Keftedes (Griekse gehaktballen) met rijst en linzen

This entry is part 34 of 49 in the series Lekker Hapje Cup 2010

Met het land midden in een financiele van ongekend formaat en een voetbalelftal wat al snel uitgespeeld as in Zuid-Afrika, zijn alle Griekse ogen nu gericht op de verrichtingen van hun land in de Lekker Hapje Cup. Dit betekent dat er een zware druk op mijn, brede en welgevormde, schouders rust. Zeker ook omdat, ondanks de puntjes die in de eerste wedstrijd bij elkaar zijn gesprokkeld, een slecht resultaat in de tweede wedstrijd vrijwel zeker tot uitschakeling zal leiden. Er zal dus uit een ander ouzo-, dan wel retsinavaatje getapt moeten worden.

Daarom treden we deze must-win wedstrijd aan met de beproefde gehaktballen formatie: solide, degelijk en altijd goed. De keftedes, zoals de Grieken hun gehaktballetjes noemen (inderdaad zelfde stam als de Egyptische kofta!), kunnen zeer goed alleen als mezze ingezet worden. Maar bij deze beslissende wedstrijd krijgen ze steun van een lekkere rijst en linzen combinatie. De rijst en linzen worden met specerijen en gebakken uitjes op smaak gebracht en vormen het ideale bijgerecht bij de Griekse gehaktballetjes.

Ingrediënten

voor 2 personen

De rijst met linzen:

 • 100 gram bruine linzen (indien gedroogde linzen, dan eerst een nacht in een pan met water laten weken)
 • 2 uien
 • olijfolie
 • 1 eetlepel gemalen komijn
 • 0,5 theelepel gemalen koriander
 • 70 gram witte rijst
 • zout
 • peper
 • wat takjes verse peterselie voor de garnering

De ballen:

 • 1 sneetje witbrood, zonder de korstjes
 • 250 gram lams- of rundergehakt
 • 1 ui
 • 1 theelepel gedroogde tijm
 • 1 theelepel gedroogde oregano
 • 1 handje verse peterselie
 • 1 ei
 • bloem
 • olijfolie
 • zout
 • peper
 • garnering: 1 citroen en verse peterselie

Bereidingswijze

De rijst met linzen:


De linzen heb je dus een nachtje in een pan met water laten weken. Laat ze uitlekken en doe ze weer in een grote pan. Voeg water toe tot ze ongeveer vijf centimeter onderstaan en strooi er een snufje zout in. Breng het geheel aan de kook en laat het sudderen tot de linzen zacht zijn (40 – 90 mins). Gebruik deze tijd om de ballen alvast klaar te kneden en te rollen (zie onder).

Laat de linzen uitlekken zodra ze zacht zijn.

Snipper een van de uien fijn en fruit deze in olie tot ze glazig begint te worden. Roer de linzen er door en voeg de koriander en komijn toe. Breng op smaak met peper en zout. Roer alles goed door elkaar.

Voeg de rijst toe met een evengrote volume aan water toe aan de linzen. Laat alles nu op laag vuur, met de deksel er op, zo’n 20 minuten sudderen tot de rijst gaar is. Gebruik deze wachttijd om de ballen te bakken (zie onder).

Snijd het tweede uitje in ringen. Verhit wat olie in een koeken pan en bak de uienringen hierin donker bruin.

De ballen:

Laat het sneetje brood in een diep bord met koud water te weken. Knijp ze daarna uit en doe ze in een grote kom

Breek het eitje in een kom of diep bord en klop het luchtig.

Pel het uitje en snipper hem fijn. Doe hem samen met het gehakt, de oregano, tijm,  peterselie en het eitje in de kom bij het brood. Voeg een snufje zout en peper toe.

Stroop je mouwen op en meng met je handen alle ingrediënten goed door elkaar.

Strooi wat bloem op een bord. Draai van het gehakt balletjes ter grootte van een pingpongbal en ro ze door de bloem zodat ze overal lichtjes bedekt zijn. Schud het overtollig bloem er af.

Verhit wat olie in een grill- of koekenpan en bak de balletje erin gaar. Zorg dat ze evenredig gaar worden door ze regelmatig te keren. Neem ze, zodra ze gaar zijn, uit de pan en laat ze uitlekken op een bord wat je met keukenpapier hebt bedekt.

Opdienen:

Verdeel de rijst en linzen over de borden en leg er wat gehaktballetjes bij. Garneer de rijst met de donkerbruine uienringen en wat verse peterselie. Gebruik ook wat peterselie en een of twee partjes citroen om de gehaktballetjes te garneren.

De ballen zijn extra lekker als je ze met tzatziki eet.

Stem op dit recept in de Lekker Hapje Cup!

Series Navigation<< Gebakken forel met amandelenCaldillo de Congrio (Chileense vissoep) >>

0 thoughts on “Keftedes (Griekse gehaktballen) met rijst en linzen

 1. Die uienringen zijn niet donkerbruin, die zijn wel behoorlijk aan de verbrande kant..
  Het recept lijkt me verder wel goed!

Laat een reactie achter

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.