Soto Ayam

Dit van origine Indonesische gerecht doet het goed op eet-feestjes met de wat grotere groep. Indruk maken met een gezond gerecht wat bijna in zijn geheel vooraf te bereiden is, is natuurlijk nooit erg! Soto Ayam is letterlijk Soep Kip. Dit klinkt niet zo heel uitnodigend, terwijl dit het wel is!

Ingrediënten

6-8 personen

 • 1 soepkip (ongeveer 1200 gram)
 • 2 zakjes boem-boe (te koop bij de toko)
 • 3 rode paprika’s
 • 2 preien
 • 2 bakjes champignons
 • 500 gram sperziebonen
 • 500 gram taugé
 • Bakje gebakken uitjes
 • Per persoon 1 kopje rijst
 • 6 hard gekookte eieren

Bereidingswijze

Allereerst ga je de soep maken. Pak hiervoor een grote soeppan (logisch…) en gooi er een beetje olie in, verhit dit en gooi dan de zakjes boem-boe in de pan. 2 seconden (echt niet langer) verhitten onder constant roeren. Dan de soepkip (1200 gram kippenpoten mag natuurlijk ook!) erin en water erop. Bedek de soepkip tot ie net onder water staat. Aan de kook brengen en 1,5 tot 2 uur laten pruttelen. Gaar? Goed zo, haal de kip uit de soep en pluk al het vlees van de botten. De botten gooi je weg, ik gooi de velletjes ook weg want die vind ik zeer ranzig…. Proef je soep even. Is ie wat te flauw naar je zin? Gooi er een bouillonblokje in. Is ie wat te sterk, wat extra water doet wonderen!

De eieren waren al hardgekookt, zo niet, nu even doen. De paprika, prei en sperziebonen maak je klein, evenals de champignons. De taugé hoef je niet te snijden want dat gaat zo ook wel heel goed altijd.

Nu ga je de groenten blancheren. Blancheren, wat is dat? Nou, je kookt water en doet de groenten afzonderlijk 2 minuten in dit kokende water. Let erop dat je de paprika’s als laatste doet, want anders is je water rood en ja, de rest van je groenten dus ook. Maak de gekookte eieren fijn en zorg dat het kippenvlees in bijtklare stukjes is.

Zorg ervoor dat je de groenten elk een eigen bakje geeft. Nee, niet omdat ze anders ruzie krijgen, maar omdat de mensen aan tafel dan de keuze hebben welke groenten ze wel en welke ze niet willen. Er zijn er namelijk altijd bij die geen champignons o.i.d. lusten. Je bent ze zo voor!

Dit zijn de dingen die je allemaal al kunt doen in de ochtend voordat je gasten komen om te genieten van jouw kookkunsten.

Nu ze er zijn, maak je alleen de rijst nog en warm je de soep op. Dit gerecht dient als volgt gegeten te worden. Een schep rijst in het midden van het bord, groente naar keuze op de rijst (ik doe altijd gewoon alles…), wat ei en stukjes van de gekookte kip erbij en dan de hete soep op het bord schenken. Nu de gebakken ui op het geheel en smullen maar! Voor de wat “heter” ingestelde mens kan een beetje sambal soelaas bieden, maar ik vind dat absoluut niet noodzakelijk.

Nu is de vraag dus nooit meer: Wat moet ik maken als er veel mensen komen eten, maar: waar haal ik die grote groep mensen vandaan die mijn Soto komen proeven. Probeer e.e.a. ook eens uit bij de familie, ze zullen steil achterover slaan van je exotische kookkunst! Een toppertje wat uit zal groeien tot een geliefd gerecht binnen je hele vriendenkring!

This entry was posted in Soepen, Oosters, Alle Recepten, Hoofdgerechten by Mark. Bookmark the permalink.

About Mark

Een liefhebber van lekker eten. Less is more en more is altijd welkom! Ik heb een voorliefde voor de Italiaanse keuken, maar oer-Hollandse gerechten sla ik ook niet af. voorts zijn sauzen favoriet bij me. Wat niet vraag je je af? Wel, Haring en rode kool. Ben dus breed georiënteerd en geïnteresseerd. Mijn liefde voor eten heeft er ook voor gezorgd dat ik een wat te ruime opslag heb gecreeerd voor al dit lekkers en ik dus eigenlijk constant in gevecht ben tegen de kilo's. tegenstrijdig? zeker! maar ik laat me er niet door kisten! Lees ze en bedenk dat de enige limiet met koken de door jezelf opgelegde is! Everything goes!

8 thoughts on “Soto Ayam

 1. Leest ook als heel lekker Mark. Ik heb vorige maand een bakkie (zeg maar gerust mega-kom) soepkip bij de schoonmoeder van m’n zusje gedaan. Damn, die was ook niet te versmaden. Was een Pakistaanse kippensoep. Met als verschil tot jouw gerecht dat de botjes (en bah die velletjes) nog gewoon in de soep zaten. Dat gecombineerd met eveneens erg lekkere groenten en pepertjes doet mij tot op heden tijdens dit typen nog steeds watertanden. Dat de botjes er nog in zitten, is niet vies ofzo, het maakt het eten van de soep gewoon een leuke bezigheid.
  Okay, niet iedereen vind dat een even fris gezicht. Ik zie nog hoe mijn vegetarische zusje tegen die soep aankeek.
  anyway was erg goed, en is altijd beter dan soep met ballen. alhoewel… een lekkere soep met de ultieme gehaktbal.. mwah!

 2. Hoewel ie vast lekker is, lijkt ie helemaal niet op de ‘echte’ soto ayam! Nergens rep je over ketjap of selderij….. probeer dat er eens bij, is heerlijk!

 3. Dit moet iedereen minstens één keer in zijn leven gegeten hebben.
  Ik eet al zo lang als ik me kan herrineren soto ajam. En heb ook het genoegen gehad om soto bij indo’s als ambon’s, suri’s te eten. Wat me altijd opvalt is dat hij nooit het zelfde is, iedereen geeft z’n eigen draai er aan. En dat maakt de verrassing alleen maar groter.

  Nog twee suggesties dan:
  – In plaats van hard gekookte eieren, eieren in “Sambal goreng telor”
  – Gefruite uitjes erbij erug lekker

 4. Dit is inderdaad weer een andere variatie dan ik ken. Waar ik al een tijdje naar op zoek ben is een vegetrische variant. Zeg maar soto champur dus. Ik heb wel eens geëxperimenteerd maar er is nooit iets uit gekomen wat ik een ander wil voorzetten dus als iemand een idee heeft……..

 5. Ongelooflijk……???!! Bumbu soto uit een pakje en dan nog paprika erbij. Dit heeft helemaal niks te maken met het originele recept, eerder een verminking ervan. Typisch een verzinsel voor de Hollandse maag.

  Tja……..

 6. Laat de spercieboontjes en de champignons er ook maar uit. Lijkt wel een recept van een Russisch ei maar met een Hollands tintje..

  Ongeooflijk….

 7. @Elsje: Als je mij hem nou laatmaken hoe ik hem lekker vind en jij dus niet de Soto-SSer uithangt, is er niks aan de hand toch? Is in de 10 geboden opgenomen wat je in je soto mag gooien?

 8. Probeer ipv te “blancheren” de groenten te stomen! Veel gezonder want je kookt de vitamines er dan niet uit en het paprikakleur probleem is meteen opgelost :) Al vind ik paprika, prei en champignons niet passen in Soto Ayam. En nog een extra tip: lepeltje Sambal kecap erbij!

Laat een reactie achter

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.