Pittige gehaktballetjes (“smelly balls”)

De recepten die op Lekker Hapje staan, komen van vele bronnen: ik krijg ze van vrienden, probeer iets na te maken wat ik gegeten heb, vind ze op internet of ze worden door site bezoekers ingestuurd. Als ik een nieuw recept vind of krijg, komt deze meestal niet gelijk op de site te staan. Om ze niet te vergeten schrijf ik ze in kladvorm op en bewaar ze als “draft” of laat ze in mijn inbox tot ik een keer de tijd heb om ze klaar te maken en te proeven. Ik probeer immers elk recept die ik op de site plaats, zelf te hebben gekookt of op z’n minst te hebben geproefd.

Een recept kan lang in kladvorm blijven hangen. Het gebeurt vaak dat ik het pas maanden later uit de kast haal en het greceht klaar maak. De laatste tijd ben ik aan het proberne om het stof van deze “oude” recepten af te blazen en ze eindelijk op de site te plaatsen, zoals de oplettende lezer misschien wel heeft gemerkt (zie bijvoorbeeld de verschillende wraps en de provençaalse kipreepjes).

Ook dit recept heeft lang in mijn inbox vertoefd. Afzender was meer dan een jaar geleden opnieuw Lavinia, die een steeds grotere bijdrage aan de site aan het leveren is op deze manier. Dit keer beschrijft ze hoe je heerlijke gehaktballetjes moet maken. Als naam stelde Lavinia eerst “Smelly Balls” voor, vanwege het hoge knoflookgehalte. Omdat ik niet overtuigd ben dat zo’n naam goed verkoopt, heb ik ze maar omgedoopt tot pittige gehaktballetjes.

Ik denk dat ze een hit zullen zijn, afgaande op het feit dat na de zomer en tijdens de wintermaanden de Ultieme Bal Gehakt regelmatig bij de populairste recepten van de site te vinden is.

Ingrediënten

 • 2 sneetjes casino wit
 • 1 glas witte wijn
 • 1 grote theelepel sambal
 • 2 grote eetlepels gevriesdroogde bieslook
 • 500 gram rundergehakt
 • 1 ei
 • 1 ui
 • 4 tenen knoflook
 • 2 blikken tomatenpuree
 • zout
 • peper

Bereidingswijze

Haal de korstjes van het brood en verkruimel het. Snipper de ui en haal de knoflook door de knoflookpers. Klop de eieren in een schaal of diep bord. Doe al deze ingrediënten in een grote schaal met het gehakt en breng het op smaak met de sambal en peper en zout. Stroop je mouwen op en kneed alles tot alles goed gemengd is. Rol vervolgens het vleesmengsel in kleine balletjes.

Verwarm een goede scheut olijfolie in een wok of braadpan en bak hierin de balletjes tot ze goed bruin zijn. Voeg vervolgens de wijn en de tomaten puree toe. Breng het vuur omlaag, leg een deksel op de pan en laat alles zo’n tien minuutjes zachtjes pruttelen.

Lavinia raadt aan de balletjes met rijst of een lekkere salade te eten.

Eet smakelijk!

This entry was posted in Alle Recepten, Hoofdgerechten by Alberto. Bookmark the permalink.

About Alberto

Alberto is een in Spanje geboren,halve venezolaan, die al jaren in Nederland woont. Hij houdt van lekker eten en bedacht lang geleden dat die daar het vaakst van kon genieten door zelf lekker te leren koken. Zijn culinaire avonturen blogt hij op lekkerhapje.nl. Als die geen heldendaden aan het verrichten is in de keuken, doet hij dat op het basketbalveld of voor zijn baas in de Telecom/ICT.

Laat een reactie achter

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.