Kip en dadel spiesjes met couscous

Kip en dadel spiesjes met couscousBij bijna alle recepten op de site meld ik in de inleiding dat ze lekker en/of overheerlijk zijn. Zelfs ik begin dat bijna een clichématigheid, bijna een verplichting te vinden. Maar als je er goed over nadenkt is het niet meer dan logisch dat ik de recepten op de site lekker vind. Ik zoek ze immers uit en ga daarbij uit van mijn smaak. Daarom is het niet vreemd dat ik negen van de tien recepten daarom lekker of zelfs overheerlijk vind. Het staat bij voorbaat eigenlijk al vast.

Toch word ik zo nu en dan, het gebeurt niet vaak, nog verrast. Dan blijkt een recept veel lekkerder te zijn dan ik van te voren had gedacht of durven hopen. Het gebeurde een aantal weken geleden nog met de picatta milanese en het gebeurde afgelopen weekend weer met het recept wat ik hieronder beschrijf.

Na het maken van de salade van rucola en radichio met dadels en feta, bleef ik nog met wat dadels zitten. Ik ging daarom op zoek naar een recept waar ik deze dadels in zou kunnen verwerken. Het doorgaans zo betrouwbare Google bracht dit keer weinig hulp. Veel recepten voor nagerechten met dadels, maar ik was dit keer op zoek naar een hartig hoofdgerecht. Uiteindelijk wendde ik mij tot de uitstekende BBC Food website en na een aantal verschillende zoektermen kwam ik uit op dit recept uit het BBC kookprogramma Ready Steady Cook.

Het recept is oorspronkelijk met varkensvlees, maar op verzoek van de lieve Angelique (toegewijd proefkonijn voor de meeste recepten) is het hier vervangen door kip. Ik weet niet of dat veel verandert aan de smaak van het origineel recept, maar met de surrogaat kip smaakte het in ieder geval niet lekker, niet overheerlijk, maar GODDELIJK! Of zoals Homer Simpson zou zeggen: “Sacrilicious!”

(Eigenlijk wilde ik een verwijzen naar het stukje uit Raiders of the Lost Ark waarin Indy op het punt staat om een vergiftigde dadel te eten, maar Sallah net op tijd de dadel uit Indy’s mond houdt en de onsterfelijke woorden uitspreekt: “Bad dates”. Maar het clipje is niet op YouTube te vinden. Het Internet heeft nog een lange weg te gaan…)

Ingrediënten

twee personen

 • zes saté prikkers
 • olijfolie
 • 2 kipfilets
 • twee dozijn dadels
 • 2 eetlepels soja saus
 • 2 eetlepels honing
 • 2 eetlepels sesamzaad
 • 150 gram couscous
 • 150 ml groentebouillon
 • handjevol verse peterselie
 • handjevol verse basilicum
 • dozijn gedroogde pruimen
 • 50 gram geitenkaas
 • verse bieslook

Bereidingswijze

Snijd de dadels open en verwijder de pit. Snijd de kipfilets in blokjes. Rijg de kip en de dadels om en om aan de saté prikkers. Zorg er voor dat je nog dadels over houdt om door de couscous te doen.

Verhit een scheutje olijfolie in een braadpan. Leg de kip-dadel spiesjes in de pan en braad ze kort totdat de kip aan alle kanten bruin begint te kleuren. Giet dan de sojasaus en honing en strooi de sesamzaad over de spiesjes. Houd ze in de pan tot het vlees gaar is gebakken.

Breng in een kookpan de groentebouillon aan de kook. Haal de pan vervolgens van het vuur en voeg de couscous toe. Laat de pan een aantal minuten staan tot de couscous het vocht heeft opgenomen (giet eventueel overtollig vocht af). Roer dan de pruimen, dadels en gesnipperde verse kruiden door de couscous.

Schep de couscous als eerst op de borden en leg daar de spiesjes op of omheen.

Kleine variatie op Pork and date skewers with couscous salad van de BBC Food site.

Laat een reactie achter

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.