Lamskebab en kip saté

This entry is part 1 of 25 in the series Lekker Hapje Cup 2009

Dankjewel Céciel. Welkom dames en heren vanuit een zinderend stadion hier in Johannesburg. De finale van de lekker Hapje Cup gaat beginnen en in deze finale zal Zuid Afrika de braai (=de Zuid Afrikaanse barbecue) inzetten. Gedurende het hele toernooi heeft het er op geleken dat Zuid Afrika de braai niet kon inzetten, omdat (materiaalman Giesen het team had verlaten, naar later bleek voor een geheime liefde. Een emotionele oproep van bondscoach van Groenestijn sorteerde effect en de materiaalman keerde terug. De bondscoach heeft verklaard dat Giesen de eindoverwinning zal gebruiken om zijn geheime liefde te onthullen.

Maar goed, dan moet er eerst gewonnen worden. En daar moeten de volgende spelers voor zorgen:

Kip saté

voor 14 man (let op je hebt een barbecue en 12 uur marineertijd nodig):

Ingrediënten

 • 1 kilo kippenvlees van de dijbenen (het vlees van de dijbenen afhalen is een vervelend klusje, probeer dit de slager te laten doen. Trapt die daar niet in gebruik dan een scherpe schaar om het er af te knippen. Het loont overigens wel de moeite, want kipfilet van de borst is veel taaier.)
 • 2 rode uien
 • 2 eetlepels ketoembar (=koriander poeder)
 • 2 eetlepels palmsuiker (honing kan ook)
 • 1 theelepel kurkuma (hier wordt de saté geel van)
 • 4 eetlepels lichte sojasaus
 • 2 citroengras (gebruik het onderste en bovenste deel niet)
 • 3 centimeter gemberwortel
 • 2 limoenen
 • anderhalve theelepel zout
 • een kwart theelepel peper
 • 25-40 saté stokjes

kip saté

De marinade

Hak de ui en de gember in stukjes, doe daar de ketoembar, palmsuiker, kurkuma, sojasaus, zout en peper bij. Splijt het citroengras in de lengte richting door midden en doe dit ook bij de marinade. Knijp de limoenen uit in de marinade. Roer dit alles goed door.

Maak zo mooi mogelijke blokjes van het kippen vlees en leg deze in de marinade en plaats dit in de koelkast.

Na 12 tot 24 uur kan je het kippenvlees uit de marinade halen, steek de stukjes kip op de stokjes en bestrijk deze licht met olie.
Leg de stokjes op de barbecue. Regelmatig keren totdat ze gaar zijn van binnen.

Lamskebab

voor 14 man

Ingrediënten

 • 2 kilo lamsgehakt
 • 3 eieren
 • 4 teentjes knoflook
 • 2 kleine rode uitjes
 • 2 groene Spaanse pepers
 • 1 half bosje koriander
 • 8 theelepels zout (naar smaak meer of minder)
 • 1 theelepel chilipoeder
 • 2 eetlepels tandoori masala
 • 2 eetlepels koriander poeder (=ketoembar)
 • 2 theelepels garam masala
 • 2 theelepels komijn poeder
 • 1 theelepel backing poeder (hierdoor wordt de kebab luchtiger)
 • 2 eetlepels maïzena
 • olijfolie om in te bakken
 • 50-75 saté stokjes (indien je ze op de barbecue gaat leggen)

lamskebab

Hak de knoflook, uitjes, Spaanse pepers en koriander in hele, hele fijne stukjes (maar geen blender papje). Meng nu alle ingrediënten, behalve de olijfolie, goed door elkaar.

Doe een laag olijfolie van 5 centimeter in een pan. Breng dit aan de kook.

Vul een kommetje met water. Maak hierin je handen nat. Pak een beetje van het gehakt mengsel en draai dit in je handen tot een rolletje van ongeveer zes centimeter lang en anderhalve centimeter dik. Laat dit rolletje voorzichtig in de olie zakken met behulp van een schuimspaan. Frituur ongeveer zes rolletjes per keer. Als ze bruin kleuren zijn ze goed. Wie ze later wil gebruiken voor op de barbecue haalt ze er nu uit, wie dat niet wil laat ze er nog iets langer inzitten tot ze mooi donker bruin zijn van buiten. Schep tussen elke lading van zes rolletjes de koriander die loslaat uit de olie met behulp van een schuimspaan.

Voor de barbecue is het handig om de kebab op saté stokjes te prikken. Via de barbecue krijgt de lam kebab nog een aangenaam rook smaakje. Voor het serveren bestrijken met muntsaus of besprenkelen met limoensap.

De bafana bafana danken Ahmad voor zijn spelinzicht in het Maleisische deel van de Zuid Afrikaanse keuken (de kip saté) en Naresh voor haar inzicht in het Indiase deel van de Zuid Afrikaanse keuken (de lamskebab).

bbq

Hoge gasten aanwezig bij de Zuid Afrikaanse braai. Van links naar rechts: bondscoach van Nederland, materiaalman Zuid Afrika, spelersvrouw, spelersvrouw, bondscoach China, bondscoach India, bondscoach Irak, Lekker Hapje Cup manager.

Stem op dit recept in de finale van de Lekker Hapje Cup.

Series NavigationLekker Hapje Cup >>

0 thoughts on “Lamskebab en kip saté

 1. Nadat ik in de delta gestaan heb kom ik nu weer op een foto. Deze dingen wil ik vermeiden. Maar goed het was een leuke braai en aangezien ik geen kip eet maar wel lamsvlees was dit ook een lekkere braai. Ik dacht trouwens dat de bondscoach van India al engels gaat doen.

 2. ziet er goed uit, jammer dat de regen mij ervan weerhield om langs te komen :(

  nog een tip mbt citroengras: je kunt een stengel citroengras ook gebruiken als satestokje, al is het spul hier net iets te prijzig om er zo mee om te gaan.

 3. Ja ja… de finalisten hebben het ons weer moeilijk gemaakt. We zijn gaan twijfelen welk gerecht we nu eens lekker zouden gaan klaarmaken. Smokey Joe (nickname voor onze BBQ) gaf de doorslag: Zuud-Afrika is voor ons de winnaar (nu maar hopen dat good old “Smokey” in de zon kan staan van ‘t weekend). Chapeau !

Laat een reactie achter

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.