Hamburgers

De afgelopen weken zijn de Verenigde Staten veel in het nieuws geweest. Dit had natuurlijk alles te maken met de verkiezingen van vorige week dinsdag. Zoals we weten zijn die niet naar ieders hoop en wens verlopen (maar wel zoals voorspeld door de Cookie Cook-Off). Het kan daarom geen kwaad om eens de aandacht te vestigen op een aantal zaken die de VS hebben voortgebracht die wél goed zijn. Ik noem o.a.: The Simpsons, basketbal, Winona Ryder, Pearl Jam, Winona Ryder ín The Simpsons en, natuurlijk, hamburgers. De naam wijst naar een Duitse afkomst (verder terug zelfs Mongools!), maar het zijn toch de Amerikanen die de hamburgers beroemd en berucht hebben gemaakt over de wereld.

Tijdens het begin van mijn studententijd (alweer tien jaar geleden, wat vliegt de tijd!) waren de hambo-units een regelmatig terugkerend gerecht: makkelijk, lekker, snel klaar en vullend; ideeal voor de beginnende student. Tevens ook niet al té gezond, maar in die tijd waren we nog jong en onverstandig. Aan het begin kwamen de hamburgers nog uit het diepvriesvak van de buurtsuper (destijds de A&P, Attraktiv und Preiswert! Nu C1000, geloof ik). Maar naarmate we meer bekwaam werden in de keuken, groeiden het uit tot echte homemade burgers waar Eddie Murphy’s moeder in Raw trots op zou zijn.

Ingrediënten

 • rundvleesgehakt (100 gram per burger)
 • paneermeel
 • eieren
 • peper
 • zout
 • plakjes bacon
 • plakjes kaas
 • 1 ui
 • ijsbergsla
 • tomaat
 • Mayonaise
 • ketchup
 • witte puntjes of hamburger broodjes

Bereidingswijze

Een echte hamburger dient van rundvleesgehakt te worden gemaakt. Ga uit van ongeveer 100 tot 125 gram per burger. Maak het gehakt aan met losgeklopt ei en eventueel een klein beetje paneermeel, zodat de hamburgers straks in de pan niet uit elkaar vallen. Doe dit door in een kom het ei en de paneermeel met je handen door het gehakt te kneden. Gebruik één eitje voor elke 200 gram vlees.

Op dit moment kun je het vlees naar smaak kruiden met peper en zout. Sommige mensen moeten hier niets van hebben en kruiden het vlees pas nadat het gebakken is, omdat het vlees sappiger blijft. Volg je persoonlijke voorkeur en smaak.

Zodra het vlees is aangemaakt, verdeel je het in de juiste hoeveelheden en rol je van elke portie een bal. Maak de de ballen met je hand plat, zodat de hamburger overal de juiste dikte heeft (ongeveer anderhalve centimeter).

De hamburgers worden het lekkerst wanneer ze geroosterd worden in een grillpan, maar in een braadpan met een laagje olie gaat het ook prima. Schroei de burgers eerst kort op hoog vuur dicht aan beide kanten en bak ze daarna op wat lager vuur af, onder regelmatig draaien, todat ze bijna naar wens zijn (doorbakken, medium of rare). Draai ze dan nog een laatste maal om, maar leg dan een plakje bacon onder het vlees. Laat de bacon even bakken. Als je het vlees bij het aanmaken niet hebt gekruid, is dit nu een goed moment om dat alsnog te doen. Vlak voordat je het vlees uit de pan haalt, bedek je het nog even met een plakje kaas en geef je de kaas nog kort de tijd om een beetje te smelten.

Snijd een ui (of meer, als je veel burgers gaat bereiden) in ringen en bak deze kort in een klein beetje olie. Je kan dit gelijktijdig in dezelfde pan als het vlees doen, als je daar de ruimte voor hebt.

Voor de broodjes voldoen gewone witte puntjes of hamburger broodjes meestal wel, maar vaak zijn afbakbroodjes uit de oven het lekkerst. Ik raad je niet aan om sneetjes wit brood te gebruiken, tenzij je met net zo’n trauma wil eindigen als little Eddie Murphy. Wanneer je geen ovenbroodjes gebruikt, loont het vaak toch om de puntjes of bolletjes in tweeën te snijden en beide helften even kort in de oven te doen.

Na al deze voorbereidingen kunnen we nu de hamburger gaan bouwen. Bedek de onderkant van de broodjes met wat blaadjes ijsbergsla en doe daar weer wat schijfjes tomaat op. Hierop komt het vlees, met de “bacon-kant” onder en de “kaas-kant” boven. De volgende verdieping bestaat uit de gebakken uiringen. Het geheel wordt tenslotte overdekt met de bovenkant van het broodje, waar je eerst een klein beetje Mayonaise en ketchup op hebt gedaan.

Hamburger serveren met frietjes en Coke om het All American gevoel compleet te maken!

Dit recept beschrijft de “traditionele KVZ-burger”, om het beestje een naam te geve, Uiteraard zijn veel variaties hierop mogelijk. Binnenkort zal ik hier wat verder op doorgaan, maar in feite word je alleen beperkt door je eigen vindingrijkheid. Interessante suggesties zijn altijd welkom!

This entry was posted in Alle Recepten, Hoofdgerechten by Alberto. Bookmark the permalink.

About Alberto

Alberto is een in Spanje geboren,halve venezolaan, die al jaren in Nederland woont. Hij houdt van lekker eten en bedacht lang geleden dat die daar het vaakst van kon genieten door zelf lekker te leren koken. Zijn culinaire avonturen blogt hij op lekkerhapje.nl. Als die geen heldendaden aan het verrichten is in de keuken, doet hij dat op het basketbalveld of voor zijn baas in de Telecom/ICT.

4 thoughts on “Hamburgers

 1. Het is erg lekker op een Italiaanse bol. En de uitjes zijn nog lekkerder als je bij het bakken een beetje suiker toevoegt. Chillexed!

  • Dank voor de reactie!

   Ik blog, met wisselende regelmaat weliswaar, alweer bijna 9 jaar! Eens kijken of ik dat op beetje passende wijze kan vieren binnenkort ;-)

Laat een reactie achter

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.