Kofta met abrikozensaus

This entry is part 17 of 25 in the series Lekker Hapje Cup 2009

De erfenis van de oude Egyptenaren telt vele wonderen en talrijke uitvindingen waar we nu nog dankbaar gebruik van maken. Het is daarom niet alleen een grote eer om Egypte te mogen vertegenwoordigen in de Lekker Hapje Cup, maar het brengt ook een grote druk met zich mee. Hoe zorg je ervoor dat je zo’n rijke traditie ere aan doet? Dat kunnen alleen de hele groten (voorspelbaar linkje, maar daardoor niet minder onvermijdelijk; en ze zien er nog steeds heel goed uit).

Voor ik me tot die categorie mag rekenen, zal ik me eerst moeten bewijzen, zorgen dat ik de eerste ronde en de poule des doods van deze inaugurele Lekker Hapje Cup overleef.

Om te overleven ben ik allereerst gaan werken aan een goede degelijke basis. Tenslotte zouden de piramiden zonder een stevige basis ook niet al duizenden jaren overeind staan. Maar in plaats van tonnenwegende stenen, bestaat mijn basis uit gehaktballetjes: kofta. Want als ik een ding geleerd heb van jarenlang obsessieve studie van de bezoekersstatistieken van de site, dan is dat je bij het publiek weinig fout kan doen met gehaktballen.

Maar daarin zit dan ook gelijk het probleem. Met gehaktballen alleen kom je er niet. De nul houden brengt je nergens, als je zelf niet tot scoren komt. Je moet op de basis voortbouwen om tot grote hoogten te kunnen komen. Die grote hoogten probeer ik te bereiken door de kofta te laten samenspelen met een saus op basis van gedroogde abrikozen. De saus zorgt ervoor dat de kofta het niveau van de gewone gehaktbal ontstijgen en mij tevens (hopelijk) naar de halve finale tillen.

Ingrediënten

voor de kofta:

 • 2 bosuitjes
 • 400 gram lamsgehakt
 • 1 eetlepel ongekookte witte rijst
 • 2 eieren
 • 1 eetlepel verse koriander
 • olijfolie
 • zout
 • peper
 • 350 ml kippenbouillon
 • bloem
 • boter

voor de saus:

 • 300 gram gedroogde abrikozen
 • 10 tenen knoflook
 • 1 theelepel koriander poeder
 • 1 eetlepel olijfolie
 • 700 ml kippenbouillon
 • zout
 • peper

Bereidingswijze

Begin met het bereiden van de saus:

Doe de gedroogde abrikozen in een kom. Vul de kom met water zodat de abrikozen volledig bedekt zijn en laat ze 2 uur lang in het water wellen.

Na de twee uur haal je de abrikozen uit het water en breng je ze over naar je keukenmachine om ze te pureren. Gebruik je staafmixer in een hoge kom of pan als je geen keukenmachine hebt.

Pel de knoflookteentjes en pureer ze mee met de abrikozen. Voeg de koriander, de olijfolie en de kippenbouillon toe en blijf pureren tot je een gladde saus gekregen hebt.

Leg de saus even apart en richt je nu op de kofta.

Snipper de bosuitjes en meng ze in een grote kom met het gehakt. Voeg de eieren en de rijst toe en meng alles goed. Meng tenslotte de olie en koriander door het gehakt. Breng het op smaak met wat zout en peper.

Rol van het gehakmengsel kleine balletjes ter grootte van een pingpongbal.

Breng de bouillon aan de kook in een pan, verlaag dan het vuur. Doe de balletjes in de pan en laat ze met de deksel er op 20 minuten sudderen. Haal de kofta na de 20 minuten uit de pan en laat ze even op een bord afkoelen.

Als ze afgekoeld zijn, rol je de balletjes door wat bloem, zodat ze volledig bedekt zijn.

Smelt een likje boter in een pan. Braad de balletjes vervolgens aan, gedurende ongeveer 5 minuten, tot ze aan alle kanten mooi bruin gebakken zijn.

Breng de saus over naar een sauspan en verwarm het 5 minuten, zonder het te laten koken.

Serveer de balletjes bedekt met de heerlijke abrikozensaus. Idealiter met rijst gebakken op Egyptische wijze (rijst helemaal droog laten koken, onderste laag laten aanbakken; de witte rijst serveren, de aangebakken rijst uit de pan scheppen en over de witte rijst breken), maar witte rijst is ook goed als je geen zin hebt in een moeilijk afwas (zoals ik).

Stem op dit recept in de eerste ronde van de Lekker Hapje Cup.

Series Navigation<< Churrascaria de filé mignon de porco com cuscuz-abacate e caruruLekker Hapje Cup: uitslagen 1e ronde >>
This entry was posted in Alle Recepten, Hoofdgerechten, Mediterraan, Lekker Hapje Cup, Egypte by Alberto. Bookmark the permalink.

About Alberto

Alberto is een in Spanje geboren,halve venezolaan, die al jaren in Nederland woont. Hij houdt van lekker eten en bedacht lang geleden dat die daar het vaakst van kon genieten door zelf lekker te leren koken. Zijn culinaire avonturen blogt hij op lekkerhapje.nl. Als die geen heldendaden aan het verrichten is in de keuken, doet hij dat op het basketbalveld of voor zijn baas in de Telecom/ICT.

One thought on “Kofta met abrikozensaus

Laat een reactie achter

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.