Het mediterrane dieet als cultureel werelderfgoed

La Boqueria in Barcelona
La Boqueria, meest beroemde markt in Barcelona – foto van juanillooo via Flickr

Onder het mediterrane dieet wordt het voedingspatroon verstaan wat traditioneel genuttigd wordt in de landen rond de Middellandse Zee, in het bijzonder Griekenland, Italië en Spanje.

De recepten die ik op deze site onder de noemer mediterraan heb geschaard, heb ik daar geplaatst op basis van de land van herkomt. Strikt gezegd voldoen ze niet allemaal helemaal aan de kenmerken van de mediterrane voeding. Deze kenmerken zijn onder andere:

  • gebruik van verse producten die in seizoen zijn, dus weinig conserveringsmiddelen
  • groente als basis van de meeste gerechten, zij het gekookt of vers in salades
  • veel fruit, meestal als nagerecht
  • gebruik van veel graan producten en deegwaren als brood en pasta, rijst, aardappelen en peulvruchten
  • olijfolie is de belangrijkste bron van vetten
  • meer vis dan vlees
  • weinig tot matig alcohol gebruik

Deze kenmerken vormen de oorzaak dat dit dieet in verband gebracht wordt met een verlaagde kans op hart- en vaatziektes, suikerziekte en sommige vormen van kanker.

Helaas dreigt het mediterrane dieet in haar oorspronkelijke vorm verloren te gaan onder invloed van de toenemende globalisering en welvaart. Junk food doet haar intrede, er wordt meer boter dan olie gebruikt, meer alcohol en frisdranken genuttigd en verse producten uit de markt moeten plaats maken voor bewerkte of kant-en-klare producten uit het vriesvak van de supermarkt.

Deze teloorgang wordt in de toekomst wellicht stopgezet. Bij de UNESCO is een voorstel ingediend, ondersteund door de Spaanse regering, om de traditionele mediterrane voeding uit te roepen tot cultureel werelderfgoed. De gunstige invloed van het dieet op de gezondheid is het belangrijkste argument achter het voorstel, aldus de Spaanse minister van landbouw, visserij en voeding. Daarnaast stimuleert het het gebruik van verse goederen die lokaal verbouwd worden.

Ik hoop zelf dat het mediterrane dieet de Werelderfgoedlijst haalt. Het zou goed zijn als deze traditionele voeding niet door de junk food en magnetron maaltijden in de vergetelheid wordt geduwd.

Meer info:

This entry was posted in Curiosa, Nieuws by Alberto. Bookmark the permalink.

About Alberto

Alberto is een in Spanje geboren,halve venezolaan, die al jaren in Nederland woont. Hij houdt van lekker eten en bedacht lang geleden dat die daar het vaakst van kon genieten door zelf lekker te leren koken. Zijn culinaire avonturen blogt hij op lekkerhapje.nl. Als die geen heldendaden aan het verrichten is in de keuken, doet hij dat op het basketbalveld of voor zijn baas in de Telecom/ICT.

Laat een reactie achter

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.