Ketchup Rozijnen Koekjes

Zoals hier al uitgebreid beschreven organiseert het Amerikaans vrouwenblad Family Circle sinds 1992 de Cookie Cook-Off, een bakwedstrijd tussen de potentiële First Ladies. De echtgenotes van de presidentskandidaten van de twee grootste politieke partijen zenden elk een eigen recept voor koekjes in en de lezers van het blad mogen dan stemmen over welke van de twee het lekkerst is.

In 1992 wonnen de Chocolate Chip Cookies van Hillary Clinton de Cook-Off ten koste van de Chocolate Chips van Barbara Bush. Vier jaar later gingen Hillary’s koekjes op herhaling, ditmaal tegen de Pecan Roll Cookies van Elizabeth Dole. Omdat Hillary wegens een artikel in de grondwet niet mee kon doen in het jaar 2000, betekende dat dat er een nieuwe winnaar zou komen. Dat werden de Texas Governor’s Mansion Cowboy Cookies van Laura Bush. De Ginger Snaps van Tipper Gore waren niet lekker genoeg.

Uit dit overzicht kunnen we een paar dingen leren. Het belangrijkste is dat chocola scoort. De winnende recepten bevatten elk het “andere zwarte goud” als een van de hoofdingrediënten. No chocolate, no chance. De heerlijke macht van chocola is natuurlijk niets nieuws, maar het wordt wel belangrijk wanneer je ontdekt dat het winnende recept steeds ook de “echte” verkiezingen heeft gewonnen (al weten we het van de verkiezingen van 2000 eigenlijk nog steeds niet). Dus: no chocolate, no chance. Maar: lots of Chocolate, welcome to the White House.

Daarom is het vreemd dat Teresa Heinz Kerry dit jaar een compleet chocola-loos recept instuurde voor de Cook-Off. Teresa Heinz Kerry’s Pumpkin Spice Cookies waren bij de Family Circle lezers dan ook volledig kansloos tegen Laura Bush’s Oatmeal-Chocolate Chunk Cookies. Niet alleen Chocolate, Chocolate CHUNK zelfs. Teresa (30% van de stemmen) was geen partij voor Laura (70%).

Wat de Cook-Off betreft is het Bush 1 – Kerry 0 en zijn de verkiezingen nu al voortijdig beslist. Dat lijkt in ieder geval het geval. Echter, het blijkt dat de Pumpkin Cookies helemaal niet van Teresa Heinz Kerry zijn! In een radio interview zei ze het volgende:

“Somebody at my office gave that recipe out and, in fact, I think somebody really made it on purpose to give a nasty recipe. I never made pumpkin cookies; I don’t like pumpkin spice cookies.”

Groot schandaal! Cookie-gate! Wat is dan nog de betekenis van de overwinning van Laura Bush in de Cookie Cook-Off, nu blijkt dat ze niet van een echt Kerry recept heeft gewonnen? geeft de Cook-Off dit jaar dan nog wel de juiste voorspelling voor de uitslag van de komende verkiezingen? Het antwoord van deze vragen zullen we pas weten na de verkiezingen, het tellen van de stemmen, de recounts en de uiteindelijke uitspraak van het hoog gerechtshof.

Het antwoord op de meest brandende vraag, kunnen we echter wel geven. Welk recept zou Mevrouw Kerry dan wel hebben opgestuurd als het aan haar lag? Na veel een grondig onderzoek is het lekkerhapje.nl team met het volgende recept voor Ketchup Rozijnen Koekjes gekomen. Ketchup! Het ligt zo voor de hand dat ik het jullie niet kwalijk kan nemen dat jullie er niet gelijk aan dachten.

Ingrediënten

 • 125 gr boter
 • 180 gr bruine suiker
 • 1 ei
 • halve theelepel vanille aroma
 • 2 eetlepels ketchup (HEINZ!)
 • 200 gr bloem
 • halve theelepel bakpoeder
 • 150 gr rozijnen
 • poedersuiker

Bereidingswijze

Mix (met een staafmixer dus) 125 gram boter en 180 gram bruine suiker in een beslagkom todat alle suiker is opgelost en de boter lekker luchtig, fluffy zelfs, is geworden. Voeg 1 ei toe, een halve theelepel vanille aroma en, drumroll please, twee eetlepels ketchup toe. Dit moet Heinz Ketchup zijn. Blijf het geheel kloppen met de staafmixer.

Voeg nu beetje bij beetje, om klonten te voorkomen, 200 gram bloem toe en een halve theelepel bakpoeder toe en blijf kloppen en mixen tot je een mooie gelijkmatige deeg zonder klonten overhoudt. Verdeel nu 150 gram rozijnen gelijkmatig door de deeg heen, door de rozijnen door het deeg te roeren.

Verdeel het deeg over een bakplaat (ingevet of bedekt met bakpapier) en bak de koekjes in de over op 180 graden gedurende 10 a  12 minuten. Om het geheel af te maken, kun je de koekjes nog besprenkelen met poedersuiker.

We ontkomen nu natuurlijk niet aan de vraag: zou Teresa Heinz Kerry de Cook-Off hebben gewonnen met deze koekjes? Zou de ketchup opgewassen zijn geweest tegen de chocola in de Chunk Cookies van Laura Bush? Zouden deze koekjes de weg naar het Witte Huis hebben vrijgemaakt voor John Kerry? Na veel wikken, smakken en wegen, kunnen we bij lekkerhapje.nl alleen het volgende zeggen: It’s too close to call!

2 thoughts on “Ketchup Rozijnen Koekjes

 1. Eindelijk de heerlijke koekjes op lekkerhapje.nl! Voor de Ketchup koekjes de oven in gaan moet je er al een beetje suiker op strooien. Dan zijn ze helemaal super.

  Laat de echte fans de volgende keer niet meer zo lang wachten! En waar blijft eigenlijk de Heukensoep?

 2. Pingback: Iets om indruk mee te maken - Doriexel.nl

Laat een reactie achter

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.