Mojito

“Omdat Ernest Hemingway niet zijn dagen kon vullen met copuleren, drinken en jagen, schreef hij ook nog boeken.”

Zo (ongeveer) begint de hoofdpersoon van het verhaal “Een lezing voor de hogere standen” van Levi Weemoedt zijn lezing getiteld: De plaats van de vrouw in het werk van de schrijver Ernest Hemingway (overigens een erg humoristisch verhaal, waar ik op school ooit eens een werkstukje over moest schrijven – erg aan te raden… het verhaal dan, niet mijn werkstukje). Wat betreft de drank schijnt Hemingway vooral erg gehouden te hebben van de mojito. Na het recept voor de Caipirinha, waarin ik even naar de mojito verwees, zijn een aantal verzoekjes binnengekomen om ook deze Cubaanse cocktail te beschrijven. Laten we maar van start gaan…

Ik leerde de mojito kennen en drinken tijdens een avond in de Ramblas (een erg relaxte Maastrichtse bar, mocht er graag komen… alleen is het een jaar terug plotseling zonder aankondiging vooraf voorgoed gesloten. Ik wil al meer dan een jaar het fijne achter dit mysterie weten, dus als iemand hier meer van weet, hoor ik het graag). Samen met mijn collega S was ik daar een drankje gaan doen en aangemodigd door de vrolijke glimlach van de schone bardame (we zijn zó voorspelbaar… de schone bardame bleek trouwens óók een collega te zijn, go figure) waagden we ons aan de (dure) cocktailkaart. Van de rest van de bewuste avond is niet al te veel meer blijven hangen, maar de lekkere mojito heb ik me altijd wel kunnen herinneren. Voldoende om hem later nog een aantal keren in huiselijke kring met vrienden te hebben gemaakt en voldoende om hier nu de formule voor de bereiding van dit drankje uit de doeken te doen.

Ingrediënten

 • rum
 • (bruine riet-)suiker
 • limoenen
 • spuitwater
 • verse muntblaadjes

Bereidingswijze

Op het eerste gezicht, kijkend naar de ingrediënten, lijkt de mojito wel een beetje op een caipirissima. Ook hier gaan we limoenen, suiker en rum gebruiken. Daar houden de overeenkomsten echter snel op. Doe wat eetlepeltjes suiker in een laag en breed glas. Leg wat gesnipperde blaadjes verse munt in het glas en stamp deze totdat de oliën die vrijkomen zich gaan mengen met het suiker. Halveer de limoentjes (snijd ze in kwarten of kleiner als je limoenen hebt die groter zijn dan de knikkers die je bij de Albert Heijn krijgt) en knijp ze uit boven het glas. Schenk een klein beetje spuitwater (ik gebruik Spa rood, dat is toch min of meer hetzelfde?) bij en roer alles tot de suiker opgelost is. Schenk nu de rum bij, veel of weinig naar gelang hoe sterk je de cocktail wil hebben. Voeg wat ijsblokjes toe en vul het glas verder aan met Spa rood (spuitwater dus).

Garneer het geheel eventueel nog met een muntblaadje, doe er een rietje in en geniet!

Tot slot nog wat losse opmerkingen… De mojito smaakt niet alleen erg lekker, maar heeft als extra voordeel dat je een frisse adem krijgt door de munt. Pas alleen wel op dat geen stukjes munt tussen je tanden blijven hangen. Daar verlies je coolpoints mee. Probeer ook eens de rum te vervangen door tequila, dat is ook erg smakelijk. En hoewel de schrijver Ernest Hemingway zich waarschijnlijk omdraait in zijn graf, moet ik toegeven dat ik het met tequila stiekem lekkerder vind dan met rum.

32 thoughts on “Mojito

 1. Hola,
  Het is dat ik niet dood ben,. maar anders zou ik me ook omdraaien in mn graf :-))
  Tequila,….brrrr, wat een naar spul is dat zeg,. alleen maar goed om je wc mee schoon te maken,. niet voor consumpie geschikt.
  Oh ja,. in Cuba heb ik de mojitos alleen met normaal water zonder CO2 gehad,. dus ik zou dan ook spa blauw ipv rood gebruiken. Maar een erg lekker drankje,.. voor na de 1e

 2. Ik ben zelf nooit in Cuba geweest, maar alle mojitos die ik gedronken heb, werden met koolzuurhoudend water bereid.

  Alle recepten die ik her en der kan vinden, vertellen dat er “soda” gebruikt moet worden. Nu is Spa Rood niet direkt hetzelde als soda, maar het lijkt me van wat er in de buurtsuper is een van de meest geschikte substituten.

 3. Ola,

  Ook ik moet niet denken aan een Mojito met Tequila, maar mijn echtgenoot is meteen om! Wij maken “onze” Mojitos altijd met bitter lemon en rietsuiker.

 4. De tequila was meer een lucky vondst, toen we mojito’s wilden maken en de rum op was! Het zorgt in ieder geval voor verdeelde meningen hier en daar.

  De bitter lemon en rietsuiker lijken mij ook een goede combinatie!

 5. Haha. Tuurlijk is spa rood wel koolzuuhoudend water :-) en soda is trouwens ook hetzelfde. Het enige verschil dat soms gemaakt wordt, is tussen natuurlijk en toegevoegd koolzuur. Maar dat verschil zal je evenwel niet merken.

 6. mij eerste mojito heb ik gedronken in La cubanita, een restaurant in alkmaar.
  een heerlijk drankje, die ik zeker ga schenken met mijn cocktailparty!
  met alle tips moet het zeker gaan lukken.
  hier nog een tip voor jullie:mocht je ooit in alkmaar zijn, ga dan zeker eten bij La cubanita, zit op de mient in de binnenstad.
  ze hebben daar heerlijke cubaanse tapas en mojito’s, wel even van te voren reserveren, want het is altijd stervens druk.

 7. Mensen mensen, zo maak je dus geen mojito! Ik zal een keer de correcte receptuur uitleggen. Ten eerste een aantal NO`s. Je geruikt bij mojito GEEN Spa rood maar Soda water (koolzuurbelletjes zijn fijner, en daardoor gaat de “bruis” minder snel verloren). Daarnaast gebruik je geen ijsblokjes maar gecrushed ice! Als je geen icecrusher hebt doe je gewoon wat ijsblokjes in een theedoek en sla je er een paar keer met een hamer op, simpel en effectief. Ook is het gebruik van Bacardi not-done! Er is maar 1 soort rum die je voor cocktails gebruikt en dat is Havana Club (3 of 7 jaar oud), deze kun je kopen bij Gall&Gall. Ok dan, de Mojito;

  1 eetlepel rietsuiker (bruin geen wit) in een glas. Verse muntblaadjes (stuk of 8) in je ene hand nemen, en met je andere hand er 2 a 3 keer op slaan. Zo “kneus” je de blaadjes, en komen de smaken en geuren goed vrij. Blaadjes toevoegen aan suiker. Vervolgens een halve limoen in kwarten snijden en bij het suiker/muntmengsel gooien. Ik voeg zelf altijd extra limoensap toe (1 eetlepel). Nu ga je met een vijzel (dat is zo`n knots waar je specerijen mee verpulvert) het suiker, munt en limoenmengsel even stevig aandrukken in het glas. Dit is belangrijk omdat er in de schil van de limoen etherische olien zitten doe hierdoor vrijkomen. Nu giet je de rum naar smaak toe (dus geen Bacardi maar rum!). Dit roer je weer even door elkaar. Dan vul je het glas met gecruched ijs tot de rand. Giet tenslotte een scheut sodawater erbij. Belangrijk van een mojito is verder dat je hem met een rietje drinkt vanaf de bodem. Dan krijg je namelijk bij elke slok een beetje suiker binnen, en krijg je de perfecte smaakbalans. Ik wijs iedereen erop dat dit de enige echte manier is om de “klasieke” mojito te maken. Elke andere manier is huishoudelijk gepruts.

 8. Uiteraard is Spa Rood wel koolzuurhoudend water en dus mét koolzuurbelletjes. Ik weet alleen niet of Mr. Spa nog andere goedjes (smaakmiddelen, aroma’s?) er doorheen gooit. Op de fles valt dat echter niet te lezen, er staat “natuurlijk mineraalwater met toegevoegd koolzuurgas”. Wat mij betreft is die definitie dicht genoeg bij die van soda om het hier te gebruiken.

  Over de ijsblokjes is mij door een barman in een cocktailbar vertelt dat die in de mojito horen en geen geschaafd ijs. Crushed ijs smelt sneller dan de ijsblokjes en dit smeltwater zorgt in combinatie met de soda er voor dat je mojito al snel waterig wordt. Vergelijk bijvoorbeeld met de caipirinha waar wel geschaafd ijs in gaat, maar geen extra soda.

  Verder ben ik hier uiteraard bezig met huishoudelijk gepruts, dit is allemaal niet meer dan een uit de hand gelopen hobby. Ik pretendeer hier niet de culinaire waarheid te verkondigen, mocht zoiets al bestaan. Het leuke van koken is dat je recepten en gerechten kunt aanpassen naar gelang je smaak of de beschikbaarheid van de ingrediënten.

  Ik koop inmiddels ook geen Bacardi meer, maar houd het op Venezolaanse rums (dankzij mijn familie aldaar). Ik zal de 2,5 jaar oude tekst even aanpassen.

 9. Wij hebben heerlijke mojito gedronken in Riga, alleen non-alcoholisch. Ikzelf lust wel alcohol maar mijn mannetje kan daar niet goed tegen, zeg maar helemaal niet!!!!!!!!! Weet iemand een goede non-alcoholische vervanger voor Rum??

 10. Beste Robert Masselink,

  Ik ben al een paar maanden op zoek naar de juiste receptuur. Ik ben op vankantie op Aruba geweest en heb daar bij de Mulligan’s ( het restaurant van de 9 holes DIVI golfbaan) voor het eerst van dit genot mogen genieten. Jouw recept komt bijna overeen zolas ze hem daar maakten. Kreeg wel een tip van de bardame: Niet meer dan 2 cocktails op een avond!! Anders wordt het slapen in plaats van eventueel feestvieren!! Wat betreft Bacardi: Is dit de Rum dan?????????????????
  Gewoon de Havana rum nemen. Een Bugatti is toch ook niet te vergelijken met een Lada!!

 11. Afgelopen weekend wat Mojito’s naar binnen geslagen gemaakt als volgt;
  – fles Mojito (volgens mij van het merk 1853 ofzo)
  – witte Bacardi
  – suiker
  – citroensap uit een plastic flesje
  – ijsklontjes
  – spa rood.
  – limoen

  Eerst wat suiker in het glas. Limoentje in 4 partjes uitgeknepen en daarna in het glas erbij. Een beetje Mojito sap erbij. Dit omdat je 20 blaadjes munt nodig hebt voor een smaak effect. Dan wat Bacardi en wat spa rood en wat druppels citroensap. Glas er bovenop en schudden maar……

  Is absoluut NIET de Mojito maar voor een cafe die er slechts 5 euro voor rekent kan ik ook niet verwachten dat ze hem volgens origineel recept gaan maken (in ieder geval niet voor 5 euro)

  De fles Mojito komt bij de groothandel vandaan. Van het merk 1883 of 1853 ofzo….was 5 Mojito’s later toen ik het vroeg.

 12. hier het egte recept :)

  je neemt een groot borrel glas en doet daar een klein laagje kraan water in daarna doe je 3 eetlepels riet suiker er in goed roeren dan pak je een limoen en snijt die in 8 stukken en doe die in het glas weer roeren daarna pak je cachaca rum uit brazilie en schenk tot het glas 1/3 vol zit en roert weer een keer goed dan een rietje er in en dan kan je ganering een blaadje of 2 mint fijn snijden er op doendan word de mojito iets frisser

  groetjes el_ninoz

  ps met cachaca rum word je mojito veel lekkerder dan met bacardi

 13. Goeden dag allemaal….

  Wat een mooie verhalen allemaal, iedereen weet het allemal beter..!!!

  Ik ben prof.bartender en vind het belangrijk dat er gewoon een goede gejaarde rum (havana 3 of 7 jaar of bacardi reserva of 8 jaar) in zit, soda water, mint, limoen, rietsuiker en crushedice….Dan kan je hem zelf naar eigensmaak maken…Of het nou 3 scheppen of 1 schep suiker is 20 mint blaadjes of 8…

  Greetz en veel plezier met maken en drinken

  Pascalle

 14. Goedendag allen,

  Ik kom net terug uit Cuba en daar bijna elke avond Mojito’s gedronken o.a. bij La Bodeguita del Medio en bij El Floridita. Het klopt inderdaad dat ze in Cuba haast geen soda gebruiken maar gewoon water en ijsblokken (niet gecrushed), verder gebruiken ze geen 3 jaar oude Havana Club maar de gewone (Añejo Blanco) 2 jaar oude. De 3 jaar oude wordt gebruikt voor de Cuba Libre en de nog oudere worden gebruikt voor de Daiquiri (info bij het bezoekerscentrum van Havana Club). Echter voor de Mojito Real (je weet wel de versie met champagne) wordt wel de 7 jaar oude gebruikt.

  Maar over smaak valt niet te twisten!

  Groeten,
  Mark

 15. Over smaak valt zeker niet te twisten en ik vind het heel leuk om te zien hoeveel gepraat en geschreven kan worden over een cocktail recept.

  Zelf heb ik in ieder geval de Bacardi “afgezworen”. Onlangs op vakantie geweest in de Dominicaanse Republiek, dus binnenkort ga ik de mojito eens proberen met de Dominicaanse rum die ik in huis heb gehaald (Bermudez).

  Mijn keuze gaat verder ook naar de ijsblokjes ipv het gecrushed ijs. Ijsblokjes smelten minder snel waardoor je mojito niet te snel te waterig wordt, wat met het schaafijs wel een wil gebeuren.

  • Als je het glas helemaal vult met crushed ice ipv blokjes en aanvult met soda, smelt het ijs beslist niet sneller maar staat wel beter en drinkt ook makkelijker

 16. Pingback: S-familieinMcLean » Laatste dag Orlando.....Seaworld

 17. hey Niels,
  als je dit nog eens leest, bedankt , haha!!
  helaas is het produkt uitverkocht, staan wel leuke produkten op die site!
  maar nu weet ik nog geen goede non-alcoholische vervanger voor Rum……..dus mensen………
  groetjes

 18. Beste mede alcoholiste,

  Bijgaand het recept van een van de echte rum makers (bruchal rum)

  http://www.brugalrum.be/

  Dit zou toch lekker moeten zijn. Zondag ga ik hem zelf uitproberen op de dominicaanse republiek.

  En terzijde. Wil jullie nu eens een echte rum proeven, probeer dan eens de Jamaicaanse Appleton rum (de extra (15 jaar) of de 21 jaar oude, de V/X is ook nog goed te doen)

  MOJITO : Ingrediënten

  5 cl Brugal Carta Dorada

  5 takjes munt

  2 scheutjes suikersiroop

  een scheutje vers limoensap

  sodawater

  Bereiding :

  Doe de munt in een longdrinkglas, voeg de rum, het limoensap en de suikersiroop toe. Stamp alles met de achterkant van een barlepel, tot de geur van de munt vrijkomt. Voeg fijngemaakt ijs toe en roer goed tot het mengsel en de munt gelijkmatig verdeeld zijn. Voeg sodawater toe en roer alles nogmaals door. Werk af met een limoentje en een extra muntblaadje. Serveer met een rietje.

  Opmerking : Suikersiroop kan U op een eenvoudige manier zelf maken !

  Breng 500g suiker en 2,5 dl water, goed roerend, even aan de kook. Laat de siroop afkoelen en bewaar ze in de koelkast.

 19. Als je een rum wilt drinken (of meerdere) zonder een kater te krijgen, neem dan eens de Ron Anejo van Cacique.. in ieder geval erg goed te doen als Cuba Libre maar wellicht ook voor in de Mojito..

  Een andere zeer goede rum is van het merk Pampero.. Ik heb al vele merken rum uitgetest, maar er zijn 2 waarvan ik de volgende dag nog evengoed door kan feesten en dat zijn bovenstaanden!

 20. 1 glas niet alkolische mojito

  halfe lemoen
  10 – 15 munt blaadjes
  spuitwater
  2,5 koffielepels suiker

 21. Door al deze reacties te lezen krijg ik ook zin om hier de zogenaamde ‘juiste’ versie te posten :p

  Iedereen heeft zijn eigen smakelijke versie en er zal altijd een verschil zijn in de verschillende cocktailbars.

  Ingrediënten:

  – 5 cl Havana Club 3 anejo
  – sap van een halve limoen
  – 2 koffielepeltjes rietsuiker
  – 2 takjes munt
  – 9 cl koolzuurhoudend water (best geen spa want deze verliest al binnen de minuut zijn sprankeling, kies het best voor Schweppes Soda of maak het zelf met een spuitwaterfles en natriumbicarbonaat)
  – Angostura Bitters (optioneel) Dit zorgt voor een enorme smaakboost! Enkele druppels maken het verschil!
  -om te garneren nog een schijfje limoen en een takje munt.

  Bereiding:

  Doe 2 koffielepeltjes rietsuiker in een longdrinkglas, voeg het sap van een halve limoen toe (zorg dat de rietsuiker zeker bedekt is) en steek er 2 takjes munt bij. Giet eerst 3 cl soda toe en kneus dan de munt. roer erna goed zodat de suiker wat beter kan oplossen.

  In Cuba werken ze met ijsblokjes omdat ze daar vroeger de nodige apparaten niet hadden om crushed ice te maken. Zelf vind ik het met ijsblokjes ook beter omdat het ijs minder snel smelt en je cocktail niet te waterig wordt. Doe dus 4 grote, vierkante ijsblokjes in je glas en voeg nog 6 cl soda toe. Giet daarboven 5 cl Havana Club 3 Anejo (deze zorgt voor een vollere smaak in de Mojito) en roer goed. Zorg er ook voor dat de munt mooi verdeeld zit in het glas voor een mooier zicht.

  Garneer met een mooi rond schijfje limoen en steek een takje munt uit het glas. Ook steeds met een rietje serveren om ervoor te zorgen dat je steeds een slok neemt die zoet genoeg is want de suiker blijft vooral onderaan.

  Zelf maak ik deze cocktails ook op feestjes en events binnen een vereniging waar ik in zit. Vanaf dit jaar ben ik echter van plan om zelfstandig feestjes te voorzien van een cocktailbar. Ik ben al enkele jaren bezig met thuis cocktails te maken en ben het nog altijd niet beu!

  Voor een foto van mijn Mojito:

  http://sphotos-e.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/302227_10151186140838421_168216106_n.jpg

 22. Een Mojito is naar eigen smaak aan te passen.
  Diverse bars zullen er verschillende methoden en hoeveelheden vd ingrediënten op nahouden.
  Mijn persoonlijke voorkeur gaat uit naar de volgende, vrijwel traditionele manier:
  Stop een glas met 15-20 druppels water in de vriezer voor zo’n 10 minuten (optioneel; mijn eigen idee)
  1) Doe 3 theelepels lichtbruine rietsuiker in het glas;
  2) Voeg naar eigen smaak 7-9 mintbladeren toe (zonder de takjes!)
  Eerst dit licht crunchen…
  3) Doe dan 1/2 limoen die je in 4 stukjes snijdt in het glas (inclusief schil!; gebruik beslist géén limoensap)
  4) Voeg naar eigen smaak 5-7 ml rum toe (beslist geen Bacardi!)
  Ik gebruik de Havana Club Añejo 3 Años (mijn pers. favo voor een Mojito)
  Tip! Een shot- of borrelglaasje is 4ml ;-)
  5) Dan dit alles stevig drukkend en met lichte draai bewegingen crushen
  (Het beste is een houten vijzel omdat je dan minder voorzichtig hoeft te zijn en je het glas minder snel beschadigd; gevorderden zoals ik kunnen de dunne kant van een granieten vijzel gebruiken)
  6) nu pas voeg je naar eigen smaak 3-5 licht gecrushte ijsblokjes toe
  (complete ijsblokjes is not done voor traditionele Mojito en tè veel gecrushte blokjes produceert te snel smeltwater)
  7) nu pas voeg je naar eigen smaak 10-15 ml ‘soda’ toe
  (ik gebruik zelf 3 shotglaasjes als hoeveelheid)
  Tip! De reden van het direct toevoegen van suiker is omdat de mint blaadjes dan makkelijker beschadigen; maar meestal wordt de suiker pas ná de mint, limoen en rum toegevoegd.
  Dus eerst crushen van mint, limoen partjes plus de rum er dan al in (dit is belangrijk voor de smaak); daarna suiker, daarna ijs, daarna soda
  Ik denk dat als je 10 mensen vraagt hoe een Mojito te maken je dan 5-7 verschillende antwoorden krijgt ;)
  In ieder geval vindt ik mijn manier de lekkerste; maar: aangezien smaken verschillen heb ik dus de bovengenoemde verhoudingen naar richtlijn aangegeven.
  Ik heb van diverse mensen gehoord dat ze mijn methode de lekkerste vonden en mijn methode met barman gedeeld die mijn mening deelde.

 23. P.S. voor de ‘soda’ gebruik ik een geheim recept welke ik zelf uitgevonden heb voor de ultieme smaak (mijn persoonlijke voorkeur omdat over smaak niet valt te twisten; al dans je graag de twist als je mijn Mojito proeft, lol)

 24. Vanavond voor het eerst een mojito gemaakt. Hij smaakt zeer goed. Eetlepel bruine suiker, 10 muntblaadjes, kwart limoen, eetlepel limoensap.. Aanstampen en 1/4 havana witte rum van 3 jaar oud erin. Crushed ice tot de nok toe vullen en verder bijschenken met soda water.

  Ik ben er een beetje mee aan het experimenteren.
  Een tip van de meester van wat ik hier las begrijp ik nu heel goed(niet meer dan 2 cocktails op een avond, anders word het slapen)

  Thanks voor tips!

 25. Hahaha wat een reacties, geweldig!
  Nou ik ga nu waarschijnlijk even vloeken in barkeepersland… ik maak hen MET Bacardi en MET een mengsel van Spa munt(je weet wel, die nieuwe variant van de Spa) en Sprite want zo vind ik hem lekker. Ik hou nl van lekker zoet. ;-)
  Laat iedereen hem vooral zelf maken hoe hij/zij het lekker vindt, wie weet nou zeker wat het “echte “originele recept is????
  Cheers mensen

Laat een reactie achter

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.