Marquesa de Almendras

Ik heb lang getwijfeld of ik het volgend recept moest plaatsen. Mijn moeder vertelde me immers dat het een familiegeheim is. Het is ook wel heel erg zoet en gaat rechtstreeks naar je dijen, buik, billen of ander lichaamsdeel naar keuze. Toch heb ik besloten om het te plaatsen. Volgens mij moest ik dat familiegeheim praatje van mijn moeder met een korreltje zout nemen (is trouwens niet een van de ingrediënten!). Wat is trouwens de kans dat ze in Venezuela op een Nederlandstalige receptensite komen en die ook nog eens begrijpen? Bovendien is het gewoon heel erg lekker en dat verklaart elk argument tegen het plaatsen gelijk nietig.

Ingrediënten

  • 200 gram boter
  • eigeel van 4 eieren
  • twee blikken gecondenseerd melk
  • 250 gram amandelen
  • halve kilo cake
  • brandy
  • suiker

Dus onder voorwaarde dat je er met mate van geniet en dat we hier bij lekkerhapje.nl geen enkele verantwoordelijkheid nemen voor mogelijke extra kilo’s die dit toetje zal brengen, volgt hier het recept voor de Marquesa de Almendras. Wat zo veel betekent als Puddinggebak met Amandelen. Het recept komt zoals reeds gemeld uit Venezuela. Een nicht van mijn moeder maakt het altijd bij grote familiefeesten, waar het altijd gretig aftrek vindt.

Bereidingswijze

Klop 200 gram boter (yup, allemaal extra yummy fatness) in een kom tot het romig is geworden. Blijf doorkloppen en voeg geleidelijk aan het eigeel van 4 eieren toe en de inhoud van twee blikken gecondenseerd melk (zie foto). Dit moet je in elke supermarkt kunnen krijgen, echter niet bij mijn Albert Heijn op de hoek. Ik dacht eerst dat het kwam omdat “mijn Appie” wat kleiner is (het is zo’n “binnenstad-super) en daardoor misschien geen Fries Meisje in het assortiment zou hebben. Maar ik heb laatst bij een grotere Albert Heijn gecheckt en daar hadden ze het ook niet. Gelukkig kon mijn zusje het wel bij de Edah krijgen. Anyway, waar je het ook vandaan hebt, blijf kloppen en roeren tot een romige crème ontstaat.

Rooster nu een kwart kilo amandelen. Leg ze (gepeld en gehalveerd) op een bakplaat gedurende 10 minuten in de oven (op 180 graden). Draai ze af en toe om zodat ze gelijkmatig roosteren. Hak ze na het roosteren in grote stukken. Roer een klein deel van de stukken door de crème.

Week een halve kilo cake (oma’s cake is het meest geschikt) in gecondenseerd melk en brandy (of cognac). Plaats nu een laagje van de crème in een kom en besprenkel met stukjes amandel. Bedek dit met een laagje cake. Herhaal dit tot je geen crème en geen cake meer hebt. Zorg er wel voor dat je als laatste een laagje crème en amandelen aanbrengt.

Strooi ter versiering nog wat stukjes karamel over het geheel heen. Karamel verkrijg je door wat suiker in een pan te smelten (pas op dat je het niet laat verbanden!). Het gesmolten suiker giet je vervolgens op wat aluminiumfolie of bakpapier en laat je afkoelen. Eenmaal afgekoeld zal het hard zijn geworden en heb je het benodigde karamel.

De kom in het vriesvak bewaren. Een half uur vóór het opdienen uit het vriesvak halen en in de koelkast doen.

Eet smakelijk!

2 thoughts on “Marquesa de Almendras

  1. Je recept ziet er lekker uit. Bij ons heeft albert wel gecondenseerde melk maar niet van het zelfde merk. Volgens mij is het wel gewoon het zelfde.:)

Laat een reactie achter

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.