Philly Cheese Steak

This entry is part 15 of 25 in the series Lekker Hapje Cup 2009

philly-cheese-steak-2Om een kans te maken in deze poule des doods heb ik een klassieker uit de Amerikaanse Fast Food Cultuur onder handen genomen, de Philly Cheese Steak.

Deze sandwich (hoagie) is in 1932 bedacht door hot-dogverkoper Pat Olivieri. Hij maakte voor zichzelf een broodje met dun gesneden rundvlees en gebakken uien, wilde net een hap nemen toen een taxichaffeur langs kwam en het broodje van hem kocht.

Pat en zijn broer Harry openden in 1940 Pat’s King of Steaks (1237 East Passyunk Avenue, Philadelphia, Pennsylvania). And the rest, as they say, is history my friend. Was dat alles, nee! In the roaring 60’s heeft Joe Lorenzo (werknemer van Pat’s) bedacht dat je er ook best kaas (Provolone Dolce, American of Cheez Whiz/Smeerkaas) over kon doen, hier begint wat mij betreft de geschiedenis. Alles is immers lekkerder met kaas…

De Spelers:

(voor twee porties)

  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 eetlepel boter
  • 1 middelgrote ui, doormidden en dan in dunne halve ringen; ringen van elkaar halen
  • 300 gram dun gesneden rib-eye (of ander mooi mals rundvlees)
  • 5 ingemaakte groene pepers, in ringetjes
  • 200 gram Provolone, in plakken
  • 1 ciabatta van 25 centimeter
  • zout, peper

De Speelwijze:

Verhit de olie en boter samen in de pan, en smoor de uien totdat deze glazig zijn. Voeg dan het rundvlees toe en bak dit totdat het bruin wordt (2-3 minuten op hoog vuur). Voeg zout en peper toe.

Zet nu de pan op de kleinste pit met het vuur op zijn laagst, maak van het ui-vleesmengsel een hoop dwars door de pan heen (hou de lengte van je broodje aan) en strooi de pepertjes erover. Dan 150 gram van de kaas erop en even wachten totdat de kaas gesmolten is.

Je had natuurlijk de ciabatta al opengesneden klaar liggen? Schep nu de berg op je broodje. Nu de trick om je broodje dripping with grease te krijgen en een fijne smaak te waarborgen, schenk het vocht uit de pan over je broodje heen (als het goed is, is dit niet heel veel!) en verdeel de rest van de kaas over je broodje. Broodje dichtklappen en doormidden snijden.

Nu het technisch hoogstandje: “The Philadelphia Lean”, met andere woorden: breng je hoofd naar het broodje in plaats van het broodje naar je hoofd. Je kleren zullen je dankbaar zijn!
philadelphia-lean

Stem op dit recept in de eerste ronde van de Lekker Hapje Cup.

Series Navigation<< Rode pasta met ricotta en basilicumChurrascaria de filé mignon de porco com cuscuz-abacate e caruru >>
This entry was posted in Alle Recepten, Fingerfood, Lekker Hapje Cup by Mark. Bookmark the permalink.

About Mark

Een liefhebber van lekker eten. Less is more en more is altijd welkom! Ik heb een voorliefde voor de Italiaanse keuken, maar oer-Hollandse gerechten sla ik ook niet af. voorts zijn sauzen favoriet bij me. Wat niet vraag je je af? Wel, Haring en rode kool. Ben dus breed georiënteerd en geïnteresseerd. Mijn liefde voor eten heeft er ook voor gezorgd dat ik een wat te ruime opslag heb gecreeerd voor al dit lekkers en ik dus eigenlijk constant in gevecht ben tegen de kilo's. tegenstrijdig? zeker! maar ik laat me er niet door kisten! Lees ze en bedenk dat de enige limiet met koken de door jezelf opgelegde is! Everything goes!

Laat een reactie achter

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.