Churrascaria de filé mignon de porco com cuscuz-abacate e caruru

This entry is part 16 of 25 in the series Lekker Hapje Cup 2009

Het mooie spel wordt het mooie gerecht:

Churrascaria de filé mignon de porco com cuscuz-abacate e caruru

De Seleção Brasileira; hoe doe je dat wonderbaarlijke voetbal op culinaire wijze eer aan? Met prachtige combinaties, kleurrijk en aanvallend spel, scherp en pittig. Joga Bonito -speel mooi-.

De liefhebbers zien het liefst deze opstelling:

4-3-3

Avocado op goal: een ijskoude jongen.

In Brazilië is vooral avocado-ijs populair, de ruwe bolster harde pit, “boter van de jungle” houdt de verzadigde zware jongens als kokos- of palm-olie achter zich.

Mini-komkommers: De grote jongens onder de hapklare vruchtensnacks.

In landen waarde de koude calvinistische invloed nog steeds te voelen is, zoals Zuid-Afrika, worden ze nogal eens afgedaan als karakterloos: geen persoonlijkheid. Ingemaakt in een potje, daarmee worden deze knapperige bikkels tekort gedaan. Maar toch, de verrassing in de opstelling. De kenners hadden okra’s verwacht, boze tongen beweren dat een persoonlijk conflict met de bondscoach hen de kop hebben gekost. De okra’s bleven verbitterd achter in Brazilië.

Habanero’s: Scherp, pittig en aromatisch. Uit het tropische noorden. Hierdoor loopt de tegenstander al na 3 minuten met de tong op de kicksen, snakkend naar water en verkoeling.

Cebola roxa: dá’s pas een bijnaam voor een bijtertje op het middenveld! Maar met bosui op de bank moet hij toch oppassen…

Uiteindelijk ziet de bondscoach dat toch anders. Een wedstrijd win je niet zonder ruggengraat of waterdragers, zoals olie, citroen, zout en peper, tomaat. Daarnaast moet de bondscoach ook rekening houden met de 12e man, de pers en zelfs de politiek. Vandaag worden die drie gerepresenteerd door de couscous, de specerijen en de politiek, hoe kan het ook anders, door een -mals stuk- varkensvlees.

Met alle voorbeschouwingen uit de weg kunnen we aftrappen. Het doel vandaag is een glimp van de Churrascaria, zonder daadwerkelijk op het veld een vuurtje op te stoken, de wedstrijd wordt in het slot gegooid met twee smaakvolle en gezonde bijgerechten: een avocado-couscous taartje en een droge salsa, bekend als caruru. Mooi gespeeld inderdaad.

Opstelling, voor 2 personen:

 • 200 gram couscous
 • 250ml water
 • 300 gram varkenshaas
 • 100 gram (gezouten) cashews
 • 1 Habanero peper
 • 2 minikomkommers
 • 2 plakken rauwe ham (bijv. Schwartzwalder Schinken)
 • 1 avocado
 • 3 bosuitjes
 • 1 rode ui
 • 3 teentjes knoflook
 • 3 tomaten
 • olijfolie
 • zout
 • pimento
 • gemalen komijn
 • citroengras
 • citroensap (ong. een halve citroen)

Wedstrijdverslag:

Snijd een Habanero, één bosuitje en de knoflook fijn. Marineer de varkenshaas in de olijfolie, pimento, komijn, plus de helft van de Habanero en de versnipperde knoflook etc.

marinade

1-0 Varkenshaas (Filé mignon de porco)

Neem voldoende tijd voor het marineren. Verwarm de oven op 200C. Verhit een hapjespan. Bak varkenshaas in de marinade aan alle kanten bruin.

pan

Breng de varkenshaas over naar een ovenschaal. De pan met bakvet en de gebakken stukjes peper etc. gebruiken we verderop in het recept. Bak de varkenshaas gaar in de oven. Afhankelijk van de dikte is dit nog 10 a 15min, bovenop de enkele minuten in de pan.

oven

2-0 Caruru

Vouw de cashews in een vaatdoek, sla met de deegroller of dikke fles de cashews tot gruis. Doe de rauwe ham ongeveer 2 minuten in de magnetron, hierbij blijft het droger dan bij bakken in de pan.

Vermeng dit alles met de overige helft van de Habanero, knoflook etc. Versnipper de rode ui en de minikomkommers, voeg een beetje olijfolie, citroengras, pimento, wat citroensap en eventueel zout toe.

caruru4

3-0 Cuscuz

Snijd de tomaat in blokjes, snijd de avocado in plakjes, versnipper de overgebleven bosuitjes. Stook de hapjespan met het bakvet warm, voeg de tomaten toe. Breng het water aan de kook. Voeg de couscous bij de tomatenblokjes en vermeng op het vuur. Voeg het water toe tot de
couscous de juiste consistentie krijgt.

cuzcuz

Leg de avocadoplakjes op de bodem van een bakje of taartvorm, daarbovenop een laagje
couscous, nog een laagje avocadoplakjes en de rest van de couscous.

Serveer het taartje met de eerste laag avocado boven, besprenkel met citroensap. Snijd de varkenshaas in medaillons en garneer met Caruru.

Een eclatante overwinning voor de goddelijke kanaries, het zou nog lang onrustig blijven.

porcocuzcuz

cuzcuz-com-avocado

porco-com-caruru

Stem op dit recept in de eerste ronde van de Lekker Hapje Cup.

Series Navigation<< Philly Cheese SteakKofta met abrikozensaus >>

2 thoughts on “Churrascaria de filé mignon de porco com cuscuz-abacate e caruru

 1. De okra’s is hetzelfde lot toebedeeld als Romario met Felipao in 2002. Ik hoop verder dat je opstelling minder volgevreten vedettes kent als de kanaries in Duitsland in 2006, want daar was het Jogo Bonito ver te zoeken!

 2. In tegendeel, zoals ik in de voorbeschouwing zeg, heb ik de traditionele palmolie op de bank gelaten (evenals kokosvet ernstig verzadigd) ten faveure van de avocado.

  En zo’n mals stukje varkenshaas is ook het minst vette stukje aan het varken. De Habanero’s bevatten per stuk meer vitamine-C dan een Kiwi.

  De cashews tenslotte bevatten anti-bacteriële zuren en anti-schimmel oliën, en kunnen zelfs gebruikt worden als medicijn tegen slangenbeten!

  Nee dit is echt een op-en-top gezond 11-tal.

Laat een reactie achter

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.