Long Island Iced Tea

Het is weer tijd voor een nieuwe cocktail op lekkerhapje.nl, de laatste dateert alweer van té lang terug. Daarom komt het goed uit dat ik afgelopen vrijdag meegenomen ben naar een exclusief cocktailbar hier in Maastricht. Het werd ons (groepje collega’s en ik) verteld dat we er uiterlijk om half tien moesten zijn. Er zijn maar 6 tafels en wanneer die bezet zijn, wordt niemand meer binnen gelaten. Géén standing room. Bovendien moesten we ook rekening houden met een zekere “posh” of “fashion” dress code.

Zo goed en kwaad als het kon, probeerden we ons volgens de aanwijzingen te kleden en baanden we ons door de regen naar de nu al bijna tot mythische proporties uitgegroeide cocktail bar. Uiteindelijk bleek het de lounge bar in de kelder van Hotel Derlon (restaurant “Zes”) te zijn. Het zag er inderdaad wel allemaal heel erg “lifestyle” uit, maar met naast ons vieren alleen nog een stelletje, maakte het geheel net even iets minder indruk dan waar we ons op voorbereid hadden. Wanneer er meer personeel aanwezig is dan klandizie, kan dat nooit een goed teken zijn.

De cocktails voldeden gelukkig wel aan de verwachtingen. De residente barman verstaat zijn vak erg goed. Dat kan ook eigenlijk niet anders, want hij vertelde ons dat hij in training gezeten heeft bij de Europese kampioen cocktails maken (Olympische sport in 2012). Zo leerden we van hem dat je Mojitos NIET met geschaafde ijs moet maken, zoals men vaak gewoon is, maar met doodgewone ijsblokjes. Anders wordt de cocktail in combinatie met het sodawater te waterig. Weer wat geleerd.

We waren daar niet alleen om te leren en van de sfeer te genieten, er werden uiteindelijk ook cocktails gedronken. Zo heb ik me gewaagd aan een Long Island Iced Tea. Ondanks de misleidende naam is dit is een redelijk zwaar geladen cocktail. De naam suggereert een alcoholvrij drankje, wat wel vaker het geval schijnt te zijn met cocktails die tijdens de drooglegging in de VS zijn ontstaan.

Bereidingswijze

Ingrediënten

 • rum
 • wodka
 • gin
 • Triple-sec of Cointreau
 • citroensap
 • cola

Er zit trouwens geen Iced Tea in, maar wel: één deel Rum, één deel Vodka, één deel Gin en één deel Triple-sec of Cointreau. Aan dit alles wordt twee delen citroensap toegevoegd en het geheel wordt met een “splash” Cola aangevuld. Soms bevat de cocktail ook één deel Tequila, maar dat was bij die van mij niet het geval. Aangezien die bereid was door iemand die het vak geleerd had bij de Europees Kampioen, ga ik er van uit dat Tequila er normaal gesproken niet in thuis hoort. Serveren met ijsblokjes in een long drink glas.

Terwijl ik me de Long Island Iced Tea liet smaken, waagden mijn metgezellen zich aan de cosmopolitan.

3 thoughts on “Long Island Iced Tea

 1. Heel gek dat over dat er geen Tequila in hoort met de volgende text die staat voor long island ice tea “the five white spirits with a dash of coke”
  ik wil graag weten of het nu ice tea of iced tea is uiteraard in long island ice(d) tea??? en een stukje hystorie over ontstaan e.d.??

 2. Je ziet hem inderdaad vaak met Tequila, de barman die ze voor ons maakte deed dat er alleen niet in. Maar wellicht dat je gelijk hebt en het er “officiëel” (voor zover ja van zoiets kunt spreken bij recepten) wel in hoort.

  Over het ontstaan lees je meestal het verhaal dat dat tijdens de drooglegging in de VS gebeurde en dat men het Iced Tea (bijna altijd met die extra “d”) noemde om te verbloemen dat er alcohol in staat. Maar waarschijnlijk is de cocktail ergens in de jaren ’70 van de vorige eeuw door een barman op Long Island voor het eerst bereid en benoemd.

  Zie bijv. ook: http://en.wikipedia.org/wiki/Long_Island_Iced_Tea

 3. Long Island Iced Tea volgens de IBA, The International Bartenders Association:

  LONG ISLAND ICED TEA (cocktail glass )
  1.5 cl Vodka
  1.5 cl Tequila
  1.5 cl White Rum
  1.5 cl Cointreau
  1.5 cl Gin
  2.5 cl Lemon juice
  3.0 cl Gomme Syrup
  Dash of Cola
  Add all ingredients into highball glass filled with ice. Stir gently. Garnish with lemon spiral. Serve with straw.

Laat een reactie achter

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.