Pasta alla Norma

Vallei van de tempels in Agrigento, Sicilië.

Een maand geleden heb ik een heerlijk week vakantie in Sicilië gehad. Naast het geweldige natuurschoon en indrukwekkende gebouwen uit het rijke verleden van het eiland, was er ook erg goed te eten. Het is tenslotte Italië, capisci?

De verwachte pasta’s en pizza’s maken uiteraard hun opwachting, maar toch zijn er weldegelijk elementen die de Sicliaanse keuken onderscheiden van wat er uit de rest van de laars komt. Er worden veel groenten, het hele jaar door ter plekke gegroeid en geoogst, gebruikt. Vis is een belangrijk ingrediënt (het is immers een eiland); met name tonijn, zwaardvis, sardines en ansjovis. Onder meer kappertjes, rozijnen, aubergine en venkel voegen een exotische tint toe en tonen de invloed van de Saraceense aanwezigheid op het eiland. Jaja, wat je allemaal wel niet kan leren uit de Lonely Planet.

Ingrediënten

 • spaghetti
 • aubergine
 • tomaten
 • olijfolie
 • knoflook
 • peper en zout
 • basilicum
 • ricotta salata

Een van de meest typische gerechten is “Pasta alla Norma”. Dat zeg ik niet alleen omdat dat dat zo in de gids stond, maar het bleek ook uit de aanwezigheid van Norma op de menukaart van bijna elk restaurant die we bezochten. Nu dacht ik aanvankelijk dat de naam iets te maken had met de overheersing van Sicilië door de Normandiërs, maar dat is niet zo. Norma is de hoofdpersoon van de gelijknamige opera van Vincenzo Bellini, 19e eeuwse Siciliaans componist uit Catania. Het loopt met Norma overigens niet al te goed af in de opera, dus hoe het komt dat deze lekkernij haar naam draagt is me een raadsel. Nu maar snel over op het daadwerkelijke klaarmaken van het eten, voordat de lezer afhaakt wegens een overvloed aan nutteloze informatie (maar laat ik het niet horen dat iemand klaagt over het lage educatieve gehalte van de recepten hier!).

Bereidingswijze

Pasta en saus pruttelen in de pan.

“Pasta alla Norma” staat overigens vaak gewoon als “Pasta met aubergines en tomaten” (melanzane e pomodori) op menu’s, want dat is het in feite. We beginnen daarom met twee of drie (afhankelijk van de grootte) sappige vleestomaten die we in kleine blokjes snijden. Je mag ze voor het snijden ook pellen, maar dat is optioneel. Doe een laagje olijfolie in een sauspan. Hierin doe je ook wat geperste knoflookteentjes (ga uit van één teen per persoon… plus één extra, die brengt geluk) die je even kort op laag vuur bakt. Voeg dan het tomaat toe aan de knoflook en kruid het naar smaak met peper en zout. Laat het geheel ongeveer 20 minuten met gesloten deksel pruttelen.

Pak nu één of twee (wederom afhankelijk van de grootte) aubergines en snijd deze ook in kleine blokjes. Bak de blokjes in een laag olijfolie tot ze zacht en bruin worden en laat ze vervolgens op keukenpapier uitlekken. Ondertussen heb je al lang het water voor de pasta opgezet en kun je nu de pasta gaan klaarmaken. In Sicilië hebben we vooral Spaghetti alla Norma gezien, maar je hoeft je niet schuldig te voelen als je een ander soort pasta gebruikt. Ik ga er van uit dat ik niet uitgebreid hoef uit te leggen hoe je pasta bereidt (in ruim water met een snufje zout en een scheutje zonnebloemolie, onder regelmatig roeren en zonder deksel), toch? Roer nu de aubergines door de tomaten heen.

Een bordvol Pasta alla Norma

Giet de pasta af als deze al dente is en dien het op. Voeg de saus toe en strooi wat snippers verse basilicum en een handvol ricotta salata over het geheel heen. Ricotta salata is een harde gezouten versie van ricotta, die ik niet zo snel kon vinden hier. Verse ricotta werkt dus ook prima, kan ik je uit ervaring meedelen. Gebruik Deense of Hollandse feta, gemaakt van koemelk ter vervanging.

Je kunt nu gaan genieten van je “Pasta alla Norma”. Eet smakelijk!

This entry was posted in Alle Recepten, Hoofdgerechten, Vegetarisch, Pasta, Italiaans, Mediterraan by Alberto. Bookmark the permalink.

About Alberto

Alberto is een in Spanje geboren,halve venezolaan, die al jaren in Nederland woont. Hij houdt van lekker eten en bedacht lang geleden dat die daar het vaakst van kon genieten door zelf lekker te leren koken. Zijn culinaire avonturen blogt hij op lekkerhapje.nl. Als die geen heldendaden aan het verrichten is in de keuken, doet hij dat op het basketbalveld of voor zijn baas in de Telecom/ICT.

7 thoughts on “Pasta alla Norma

 1. Let op! Je kunt voor pasta alla Norma niet zomaar gewone ricotta gebruiken als je geen ricotta salata kunt vinden. Denk eerder aan Deense of Hollandse feta, gemaakt van koemelk. Die valt met een grove rasp nog te raspen, en dat móet voor dit gerecht. Ricotta salata is zelfs in Italië buiten Sicilië niet gemakkelijk te vinden, zelfs niet in de goed gesorteerde winkels en supermarkten in Emilia Romagna, Lombardije of Piemonte. Hetgeen wel jammer is, want het is een verrukkelijke kaas die sterk doet denken aan de oerhollandse ‘hangop’.

 2. Hai,
  Ik heb in Sicilie ook veel sp. a la N. gegeten en ben sindsdien hooked!
  Ik doe door de saus (vlak voor opdienen ) wat ricotta erdoor (die we hier bij de AH etc. kunnen kopen). De saus wordt dan een beetje romig, smaakt goed. Maar ik laat de ricotta niet meepruttelen ofzo..

  Saluti

 3. De pasta komt oorspronkelijk uit Catanie en werd voorgeschoteld aan muzikanten die een opera van Bellini aan het instuderen waren.
  De pasta kreeg het predikaat ‘norma; wat zoveel betekent als “alles wat goed en mooi is ” (uit TIP mei 2006 ) In dit rcept wordt ook nog basilicum, wortel, bleekselderij en ui verwerkt

 4. bedankt voor dit recept. Mijn langdurige verblijf in Catania heeft me verplicht hier voor mijn Belgische vrienden eens Alla Norma klaar te maken.

  dankje!

  In de Gentse Italiaanse speciaalzaak werd trouwens Peccorino-kaas als alternatief voor de ricotta salata, die je hier niet zo makkelijk vindt, voorgesteld.

Laat een reactie achter

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.