Spaghetti in vino rosso (spaghetti in rode wijn)

Vorige week woensdag kregen we bezoek te eten en dan wil je altijd flink uitpakken. Normaal gesproken een mooie kans om met het oog op de Lekker Hapje Cup wat Egyptische lekkernijen uit te proberen. Maar zo’n doordeweekse avond geeft je niet altijd de gelegenheid om uitgebreid te keer te gaan in de keuken. Bovendien was het bezoek “de Spaanse bondscoach” en hoewel ik Spanje pas in de tweede ronde tegen kan komen, leek het me verstandiger om niet te vroeg mijn kaarten open op tafel te leggen.

Op zoek naar een alternatief menu kwam ik uit bij de Food Junta, een site die een plaats tussen mijn favorieten heeft weten te veroveren (al is het alleen maar omdat ze de bedenkers zijn van de Long Term Strategic Booze Reduction Plan). Een ander geniaal concept van de Junta (naast het LTS-BRP) zijn de Faux Fancy recepten: het ziet er fancy uit zodat je indruk kunt maken op je bezoek, vooral omdat het lijkt alsof je er meer werk in hebt gestopt dan eigenlijk het geval was.

Ik kon twee Faux Fancy recepten vinden op de site en besloot ze gelijk maar beide te combineren to één nep-chique diner (zoals ook door de Junta aanbevolen): kipfilets gewikkeld in ham met spaghetti in rode wijn. Hieronder het recept voor de spaghetti, morgen volgt het recept voor de kipfilets.

Omdat het bezoek van die avond waarschijnlijk meeleest, moet ik overigens wel zeggen dat het niet helemaal vanzelf ging, Faux Fancy of niet; er zat nog best wat werk in het wikkelen en bakken van de kip en het mooi paars maken van de pasta.

Spaghetti in vino rosso

Ik wist van te voren niet echt wat ik van de smaak van de in wijn gekookte spaghetti moest verwachten. Hoewel ik verwachtte dat het lekker zou zijn (wanneer is pasta immers niet lekker?), werd ik toch nog prettig verrast door hoe de pasta echt naar wijn gaat smaken. Enige minpuntje was dat het geheel iets te zout was. Daarom heb ik hieronder de zout die de Food Junta in de wijnsaus doet, weggelaten. Opgeteld bij de zout in het pastawater en de zout van de ham werd het naar mijn smaak toch iets te veel.

Gebruik geen dure Gran Reserva om de wijnsaus te maken, da’s natuurlijk zonde. Haal een goedkope fles huiswijn bij je buurtsuper of , nog beter, maak van de gelegenheid gebruik om van die ene halve fles die al maanden open staat, af te komen. Begin je eigen LTS-BRP! Check wel eerst dat je nog wel met wijn te maken hebt en niet met azijn.

Ingrediënten

3 personen

 • 250 gram spaghetti
 • 700 ml rode wijn
 • 3 teentjes knoflook
 • 3 ansjovis filets
 • olijfolie
 • zout
 • peper
 • 2 theelepels citroenrasp
 • 1 eetlepel citroensap
 • vers geraspte Parmezaanse kaas (of Pecorino Romano)
 • handjevol verse peterselie in kleine stukjes

Bereidingswijze

Snipper de knoflookteentjes in fijne stukjes en doe hetzelfde met de ansjovis. Verhit wat olijfolie in een sauspan. Voeg de knoflook en de ansjovis en bak ze op laag vuur gedurende twee minuten. Haal de pan van het vuur en voeg voorzichtig de rode wijn toe.

Breng een pan vol water aan de kook voor de pasta. Voeg ‘n snuf zout toe en de pasta. Laat de pasta niet helemaal gaar koken, maar giet het al na 2 minuten af. Doe de pasta terug in de pan en voeg de wijnsaus toe. Kook de pasta gaar in de wijn, tot de wijn (bijna) helemaal opgenomen is door de spaghetti. Doe dit op laag vuur en onder voortdurend roeren om te voorkomen dat de pasta aanbrandt of gaat plakken.

Haal de pasta van het vuur en roer de citroenrasp, citroensap, de peterselie en de kaas er door.

Laat een reactie achter

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.