Gazpacho

De ingrediënten voor gazpacho

Nu het er op lijkt dat de zomer eindelijk óók in Nederland gearriveerd is (zolang het niet hard regent of niet hard waait… of beide), leek het me een goed moment om een van de meest traditionele Spaanse gerechten uit de kast te halen. Gazpacho is immers een koude groentesoep die in Spanje vooral in de zomer genuttigd wordt om de hitte te bestrijden. Goed, het is hier hartje juli niet helemaal te vergelijken met de ca. 45 graden waar ze nu in Andalusië van “genieten”, maar ook bij ongeveer 20 graden is het erg lekker. Bovendien is het uiterst gezond. Zie het dus ook een beetje als compensatie voor de Marquesa de Almendras (voel ik me nog steeds een beetje schuldig over).

Ingrediënten

 • 2 witte boterhammen
 • 1 ui
 • 1 komkommer
 • 1 rode paprika
 • 1-2 teentjes knoflook
 • 1 kilo vleestomaten
 • olijfolie (Extra Virgen)
 • rode wijnazijn

Bereidingswijze

Week twee witte boterhammen in water, knijp ze uit en doe ze in een kom samen met een ui die in stukken is gesneden. Schil een komkommer (met een kaasschaaf werkt altijd heel goed) en voeg deze in stukken toe in de kom. Neem een mooie rode paprika, snijd deze in stukken, verwijder de pitten en voeg ook toe in de kom. Pel een of twee teentjes knoflook en gooi ze bij de rest van de ingrediënten.

Pel/schil een kilo (vlees-)tomaten. “Hoe pel je een tomaat?” zul je je misschien afvragen. Heel simpel. Met een schilmesje maak je twee kleine inkepingen aan de onderkant van de tomaat, zodat ze een klein kruisje vormen. Dompel de ingesneden tomaat dan kort in een pan kokend water. Haal de tomaat uit het water (voorzichtig! heet!). Als het goed is, moet je bij het van te voren ingesneden kruisje nu heel makkelijk het vel van de tomaat kunnen trekken. Snijd de gepelde tomaten in kwarten, ontdoe ze van de zaadjes en doe ze bij de andere groenten.
Gepelde tomaten.

Schenk een glaasje Extra Virgen olijfolie en giet een scheut rode wijnazijn (of sherryazijn als je het kan krijgen) in de kom. Pureer het geheel nu met een staafmixer tot je een mooi romige soep verkregen hebt. Het pureren kan eventueel ook met een vijzel… kost wat meer moeite, maar de liefde waarmee de gazpacho bereid is, kun je dan wel proeven… of zijn dat de bloed zweet en tranen?

De gazpacho nu in de koelkast bewaren en koud serveren. Eventueel nog met koud water verdunnen. Om het geheel af te maken kun je als garnering wat stukjes paprika, tomaat, stokbrood en olijven naast serveren.

Gazpacho

Update: Een kleine update naar aanleiding van een reactie van een trouwe bezoeker. In plaats van de vleestomaten kan ook een blik hele gepelde tomaten worden gebruikt. Gezien de “smaak” van de Nederlandse kastomaten is dat misschien zelfs een beter optie. Verder meldt deze bezoeker ook dat het uitje in de gazpacho optioneel is.

Bij deze hartelijk dank aan mijn vader voor deze tips.

5 thoughts on “Gazpacho

 1. Dit recept is heerlijk. Ik maak er een dubbele portie van en vries in kleine porties in. Ik haal de nodige hoeveelheid om elke gast een cocktailglaasje te kunnen serveren uit de diepvriezer ongeveer een 6-tal uren voor een BBQ en laat ontdooien in de ijskast. Zo wordt de gazpacho ijskoud geserveerd… Heerlijk! Nog niemand gehad die het niet lustte, wat een uitzondering is.

  Onlangs kreeg ik gazpacho van komkommers geserveerd. Kent iemand dat recept?

 2. Sofie, dank voor je reactie!

  Ik ken geen recept voor gazpacho van komkommers. Misschien is het een kwestie van de hoeveelheid komkommer verhogen en minder tomaat te gebruiken. Je kan natuurlijk zoveel met de hoeveelheden variëren als je wil!

 3. je kunt er ook een stukje heerlijk gefrituurd brood bij eten. Je frituurd het brood in olijf olie, met een beetke knoflook en je breekt het daarna in stukjes. Ik heb dit van mijn vader die uit sevilla komt en het er altijd bijdeed in de gazpacho.

 4. Leuk, dat je vader ook toevoegingen heeft bij je recepten! Wel nog een vraag, bij de zelf toegevoegde tomaten verwijder je de zaadjes, dat kan natuurlijk niet bij die uit blik… Maakt dat nog veel uit?

 5. Marjon, maakt niet zoveel uit. Het is hooguit uit esthetisch oogpunt iets mooier zonde de zaadjes, maar voor de smaak maakt het verder niet zoveel uit.

Laat een reactie achter

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.