar te vlammen dit weekend.

 17. Als men zelf zegt niet mee te hebben gedaan met de Confed cup omdat er geen leuk land (meer) bij zat dan moet je er ook tegen kunnen als je daarop gewezen wordt en op je eigen inconsequenties.

  Bovendien, als je je daardoor blijkbaar laat tegenhouden om mee te doen, vrees ik het ergste als je via loting een minder aansprekend land krijgt.

  Ik heb nog steeds geen argument gehoord, waarom de Confed chefs niet geplaatst kunnen worden of eerste keus gegund kunnen worden. Dan zijn er nog minimaal 24 landen over waaronder echte toppers. Of waarom first come first serve zo verkeerd is, dat was het tenslotte de vorige keer ook en dat was een geslaagd toernooi.

  Zo lees ik ook ATRs uitnodiging: “je kunt een land onder je hoede nemen”, niet “er word je een land toebedeeld via een ondoorzichting proces van eerste, tweede en derde voorkeuren en ditto afwijzingen”.

  En Jan Harry, als je eigenlijk alleen maar mee wilt doen met Nederland, dan doe je inderdaad precies wat Tijn eerder deed, maar dan moet je mij gelijk geven en voor first come first serve gaan.

  • Paul, het is al goed. Je mening is duidelijk. Laat het los.

   Ik wil jullie discussie niet langer door laten gaan hier, zoals ik een zooi reacties eerder al subtiel duidelijk probeerde te maken. Zowel Tijn als jij hebben je al genoeg laten horen over dit onderwerp, dus tenzij jullie iets nieuws in te brengen hebben, zou ik jullie willen vragen om anderen de ruimte te laten om voorstellen te doen.

   (Cool, threaded reacties… alleen de font-size moet nog wat omhoog)

   • leuke link overigens. Moet ik zeker onthouden. En wees gewoon een dictator in deze: de enige mening die telt is jouw mening.

  • Overigens lijkt het me voor iedereen nu toch wel duidelijk dat hoe de landen ook verdeeld gaan worden, Paul en Tijn bij elkaar in de poule gaan loten…

 18. Ik vind voor- en afkeuren aangeven wel de beste optie. Lijkt me juist wel leuk om een land te krijgen waar je op het eerste gezicht niet veel mee kan of hebt. Door je ergens in te verdiepen vind je juist de mooiste pareltjes! En daar hebben we allemaal weer plezier van, lijkt me…

 19. qua tijd is misschien een idee om de poulewedstrijden steeds elk hun eigen tijdframe te geven. Dus eerst twee weken (ik noem maar iets) met de recepten van poule 1, dan 2 weken met de recepten van poule 2, enz. Dan kunnen hebben de stemmers het iets makkelijker om een verantwoorde keuze te maken. Als je van 32 landen alle recepten voor de poulefase tegelijk op de site zet, zal niet alles even goed bekeken worden.
  Ik zie wel dat je bij 8 poules dan 16 weken (ongeveer 4 maanden) kwijt bent. Da’s misschien wat veel. Dan misschien iets als de eerste twee weken de recepten van poule 1 en 2, dan die van 3 en 4 enz. Waarschijnlijk is mijn punt wel duidelijk.

  • Ja, dat zou ik ook anders willen doen dan de vorige keer. Niet teveel stemrondes door elkaar laten lopen. Zal eens een tijdschemaatje uitwerken. Persoonlijk vind ik het niet zo erg als we wat langer bezig zijn.

   • langer bezig zijn is helemaal niet erg, ik heb alleen wel mijn zomervakantie en in die twee weken heb ik geen toegang tot internet.. nou ja, aan de andere kant, ik kan ook voorwerken natuurlijk!

   • ATR, had je de vorige keer niet al bedacht om een stempagina te maken met alle poules/westrijden tegelijk, ipv door linken naar een stempagina per poule oid.

    als je het toch niet exact gelijk laat lopen met de WC2010 rondes (ook niet nodig omdat niet dezelfde landen doorgaan) kun je zelfs zeggen:

    a) één stempagina met voor iedere bezoeker vd site:
    twee stemmen per poule of zelfs een 1-2-3-4 ranking, of 8-4-2-1 oid.
    dan beste twee per poule door of beste 16 qua punten door.

    In dat laatste geval is er ook geen voor- of nadeel als er ergens in een poule een open plek is van een niet geclaimd land (of zelfs twee).

    b) de tweede ronde kan dan volledig open zijn
    OF je neemt de punten van de eerste ronde mee

    c) de beste vier doen dan een kruisfinale, dan een finale (en een troosfinale?)

    Dan neem je dus twee weken stemmen eerste ronde (32 -> 16)
    Twee weken tweede ronde 16->4 (een week maken een week stemmen oid)
    Week halve finale (het is nu zo gevorderd dat er wat tempo in mag)
    Week finale (idem) zes weken totaal.

    Beginnen op twee weken voor de officiële kick-off (11jun)
    zodat we rond de echte finale (11jul) klaar zijn.

    Wil je de eerste en twee ronde wat meer tijd geven, dan begin je exact twee maanden voor de finale (11mei) Weet je als chef nu al dat je dan in de knoop gaat komen (vakantie etc.) dan kun je eerder beginnen met koken/schrijven, zoals mark zegt. Dus ook daarom zeg ik: zo snel mogelijk landen claimen/toewijzen.

    Dank je dat een open stemming uit 16 recepten wat lastig is, kun je eventueel vier poules van vier maken, of de eerste ronde harder snijden (beste 8 door) Maar ik denk dat het kiezen van de beste vier uit een lijst van 16 mogelijk moet zijn voor een oplettende bezoeker. Niet moeilijker dan acht keer de beste twee kiezen uit 32.

 20. En nog even dit: als je bij een restaurant bent dan kies je uit een menu met pak ‘m beet 20 items, ook op het oog wat je lekker vindt, wat je aanspreekt, zonder gezien te hebben hoe het er uit ziet ( alleen de shoarmaboer heeft foto’s op het menu ;) ), zonder een verhaaltje van de kok (dat doet misschien een sterrenkok) of zonder het recept te hebben gelezen.

  Ik heb niet de illusie dat iedere bezoeker alle 32 recepten gaat uitpluizen, ook niet als die in vier batches van acht of acht batches van vier voorbij komen over een tijdvak van 4 maanden. Dat risico moet je dan maar nemen, een wazig recept opleuken met een pakkende titel kan dan helpen, of je maakt een mooie lay-out waarin je op plaatjes kunt stemmen (dan misschien wel twee pagina’s van 16)

 21. I are the champions, I are the champions, I are the champions! Ik ben de beste van Egypte! Ik ben de beste van Nieuw-Zeeland! Peter G, wie kent hem niet, Peter G, Peter G is een echte Zuid Afrikanicied! Schade Italie alles ist vorbei, alles ist vorbei! En wie niet springt is een vegetarier! Wat zijn die Brazilianen stil! wat zijn die Brazilianen stil! Wij houden van Zuid afrika om zijn daden en zijn doen, het is de ware kampioen! Laat je tieten zien! Weer trekken wij ten strijden voor rood, wit, blauw, geel, zwart en groen. Vechtend ten alle tijden Zuid Afrika wordt kampioen. Say oeh-ah-van-groenestijn, say oeh-ah-van-groenestijn!

 22. Zo wie zo moet er geloot worden. Voor de landen toebedeling (maar het is leuker wanneer landen een topcoachkok proberen te strikken met geld/eten/media exposure) of voor de poule indeling.

  Traditioneel wordt de poule indeling loting gedaan door de plaatselijke schone van het organiserende land. Ik kan op you tube helaas even niet meer achterhalen hoe Sophia Loren dat destijds deed.

Laat een reactie achter

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.