Gebakken forel met amandelen

This entry is part 33 of 49 in the series Lekker Hapje Cup 2010

De knoflooksoep was een eenvoudig gerecht voor op schoot bij een wedstrijd tegen een eenvoudige tegenstander, Nieuw-Zeeland. Klein smetje bij dit heerlijke hapje: de voetbalgoden waren deze tegenstander helaas zéér gunstig gezind en uiteindelijk wisten de elf beste ballenjongens uit deze veredelde volière er zowaar een puntje uit te slepen.

Maar dat mag de pret niet drukken, we kijken vooruit en zien het hoofdgerecht uit de poule op het programma staan: Slowakije – Italië. En daarbij hoort dan ook een hoofdgerecht uit de Slowaakse keuken: forel met amandelen. Op zich is deze combinatie natuurlijk een klassieker in meerdere landen, maar de lokale touch (of mokerslag, dat laat ik aan de fijnproever over) maakt ‘m in dit geval onmiskenbaar Slowaaks.

Ingrediënten

(voor 4 personen)

  • 4 forellen
  • bloem (ongeveer 3 eetlepels)
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 2 eetlepels geraspte kaas (je voelt de touch al aankomen)
  • 4 eetlepels geschaafde amandelen
  • roomboter

Bereidingswijze

Spoel de forellen goed af onder de kraan, ook aan de binnenkant, en dep ze goed droog. Vermeng de bloem met de kaas en het paprikapoeder en haal vervolgens de forellen hier goed doorheen, zodat ze helemaal met een dun laagje van dit mengsel bedekt zijn.

Smelt ca. 50 gram boter in een grote koekenpan op middelmatig vuur. Leg als het schuim wegtrekt voorzichtig de forellen naast elkaar in de pan en bak ze in ca. 3 á 4 minuten bruin per kant bruin. Keer ze maar één keer en doe dit voorzichtig!

Als de forellen klaar zijn, schep je ze voorzichtig uit de pan en legt ze op een (indien mogelijk voorverwarmde) schaal.

Doe vervolgens de amandelen in de pan, bak die enkele minuten en schep ze vervolgens met een klein beetje braadvet over de vis.

Voila, een klassieker met een typisch Slowaakse touch. Want de Slowaak houdt van vis, maar dan wel net even wat steviger en voedzamer.

Lekker met gebakken aardappels en een groente naar keuze, bijvoorbeeld sperziebonen. Dobrú chut!

Stem op dit recept in de Lekker Hapje Cup!

Series Navigation<< Lekker Hapje Cup 2010: Groep C, 2e wedstrijdKeftedes (Griekse gehaktballen) met rijst en linzen >>

0 thoughts on “Gebakken forel met amandelen

  1. gast…dat staat er niet. :(

    Wat is er nu Slowaaks?
    Is het Slowaakse kaas?
    Is er alleen kaas in Slowakije?
    Of is men alleen in Slowakije zo culinair onbehouwen om kaas te knoeien op een lekker forelletje?

    Je moet gewoon een heel goede reden hebben om Kaas+Vis in een recept te combineren en dat geldt voor welke keuken dan ook.

  2. Excuus voor de ietwat kortaffe reactie hierboven, maar in de tekst staat duidelijk wat de slowaakse touch is. En bovendien dat die touch ‘m onderscheidt van de overbekende combi die in meerdere landen (Frankrijk inderdaad, maar heb ‘m ook wel eens in Hongarije zo gekregen) vast al heel lang bekend is.

    Maar aangezien ik geen Slowaak ben, noch Slowakije-specialist blijft het bij het tot op een zeker niveau proberen op te hoogte te geraken van een land, de mensen en de keuken nadat dit land je is toebedeeld voor de LHC.

    In die trant vermoed ik ook dat een Slowaak het weer onbehouwen vindt om champagne door een saus te gieten i.p.v. ‘m fatsoenlijk op te drinken :)

    Mocht het je allemaal echt aan ‘t hart gaan of meer info willen over kaas en Slowakije dan verwijs ik je door naar de makers van deze site: http://mediatheek.thinkquest.nl/~jrd203/slowakije/index.htm

  3. Denken jullie echt in van die Unileverstandaardsmaken? Gooi er kaas bij en het is Slowaaks?! Typisch dat mensen dan geloven dat ze iets bijzonders aan het doen zijn. Beetje van die huisvrouwen die eens “lekker de week willen breken”…of om bij voetbal te blijven: Duitsers spelen degelijk, Afrikanen ongeorganiseerd, de Amerikanen met veel strijd, etc. Dergelijke vooroordelen hebben al diverse teams de das omgedaan deze WK.

    Mark was jij niet degene die een Paella-Mirepoix voor Jambalaya liet doorgaan?
    Dat noem ik niet buiten de box, dat noem ik denken in voorgekauwde patronen. Kijk eens hoe soepel ik de palmharten verving voor artisjokken, of dende voor santen: dat is pas buiten de box denken! Dat is als Honda in de spits, een swingend Duitsland, of Nederland counterend naar de winst. Niemand verwacht het, maar het werkt wel, zoals een Kung Pao hamburger.

    Champagne is gewoon bubbeltjeswijn, dus als je die hebt dan kook je er mee. Champagnebier, champagne-chocolademousse, champagne-ijs, -saus, -cocktails; Buiten de box betekent ook: iets anders doen met champagne dan opdrinken, zolang als je de smaak maar respecteerd. Zouden ze in Slowakije ook doen, maar die discussie is meer voor Frankrijk. Het is hun wijn en zij doen er mee wat hen goeddunkt. (sterker nog: de Franse inzending was ijs-op-basis-van-drank) Ik maak ook wel eens Lasagna met Vodka: werkt perfect! Dat is niet zo vreemd als je een lasagna maakt met tomaten, selderij en tabasco, dan heb je al drie kwart van een Bloody Mary. Vodka erbij en je bent klaar.

    Maar, nogmaals, je moet gewoon een heel goede reden hebben om kaas+vis te serveren en die heb ik nog steeds niet gezien. Er zijn namelijk chemische redenen om het niet te doen, die heb ik vorig jaar al eens uitgelegd. De kaassoort, de bereidingswijze, zelfs hoe je het eet speelt een rol.

    En ik heb nog steeds geen antwoord. Is kaas in het algemeen Slowaaks? Is de gebruikte kaas Slowaaks?

    Die website waar het recept van overgeschreven is, komt van een Zeeuws jochie van 11jr! Geen wonder dat hij niet kookt met champagne en geen wonder dat hij zonder blikken of blozen kaas over z’n vis gooit.

    Helaas lukte het de gekaapte curry eerder ook om de winst binnen te slepen. Blijkbaar kan het lonen om recepten te stelen. Volgens mij werd Alberto heel kwaad toen een andere website spullen van hier publiceerde, dus waarom dit wel mag…?

  4. Ok, deze site dan: http://www.slowakijevakantieland.nl/forel_met_amandelboter.htm Daar heeft dat jongetje van 11 ‘m vast ook vandaan.

    En ik heb ‘m niet ‘overgeschreven’, heb ‘m zelf gekookt. Dat je een recept helemaal zelf moet bedenken (hoe dat mogelijk is voor een ander land is mij een raadsel) is nieuw voor mij…

    Maar je haalt er sowieso bij elke reactie meer bij en ook nog eens aardig door elkaar, dus laat ik het hier als eenvoudig amateur maar bij laten, ik zal het genie toch nooit begrijpen.

  5. En dan wil ik bij deze ook de discussie sluiten. Volgens mij hebben jullie beide je punt kunnen maken en ik vermoed niet dat het een van jullie gaat lukken om de ander te overtuigen. Ik wil niet dat dit in een welles-nietes spelletje gaat verzanden.

    Verdere reacties graag on-topic over het recept zelf.

Laat een reactie achter

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.