Italiaanse dubbele hamburger met rucola en mozzarella

De afgelopen week is Nederland plotseling verrast met zomerse weer. Dan komt een van de voordelen van mijn werk boven drijven: de lokatie! Bij mooi weer kun je tijdens je lunchpauze met een wandeling langs de Maas onder de zon uitstekend je accu opladen (plus ik kan elke dag met de fiets naar kantoor zonder meer dan 10 minuten aan reistijd kwijt te zijn). Aangezien dit ook wel eens het laatste beetje zomer zou kunnen zijn tot volgend jaar, besloten een aantal collega’s om onze lunch te genieten bij een van de eetcafés langs de Maas.

Lunchen aan de MaasCafé Zuid is doorgaans eerste keus voor het “extern lunchen”. Dit café is gesitueerd tegen het Derlon Theater aan en beschikt over wat misschien wel het mooiste terras van Maastricht is: beschut tegen de wind, aan het Charles Eyck park en uitkijkend over de Maas. Het enige probleem is dat de bediening daar altijd tergend langzaam is. Laat het personeel de klanten zo lang wachten (op de kaart, op je eten, op de rekening) zodat ze van het mooie uitzicht kunnen genieten? Dat weet bijna niemand.

Om de lunchpauze niet al te lang te rekken besloten we daarom niet naar Zuid te gaan en het café bij het Bonnefanten museum te proberen: Café Ipanema. Maar Ipanema zat helaas vol en we belandden uiteindelijk dus toch bij Café Zuid. Rond 12.30 hadden we plaats genomen aan een mooi tafeltje in de zon. Als grapje werd er nog geroepen dat we met een beetje geluk vóór 12 uur het eten wel op tafel zouden hebben, gelet op de beruchte snelheid van de bediening. Maar om 13 uur was onze bestelling nog niet eens opgenomen; sterker nog de bediening (drie man sterk!) had zelfs nog geen blijk gegeven dat ze ons hadden zien zitten. Een “hallo” of “sorry, ik kom zo bij je” hadden we nog niet gehoord. Wij zijn toen opgestaan en de lunch iets verderop gaan zoeken bij Coffeelovers.

Coffeelovers is een modern, “hip” café aan het Plein 1992, schuin tegenover het Derlon Theater. Zoals de naam al verraadt, kun je er terecht voor de lekkerste koffies (cappucinos, espressos, ristrettos, macchiatos, etc) van Maastricht. Het terras is misschien niet zo mooi als bij Zuid, maar na 1 minuutje binnen te hebben gestaan werd onze bestelling al opgenomen. Toen we buiten gingen zitten, nadat daar een plaatsje vrij was gekomen, werd dat ook onmiddellijk opgemerkt door de bediening en vond onze lunch ons zonder problemen. En dit alles bij een grotere drukte dan bij Café Zuid! Bovendien smaakte alles erg lekker: zowel de BLT sandwich en het broodje limburgse grottenkaas met appel en stroop van mijn collega’s als mijn italiaanse dubbele hamburger.

De moraal van dit verhaal? Als je bij Café Zuid wil lunchen, zorg er dan voor dat je ‘s middags (en een deel van de vooravond) geen afspraken hebt staan. Bij Coffeelovers kun je net zo lekker eten en bepaal je zelf hoe lang je wil/moet blijven zitten.

Tot slot hieronder nog mijn poging om de lekkere italiaanse hamburger te reproduceren. Wat maakt het italiaans? Ook dit weet bijna niemand, maar ik vermoed dat het de aanduiding aan de mozzarella en de rucola te danken heeft. Ik denk niet dat de Accademia Italiana della Cucina die stempel aan deze burger gegeven heeft. Het recept is uit het hoofdje, dus de kans bestaat dat het niet exact overeen komt met wat je bij Coffeelovers kunt bestellen.

Ingrediënten

Bereidingswijze

Check het recept voor hamburgers op de site om de twee hambo-units te maken. Optioneel kun je ze ook gewoon in de supermarkt kopen, maar neem dan wel “echte” burgers uit het vleesschap en in geen geval die Mora diepvriesmeuk. God mag weten wat voor afval(vlees) daarin verwerkt wordt.

Snijd de tomaat in dunne schijfjes en doe hetzelfde met het bolletje mozzarella.

Snijd de bodem en de top van de bol af. Het idee is dat je de bol in drie, even dikke, stukken verdeelt: top, bodem en middenstuk. Smeer de bovenkant van de bodem, onderkant van de top en beide kanten van het middenstuk in met een likje Mayonaise.

Het bouwen van de hamburger:

  1. bedek de onderkant van de bol met blaadjes rucola,
  2. leg enkele schijfjes tomaat op de rucola,
  3. plaats de eerste burger op het bedje van tomaat en rucola,
  4. bedek het vlees met mozzarella,
  5. leg hierbovenop weer het middenstuk van het brood,
  6. bedek deze ook met rucola,
  7. plaats ook nu weer wat tomaatschijfjes op de sla,
  8. leg tweede tweede burger er op,
  9. bedek het vlees weer met mozzarella en
  10. rond het geheel af met de top van de italiaanse bol.

Bij Coffeelovers wordt het gevaarte geserveerd met een lange cocktailprikker er door om instortingsgevaar tegen te gaan.

Variatietip: zoals een bezoeker hieronder wijselijk opmerkt, het wordt nog lekkerder door naast de rucola ook wat gesnipperde verse basilicum te gebruiken!

3 thoughts on “Italiaanse dubbele hamburger met rucola en mozzarella

Laat een reactie achter

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.