Laura Bush’s Oatmeal-Chocolate Chunk Cookies

Volgende week dinsdag zijn de verkiezingen voor de 44e president van de Verenigde staten (of de herverkiezing van de 43e, laten we niet op de zaken vooruit lopen). Veel is al over de verkiezingen gezegd, niet in het minst door de twee grootste, en eigenlijk enige, kandidaten zelf. Nu de drie debatten tussen George W. Bush en John F. Kerry voorbij zijn en de twee campagnes alle mogelijk issues tot in den treure hebben besproken, rest de twee politici blijkbaar niets meer dan het zwart maken van en modder gooien naar elkaar.

De verkiezing leeft niet alleen in de VS. Over de gehele wereld meent men het beste te weten op wie er gestemd moet worden tijdens wat men de belangrijkste verkiezingen ooit noemt. Bij lekkerhapje.nl kunnen we dan niet achter blijven. Echter er is al zoveel gezegd, geschreven en gelogen over zaken als Irak, terrorisme, gezondsheidzorg en het wel en wee van de economie dat al het gras voor onze voeten is weggemaaid. Er zijn zelfs uitgebreide discussies in de publieke opinie geweest over wie van de kandidaten de mooiste dochters heeft. Daarom gaan wij het hier hebben over koekjes. Het ligt tenslotte ook meer in het verlengde van ons aandachtsgebied, niet (hoewel de bush tweeling ook wel lekkere hapjes zijn, haha)?

Een stukje geschiedenis… In 1992 tijdens de aanloop naar de verkiezingen, destijds tussen de pa van de huidige president en Bill Clinton, ontstond er grote ophef in de VS omdat Hillary Clinton besloten had om haar eigen carrièrre niet ondergeschikt te maken aan die van haar echtgenoot. Zelfs als deze verkozen zou worden tot de meest machtige man van de wereld.

“I suppose I could have stayed home and baked cookies… but what I decided to do is fulfil my profession,”

Dat waren destijds haar woorden. Voor tijdschrift Family Circle, tikkie conservatief huisvrouwenblad (bij gebrek aan beter woord), om hardop de vraag te stellen

“Why can’t working women bake their cakes and eat them too?”

De eerste Cookie Cook-Off zag zo het licht. Family Circle daagde beide potentiële First Ladies uit om elk een eigen recept voor koekjes naar het tijdschrift te sturen. De recepten werden geplubiceerd en de lezers mochten bepalen welke van de twee het lekkerste was. Dit ritueel heeft zich sindsdien bij elke daaropvolgende verkiezing herhaald. Zo ook dit jaar… en dit jaar buigen we ons bij lekkerhapje.nl ook over de baksels van de hoge dames.

Laura Bush, vier jaar geleden nog winnares met haar Texas Governor’s Mansion Chocolate Cowboy Cookies, deed dit jaar mee met haar Oatmeal-Chocolate Chunk Cookies. Laten we eens kijken wat dat precies inhoudt.

Eerste probleem wat we tegenkomen bij het maken van de koekjes is dat de hoeveelheden van benodigde ingrediënten aangegeven staan in Amerikaanse eenheden. Dit is makkelijk opgelost met een snel bezoekje aan Google, maar als je daar van te voren niet aan gedacht hebt, levert dat wel wat puzzel- en gokwerk op in de supermarkt. Ik heb in ieder geval voorlopig genoeg rozijnen op voorraad. De tablespoons en teaspoons leverden uiteindelijk minder problemen op, omdat ik zelf van die mooie meetlepeltjes heb.

Ingredienten

 • 375 gr boter
 • 250 gr suiker
 • 3 eieren
 • 1 eetlepel vanille aroma
 • 400 gr bloem
 • 1 theelepel zout
 • 1 eetlepel bakpoeder
 • 2 theelepels kaneel
 • 400 gr haver
 • 300 gr gedroogde kersen
 • 200 gr walnoten
 • 400 gr (pure) chocola

Bereidingswijze

Aan de slag! Doe 375 gram boter, 250 gram kristalsuiker en 375 gram bruine suiker in een beslagkom en ga er doorheen met een staafmixer tot alles goed gemengd is. In eerste instantie lijkt het veel boter en suiker, maar het worden uiteindelijk ook erg veel koekjes. Ik schrok zelfs een beetje, maar ja ik had ook over de regel Makes: about 8 dozen cookies heen gelezen.

Klop, één voor één, drie eieren in de kom tot het geheel lekker luchtig is. Voeg daarna één tablespoon (ongeveer een eetlepel) vanille aroma toe en roer dit er doorheen.

Nu wordt het hard werken. Meng in een aprte kom de volgende ingrediënten: 400 gram bloem, een theelepeltje zout, 1 eetlepel bakpoeder, 2 theelepels kaneel en 400 gram haver. Voeg ook zo’n 300 gram gedroogde kersen toe die je eerst in kleine stukjes hebt gesneden. Hier komen we bij het tweede probleempje aan, in mijn kleine Appie kon ik geen gedroogde kersen vinden. Wel gedroogde abrikozen en appels, maar geen kersen. Uiteindelijk en na veel beraad en telefonisch overleg heb ik als plaatsvervanger kersen zonder pit op siroop gebruikt.

Voeg nu de inhoud van de tweede kom geleidelijk toe aan de inhoud van de eerste kom. Doe dit niet te snel en onder constant roeren, zodat er geen klonten ontstaan. Zodar dit klaar is, roer je als laatste nog 200 gram walnoten in stukjes en 400 gram aan stukjes pure chocola (hoe bitterder hoe beter) door het geheel heen.

Verdeel het deeg nu over een ingevette of met bakpapier bedekte bakplaat. Het beste doe je dit door steeds met een lepel wat deeg uit de kom te scheppen en met een een tweede lepel dit beetje deeg uit de eerste lepel op de plaat te leggen (was dat duidelijk?). Bak de koekjes nu in de oven op 180 graden (Celsius) ongeveer een kwartier tot ze goud-bruin zijn geworden.

Laura Bush’s Oatmeal-Chocolate Chunk Cookies, namen het dit jaar op tegen Teresa Heinz Kerry’s Pumpkin Spice Cookies.

4 thoughts on “Laura Bush’s Oatmeal-Chocolate Chunk Cookies

 1. L.s. kunt u mij s.v.p. laten weten hoe ik aan gedroogde kersen kan komen? het is me tot op heden nog niet gelukt om deze te bemachtigen.
  Bij voorbaat hartelijk dank,
  met vriendelijke groet,
  Sabine Molleman

 2. Vele supermarkten hebben bij de bakafdeling een assortiment aan gedroogde vruchten. Andes zou je misschien bij je groenteboer kunnen proberen. En zo niet, creatief zijn en vervangen door gedroogde pruimen of abrikozen, die zijn bijna altijd wel beschikbaar!

 3. Hi, thank you for mentioning my website in your interesting article, I guess you mentioned it in regards of the ingredient converter/calculators.

  I hope cooking of the meal went well!!

  All the best,
  Rado

  PS I would be reading some more in your nice blog, however I don’t speak/read your language, sorry :)

 4. Pingback: Iets om indruk mee te maken - Doriexel.nl

Laat een reactie achter

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.