Telor Kerrie

This entry is part 4 of 4 in the series Indische Rijsttafel

Zoals eerder vermeld, zit ik in de voorbereidingsfase van een flinke Indische rijsttafel. De bedoeling is dat ik af en toe een te gebruiken gerechtje op deze site zet, zodat ik een beetje aan mijn totaal kan werken, want zoveel heeft Alberto nog niet aan mij gehad. Vandaag dus één van de bijgerechten: Telor Kerrie, ook wel bekend als Kerrie-eieren.

In Zuid-Oost Azië worden relatief veel eieren gegeten. Dit komt omdat deze daar zeer goedkoop zijn, zeker in verhouding tot het andere voedsel. Vaak worden ze als omelet gegeten, maar in Indonesië worden hardgekookte eieren vaak verwerkt in (pittige) sauzen en dat is nu precies wat er tijdens dit recept gaat gebeuren.

Ingrediënten

  • 6 á 8 eieren
  • 2 uien
  • 2 teentjes knoflook
  • 3 eetl. olie
  • 2 eetl. kerrie
  • 1 theel. sambal
  • 4 dl. kippenbouillon
  • 2 eetl. santen
  • zout en peper

Als je minder eieren wilt klaarmaken, is het toch raadzaam om evenveel saus te maken, want anders komen de eieren niet onder te staan. Voor de olie kan je het beste arachide-olie gebruiken. Dat is olie die gemaakt is van de arachide-noot, ook wel bekend als pinda. Mocht je die niet hebben en geen zin hebben om het te kopen (hoewel het niet duur is en gewoon in de supermarkt staat) kan je het beste zonnebloemolie nemen. Olijfolie geeft teveel een mediteraans tintje aan dit Oosters gerecht. Santen is uitgeperste kokos en te verkrijgen in de toko bij jou om de hoek.

Bereidingswijze

Kook de eieren tot ze hard zijn. Het beste kan je ze ongeveer acht minuten laten koken. Daarna even laten schrikken in koud water, pellen en weer in warm water zetten tot je ze nodig hebt. Terwijl de eieren koken, kan je de saus maken. Maak de uien en knoflook zeer fijn. Zelf gooi ik ze door de keukenmachine, want dan krijg je geen stukjes in je saus. Verhit de olie en fruit de uien/knoflookmix samen met de kerrie en de sambal ongeveer twee minuten, al roerend. Ik gebruik hiervoor altijd een steelpannetje, want je wil dat later de eieren zo helemaal mogelijk onder komen te liggen.

Voeg de bouillon erbij en laat het drie tot vier minuten koken. Roer dan de santen erdoor en voeg zout en peper toe naar smaak. Als de santen goed opgelost is, voeg je de eieren toe. Laat dit geheel een tijdje pruttelen. Iemand die ik ken, is in staat ze een hele middag te laten pruttelen (af en toe wat water toevoegen) maar ik kan me voorstellen dat niet iedereen daar altijd tijd voor heeft. Minstens een kwartiertje is op zich goed genoeg. Daarentegen is het een bijgerecht en dus kan je dit eerst opzetten en dan de rest gaan maken.
Vlak voor het opdienen, schep je de eieren er uit en snijd je ze doormidden. Leg ze in een (liefst voorverwarmde) schaal met de bolle kant boven en giet de saus er overheen.

Selamat makan!

Series Navigation<< Klapperboontjes

Laat een reactie achter

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.