De bal gehakt, wie is er niet groot mee geworden? Woensdag, gehaktdag; balletje mayo of pinda en bij de diverse stamppotten ook niet weg te denken. Het toppertje van iedere huismoeder of -vader: De Gehaktbal.
Ingrediënten
voor 4 ballen heb je nodig:
- 500 gram gehakt (rundergehakt, half om half; wat je het lekkerst vindt)
- 1 ui fijn gesnipperd
- 1 rode paprika fijn gesneden
- 2 tenen knoflook uitgeknepen
- 2 eieren
- half kopje paneermeel
- bak-/braadboter 125 gr.
- peper
- zout
Bereidingswijze
Een gehaktbal maken is heel simpel, een lekkere gehaktbal maken ook, je moet alleen niet te snel willen zijn. Je begint me het kneden van het gehakt. Oh heerlijkheid, kneden is altijd leuk. Breek de twee eitjes over je gehakt en meng alle ingrediënten er ook doorheen, heel simpel, n’est ce pas?
Zorg dat je net zolang kneedt, totdat alles in het gehaktmengsel is opgenomen, dus geen klonten paneer bij elkaar, want er is niets zo vies (okay, er zijn een boel goordere dingen, maar niet in den Edele Bal!) als een brok paneermeel in je mond. Heb je die massa? Ja? Goed, verdeel het nu in 4 gelijke delen. 4? Ja, want het recept is voor 4 ballen…
Draai de delen gehakt net zolang tussen je handen tot er een mooie ronde bal ontstaat zonder zichtbare scheuren in het oppervlak. Dit is iets wat redelijk nauw luistert, want scheuren is het eind van je mooie balletje…
Als alle 4 de ballen klaar zijn en eigenlijk klaar voor de koekenpan, waarschuw ik gelijk: Neem geen koekenpan! Een hapjespan of beter nog een echte jus-pan (ja, ja, je eigen balletje uit de jus!) zijn onmisbaar voor de echte bal!
Gooi nu de boter in de pan en laat deze bruin worden. Bruin? Ballen erin en rondom braden. Als de bal rondom mooi gebraden is, is ie natuurlijk nog niet klaar! Het is tijd om water in de braadpan te gieten! Hoeveel? Nou, net zoveel dat je balletjes voor 3/5e onder staan. Dan gaat het deksel op de pan en laat je de ballen 25 tot 30 minuten staan. Let wel: 25 tot 30 minuten gerekend vanaf het moment dat het water warm is en begint te borrelen. Draai ze af en toe om tijdens het “sudderen”.
Haal je balletjes uit de jus als je ze wil eten of laat ze staan, want op het brood de volgende dag zijn ze ook niet te versmaden natuurlijk!
Smakelijk eten! Een balletje is slechts wat geduld weg…
Damn Mark! Effe een tandje langzamer! Zo wordt het wel heel erg pijnlijk duidelijk dat ik als site-eigenaar het een beetje laat afweten wat betreft de nieuwe recepten. Het lijkt me overigens wel weer erg lekker, ga dus toch gewoon maar vooral door op deze manier!
kleine tip voor t bale draaien is je handen nat maken dan krijg je echt lekker gladde ballen en er plakt niet zovel aan je handen
Waar blijven de mooie recepten mano? Mark kan toch niet alles alleen blijven doen…
Ach, hij is de beheerder moet je maar denken…
Goeie hap, Mark! Nu weet ik eindelijk hoe ik een gehaktbal maak, nooit echt geweten. Dat water doet denk de truc. Bij mij bleven het altijd een soort van platte hamburges. Die 2 teentjes knoflook geven je balletje nog een exotisch tintje.
Cris> Komen er niet een paar mooie Spaanse recepten van jouw hand, daar had je broertje eigenlijk wel een beetje op gerekend…
als je hem blijft bakken, wordt ie droog, het water zorgt ervoor dat ie wat mooier gaart en je dus een sappig jus-balletje krijgt!
Leuke site dit. Ben er voor het eerst. Als kookfanaat altijd op zoek naar nieuwe en leuke receptjes. Dus weer een bookmarkje erbij.
vind het zelf overigens altijd erg fijn om de uitjes te raspen. Want met snipperen loop je toch altijd het risico dat je mooie balletje uit elkaar valt tijdens het garen. Bovendien geven de uitjes dan ook meer smaak af.
Beetje groene kruiden en/of lepeltje mosterd zijn overigens ook wel fijn hoor in zo’n balletje
NEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEE ze vallen uitelkaar!
Waanzinnig, water loopt me uit de mond. Ben drie dagen aan het lijnen, maar ga nu gehakt halen……….. Bedankt
Hey Mensen,
Nette site ziet, er echt goed uit
en dan hebben we het nog niet eens over de recepten,
goeie zaak. De ballen sudderen as we speak.
Ga ze straks tot broodje bal bombarderen en dan op naar mn werk
Bedankt!!
Groetjes Jaap
Mijn favoriete balletje is er toch wel één met kaas erdoorheen.
Neem gehakt en gemalen kaas in de verhouding 5:4 – lekker veel kaas dus, en bij voorkeur oude. Meng de kaas door het gehakt, paneer ze en maak ze verder klaar als beschreven in bovenstaand recept.
Combineert het best met een stamppotje andijvie met spekkies… *kwijlt op het toetsenbord*
mijn eigen creatie ..
om te watertanden
1 kilo rund gehakt
ketjap
gril en braadkruiden
verse knoflook
verse peper
en hier komt het (2 zakje’s bami of nasikruiden) conimex
ff wellen en dan door het gehakt kneden
hmmm heerlijk
helaas mislukt
Mislukt? Wat is er fout gegaan? Te kort gebraden waardoor de buitenkant niet stevig werd? Met een vork omgedraaid? De ingredienten niet klein genoeg gesneden. Get right back on that horse and try again!
Ik kook al jaren, maar braadde de gehaktballen altijd anders. Ik kwam via via op jullie site en dacht: laat ik dit een kans geven. En met succes!
Dit recept is een blijvertje, mijn thuisfront en ik vinden dit heel lekker! Ik ga ook jullie andere recepten bekijken!
mooi wel! de truuk is echt het vocht, ze blijven lekker sappig op deze manier
Hoi,
als student is het altijd lastig beginnen. Nu probeer ik langzaamaan nieuwe gerechten. Een lekker balletje is nu snel gemaakt. Bedankt voor de goede beschrijving!
Groeten, Mark uit Enschede
En weer een tevreden klant ;). gewoon recepten proberen en aanpassen naar wat jij lekker vindt is het beste. succes met verdere ontdekkingen. Op deze site kun je wel even vooruit…..
nou ik zocht eigenlijk een recept voor echte jus maar toen ik dit recept zag kan ik het niet laten om te reageren; de ultime bal is; 1kg rundergehakt, 1 ei, 4 el paneermeel, en nu komt het!!2 el giros kruiden.
zal hem zeker gaan proberen, denk alleen dat ik er dan kleine balletjes van draai, zeg maar eenhapsballetjes, voor de lekkere snack, misschien tzaziki erbij?
Eerste keer dat ik een gehaktbal aan het maken ben en ik denk met succes (dankzij deze site)! Want ze vallen niet uit elkaar, en het ziet er smakelijk uit. Nu alleen nog even proeven, maar ik ga er van uit dat ze lekker zullen zijn.
Dank dank!
Gr,
Stéphanie
Het is simpel maar lekker! goed aanbraden en dan in een mooie laag vocht gaar laten pruttelen!
Hoi Mark,
Mag ik je sowieso een compliment geven voor de grappige, lollige manier waarop je dit stukje hebt geschreven! Erg leuk! Zat t echt met een smile te lezen:-)
De ballen zijn heel goed gelukt, alleen (is mijn eigen fout) had ik er wat meer kruiden doorheen moeten gooien. Ik denk dat Sambal Brandal ook wel lekker is erdoor te doen! Een bal met een bite!
Grtzzz Heidy
Dank dank!
Super!! ze zijn bijna klaar.. en ik heb me toch ‘n potje honger. Lang leve google en jouw recept. Ik ga de komende tijd alle variaties van hierboven uitproberen en er zelf nog een paar bij bedenken. Hulde!
Hoi Mark,
Ben het aan het proberen ze zien er goed uit, moet me inhouden anders leggen ze vanavond niet meer op het bord.
Wat me opvalt Nederlanders bakken zo’n beetje alles.
Maar als je naar de surinamse keuken kijkt dan doen ze bijna niets anders.
(met water of kruiden lekker laten sudderen).
Groetjes Michael
In mijn hart ben ik ook een Surinamer!
Mooi, ik had net zin in een balletje. Van de week kippepootjes op dezelfde manier gemaakt. Het gaat zeker werken dit recept.
Ik ben benieuwd.
heerlijke bal, man!!!!!
thx.
Mijn eerste gehaktbal is gelukt.
Mooie berichten. Nu gaan varieren totdat je je eigen succesrecept hebt. viel spass!
Heerlijk!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Helemaal op :)
dan mag je nu een toetje.. ;)
Dus eigenlijk kook je de gehaktballen na het aanbraden?
Eerst aanbraden en dan sudderen/koken ja. maakt het geheel toch wel lekker hoor!
Jah! Ballen zijn mooi bruin en niet geheel onbelangrijk : HEEL!!! Ik heb honger :-O!!!
Zoveel bewondering voor je ballen, Mark!
My chocolate salty balls… Ik zeg: een balletje gaat er altijd in.
Pffff wat een heerlijke bal zeg. Na twee van die joekels te hebben gegeten kunnen er nog wel een paar in:-) Zoals Mark zegt; alles goed fijn snijden en de buitenkant goed gaarkoken. Heerlijk……….
Gisteren ook weer op. ook wat kleintjes voor de lunch gemaakt, lekker met wat mayo! Dat krijg je als je Atkins doet, veel lekkerdere lunches!
ik heb ze een tijdje terug gemaakt…
en damn ze waren super lekker… :)
vanavond weer
…suck on my balls… (even vrij naar Chef natuurlijk, don’t take it personally..)
en ze waren wederom weer superlekker :)
als ik een poesje was zou ik spinnen!
Ik had onlangs met mijn moeder en grootmoeder gesproken die in Nederland wonen (ik woon zelf in het buitenland, Engeland om precies te zijn) en van het ene onderwerp naar het andere vroegen zij mij of ik nou alweer gehaktballen had gehad. Ik zei van Nee, dus ben meteen gaan zoeken en deze site gevonden. Lekker recept (heb wel de knoflook weggelaten) en heb dus as we speak na drie jaar eindelijk weer een lekkere gehaktbal achter de kiezen.
Heb er nog 4 in de koelkast voor morgen haha
Bedankt voor je recept Mark, topper!
The Meat Balls’ European Tour!! Mooie dingen! Morgen (vandaag) met een beetje mosterd op een broodje?
ik ga nu ook deze gehaktballen maar eens bereiden.
normaal kruid ik alleen het gehakt en bak ik ze.
hopelijk smaken ze door dit recept lekkerder.
ik ga beginnen en stuur wel weer een berichtje als het op gegeten is.
bedankt voor het recept groetjes een beginnende kokin
Hoi Nynke, als je ze alleen bakt krijg je meestal een wat droger geheel dan dat je ze laat garen in een laag vocht.. ook heb je dan (even maggiblojje toevoegen) een goeie jus, als je daar van houdt!
Laat even weten hoe ze waren!
hoi,
nou was echt smullen,
ik ga ze voortaan vaker zo bereiden.
bedankt voor je recept een dikke 10.
groetjes
Graag gedaan! een 10… wauw! ;)
Zucht, ik ga ervoor…. borst vooruit, tanden op elkaar en gaan!!
Thanks voor de tip!
En de ballen
knok knok… Who’s there? Sven… Sven Who? Sven die ballen maken ken…
flauw, ik weet het. Hoe waren ze?
Ze staan nu te sudderen, ben benieuwd..
Recept is erg leuk geschreven, en complimenten voor de rest van je website :D
Hoi Laura, en, waren ze goed?
De meeste credits voor de website (zo niet alle) gaan naar Alberto, de geestelijk vader van lekkerhapje.nl.
kun je de ballen ook direct volledig dompelen in de bruin geworden boter om veel ballen tegelijk te braden?
Ha schimmel,
Je bedoelt dat je zoveel boter in de pan doet zodat ze onder komen te liggen? Wat ik liever doe als ik veel ballen maak is: 1 pan waarin ik een paar ballen tegelijk in aanbraad en 1 pan met een jus (denk aan een bouillon) waarin ik de aangebraden ballen verder gaar. Zo heb je echt balletjes uit de jus en de enige limiet is dan de grootte van de pan waarin je ze verder gaart…
gr. mark
Ik ben benieuwd ze zitten er nu in. Wat ik wel altijd nog voor de zekerheid doe is een halve beschuit erdoorheen. Dan weet je zeker dat het niet uit elkaar valt. Daarnaast gebruik ik geen ei maar een klein scheutje melk en een klein scheutje water. :D
Ieder zijn recept natuurlijk! ik doe er tegenwoordig (als ik borrelballetjes maak) een scheutje ketjap door, ook erg fijn. Overigens heeft de paneermeel in principe dezelfde functie als het beschuitje!
Beste Mark,
Heel hartelijk bedankt voor Het Recept van [ ik citeer je! :-) ] Den Edelen Bal! Ik heb ook ontzettend genoten van jouw geestige beschrijving.
De Ballen ( MET een beetje koffieroom er bij…mmmm!!) zijn heel goed gelukt, en we hebben ze vanochtend ( onze tijd= West Indonesische Tijd) op boterhammen gedaan en verslonden bij het kijken van de wedstrijd Nederland – Kameroen. En Oranje, won, hoera!
Hartelijke groeten vanuit Bogor, de Regenstad, Indonesia. :-)
Mooi zo! fans van ver zijn altijd meer dan welkom natuurlijk!
Damn, ze hebben geen smaak, misschien te weinig peper + zout.
Zo! Een mix van jouw recept, met een beetje mosterd en ketjap erbij. Oh ja, beetje chilipeper en een gesnipperd uitje. En geen paprika…dus eigenlijk een heel ander recept, haha. Ben erg benieuwd. Laat het eerst even een half uurtje in de koelkast staan, je schijnt dan een betere (lees: mooiere) bal te krijgen. Ben er nu al van overtuigd dat sudderen de truc is.
Ik laat weten hoe ze waren!
Ja, koelen is voor de consistentie van de buitenkant wel nog mooier..
Hai Mark,
Hoe graag ik ook wil koken, ik blijf 2 linker handen behouden in de keuken. :(
Mijn zoontje weet niet beter dus die eet het altijd braaf op. Ik heb de feeling helaas niet.
En ben dus altijd op zoek naar leuke recepten. Gelukkig kwam ik vandaag voor het eerst op jullie site.
En tot mijn verbazing heb ik zojuist toch lekkere ballen gemaakt. Ze zijn niet uit elkaar gevallen en dat is al heel wat..haha. Ik ben eigenlijk trots op mezelf. De rest bewaar ik vanavond. Die kleine jongen zal verrast zijn door de ballen. Bedankt voor je tip en ik ga zeker kijken of jullie nog meer hebben dat voor mij te doen is. Nogmaals DANK!!!!! Groeten
Glad we could be of service! er staan heus nog wel meer recepten op de site die prima te doen zijn! succes en laat ons weten of je experimenten geslaagd zijn!
Dude! dit moet wel een fan-tas-tisch gerecht zijn.
Ik ga mooi even bakken en braden vanavond.
Ik verwacht nu ook wel dat ze superlekker moeten zijn!
Dat zou goed moeten komen! succes en eet smakelijk!
Wat een drama-ballen!!! Vallen helemaal uit elkaar!
Dat wordt vanavond aardappels, bloemkool en roerbakgehakt :-(
En bedankt!
Jammer om te horen. Misschien volgende keer grotere eieren zodat het wat beter bindt?
Probeer anders ook eens van onze andere ballen: albondigas (Spaans), Kofta (Egyptisch), Kottbullar (Zweeds), Keftedes (Grieks) en de smelly balls!
Zeker jammer om te horen, waarschijnlijk de ingredieneten te groot gesneden, niet genoeg gekneed, te weinig ei, te weinig paneermeel.
Als je alle reacties leest kan ik me niet aan de indruk ontrekken dat dit een probleem van de kok is, niet het recept… ;)
Succes met je volgende poging!
Hmmm ze zijn lekker gelukt.
Voor mensen die van uit proberen houden, neem 2 lepels tabasco erbij en 1 thee lepel kaneel.
Je weet niet wat je proeft gegaradeerd dat je voor dit gerecht voor altijd zult gaan maken.
Ingrediënten
voor 4 ballen heb je nodig:
500 gram gehakt (rundergehakt, half om half; wat je het lekkerst vindt)
1 ui fijn gesnipperd
1 rode paprika fijn gesneden
2 tenen knoflook uitgeknepen
2 eieren
half kopje paneermeel
bak-/braadboter 125 gr.
peper
zout
Extra
2 thee lepels Tabasco
1 thee lepel Kaneelpeoder
Ga ik zeker proberen! klinkt goed
Doe er als tegenhanger eens 1 of 2 theelepeltjes schenksiroop bij.
Je krijgt dan het idee ervan, zonder dat het zoet word.
Zelf heb ik nu net een pond op die manier op staan.
Ik draai er maar 3 ballen van, die dan wel 35 minuten op staan.
jammieee…zijn nu aan het sudderen ruikt en kleurtje is goed….[denk ik]…mmmmmm water loopt in de mond…..dank je wel voor deze goede raad
nou de balletjes waren goed gelukt al vond mn vriendinnetje ze een beetje droog ……hahahaahaha…achhh vrouwen…..
Kga zo vanavond uitproberen hoop dat het mij ook lukt! je hoort het nog groetjes…!
Ben voor het eerst op deze site.
Vind dat ik al lekkere ballen maak, maar ga de verschillende recepten
zeker uitproberen.
Zo, nu ga ik eerst kijken wat er nog meer op deze site voor lekkers staat.
Doei, Janny
Heb de ballen net gemaakt, heb de paprika eruit gelaten, maar wel veel oude kaas erbij en wat ketjap manis. Het ruikt heerlijk en…. ze zijn helemaal gaaf! Dat wordt vanavond smikkelen met de stampot rauwe andijvie, aardappelen en andijvie uit eigen tuin!!
Bedankt voor de goede tip om ze in de juspan klaar te maken!
Doei!!
Ze waren heerlijk!!!!
Dank voor de water tip
Je recept geprobeerd………. Topballen zijn het!
Vond ze heerlijk, had er naast jouw recept nog wat ketjap manis ingedaan en in de jus ook en mosterd, beetje turkse rode peper, beetje azijn. Ga ze zeker vaker maken! Dank!
Mouthwatering recepie! I will try it tomorrow because it’s too late now. Hope they don’t fall apart on me!
Thanks
Lekker gehaktballetje hoor! Heerlijk, heb er net 1 op, en kan de andere ook nog wel op.
goeie zaak zeg ik! Ik maak ze toch altijd wel per 6… om er zeker avn te zijn dat er 1 de volgende dag op brood kan natuurlijk!
Mark, ook ik ga vanavond je balletjes maken en ik heb er nu al zin in. Graapig datmen sinds 2005 over jouw gehaktballen aan het praten is. Doe je goed.
zeker mooi, is dan ook een tijdloos recept! ;)
shiitt… geen eieren in huis… maar toch zin in jouw ballen… !!
ik heb het met een goede scheut biogarde gedaan! nu ze in de pan lekker bruin liggen te sudderen moet ik afwachten maar ze ruiken al verrukkelijk!!
Groetjes Kim
in elke andere context zou jouw eerste zin me ernstig doen blozen.. ;)
smaakten ze ook verrukkelijk?
Je bent nooit te oud om te leren.63 nu en geloof het of niet maar ja ik ben er vandaag voor de eerste keer aan begonnen.
Gehakt ballen maken volgens dit eerste recept.
Wat denk je gelukt en gigantisch lekker……….zegt mijn vrouw en dat is ook zo ze zijn heerlijk.
Volgende keer moet ik ze weer maken bedankt voor je recept.
Groetjes
Wat ook lekker is: twee flinkel lepels pesto door het gehakt mengen.. goed te horen dat het bevalt!
Altijd lekker.
Was een beetje vergeten hoe het ook alweer moest.
Ik ga er vandaag weer eens 4 maken
Hopen dat het gehaktBALLEN worden en geen gehaktBURGERS.
Al zijn gehaktburgers natuurlijk ook niet vervelend!
–
Man/Vrouw van weinig woorden.. ;)
Ik woon sinds kort op mezelf en dan moet je wel gaan koken hea? ;)
Niet meer mama of papa die eten op tafel zetten. Helaas.
Normaal gesproken eet ik rijst of pasta’s. Maar ik dacht eens een keer een Hollands potje te maken.
Nou weet ik daar niet zoveel van dus dan maar even op internet kijken.
Ze zitten in de pan, het ruikt heerlijk! Ik ben benieuwd hoe ze smaken!
Ik heb er alleen heel veel chilipoeder in gedaan. :P Ik hou van pittig.
Zal laten weten hoe ze smaken!
Groetjes Ainsley
Gewoon lekker erin doen wat je zelf wil inderdaad, detruuk zit hem in het laten sudderen in genoeg water! ben benieuwd!
ik heb 1 gehaktbal van 1 kilo gemaakt met dit recept.
HEERLIJK
Foooootoooo!
Eindelijk een bal zoals ik hem al zolang wil! Het leek zo moeilijk omdat het zo simpel is. Cruijfiaanse uitspraak… voor mij een mijlpaal in de keuken. Op brood, 1 met mayo en 1 hete mosterd. Mark. Dankjewel man.
BAM! lekker hoor!
Laatst een variatie gemaakt met:
– 500 gram gehakt
– 1 kleine ui fijn gesnipperd
– groene olijven, gesneden (zelfde hoeveelheid als de ui)
– gedrooge tomaten op olie, gesneden (zelfde hoeveelheid als de ui
– twee tenen knoflook, geperst
– paneermeel
– peper, zout
De bereiding is hetzelfde als deze ballen
moet je alleen water toevoegen of ook jus poeder?
Hoi Jennefer,
Je kunt alleen water toevoegen, maar je kunt er ook een kneep ketjap bij doen, of jus poeder of bouillon. let alleen op het zout wat je zo ook extra toevoegt!
Hoi Mark,
Mijn vriendin heeft het bereidingswijze wat je hierboven hebt gepost gevolgd en ik moet zeggen dat het voor de eerste keer wel erg lekker is geworden. Bedankt voor de tips !!
No thanks!
Goed recept maar doe er zelf een flinke lik grove mosterd doorheen en een theelepel gemberpoeder
Gemberpoeder heb ik nog nooit geprobeerd door mijn balletje. ga ik zeker wel doen!
;)
Toptip: Gerookte paprikapoeder erbij