Rode rijst met pangasius en krokante pancetta

Tijdens de halve finale hadden Femke en Ivonne van Excellent-eten hun toppers nog op de bank gehouden (hun eigen woorden). Die beslissing was hun bijna duur komen te staan, ze legden het bijna af tegen de Nieuw Zeelandse lolly cake. Gelukkig voor hen werd de finale toch gehaald en kunnen ze daarin uitpakken met de volle artillerie: rode rijst met pangasius en krokante pancetta.

Ga naar hun site om het recept te lezen!

Stem op dit recept in de finale van de Lekker Hapje Cup.

Series Navigation<< Lekker Hapje CupLekker Hapje Cup: de deelnemers >>

7 thoughts on “Rode rijst met pangasius en krokante pancetta

 1. Vis en Parmesaanse kaas in één gerecht? Hoogst on-Italiaans!
  Maar goed dat is een industriële kweekbaars als deze Pangasius op zichzelf ook al.

  De achtergrond ligt niet alleen in de regionale beschikbaarheid van vis vs. kaas, maar ook in de katholieke traditie die melkproducten op vrijdag verbiedt, maar vis verplicht.

  Daarnaast is het smaaktechnisch niet logisch om een delicaat gerecht (de meeste vis, maar ook bijv paddestoelen) te combineren met een dominante kaas (zoals Parmesaanse, of Pecorino)

  Tenslotte is er nog een bio-chemische reden om op te passen met de vis-kaas combo, net als met de combo vis-groenten:

  In het zure milieu van je maag kan het nitriet (uit bijv kaas of spinazie) reageren met de amines in de vis. Het gevolg: kankerverwekkende Nitrosamines! Zie de weblink.

  De toevoeging van Pancetta maakt dit extra gevaarlijk. Dergelijk vlees wordt namelijk vaak geconserveerd met zouten op nitriet basis! Kaliumnitiet wordt vermeld als E249 op de verpakking. Natriumnitriet is E250.

 2. Uit het bovenstaande verhaal maak ik op dat je vis eigenlijk nooit kan eten? Bij vrijwel alle visgerechten zullen groentes geserveerd worden. Al deze gerechten zijn dus potentieel gevaarlijk volgens bovenstaande auteur.

  Ik denk echter dat hier toch enige nuance in aangebracht moet worden. De beschikbare wetenschappelijke informatie die een dergelijke conclusie ondersteunen is beperkt. Er zijn zeker onderzoeken beschikbaar waaruit blijkt dat er een relatie is tussen nitrosamines inname en het darmkanker. Echter, zijn er ook weer studies die deze relatie niet bevestigen. Allerminst duidelijk dus.

  Daarnaast is het bekend dat zowel groentes als vis in het dieeet juist een positieve bijdrage leveren aan de levensverwachting. Essentieel voor een gezonde leefstijl is een gevarieerde voeding. Van een keer een heerlijk stukje pangasius en krokante pancetta met rode rijst is zeker nog niet iemand dood gegaan!!

 3. De belangrijkste overweging tegen vis+kaas blijft uiteraard culinair en traditioneel, niet biomedisch.

  Maar dat nitrosamines ontstaan bij de combinate vis+nitriet staat buiten kijf. Dat ze schadelijk zijn is ook wel bewezen. Het zijn ook de belangrijkste carcinogenen in tabak. (Tabak wordt net als pancetta geconserveerd met nitriet) Wel typisch dat je wél wil geloven in de (onbewezen) gezondheidsvoordelen van vis of groeten, maar niet in de (bewezen) risico’s van nitrsoamines!

  Ik heb expliciet groenten genoemd omdat onze grootste natuurlijke nitrietbron donkere bladgroenten zijn. Dubbel verhitten (een spinazie overschotel bijv) is dan dubbel gevaarlijk. Dus een recept met spinazie en vis wil ik helemaal niet zien. Vis levert net als tabak een bijzonder probleem omdat de amines bijzonder geschikt zijn voor het vormen van kankerverwekkende verbindingen, meer dan de amines in kaas of vlees, anders was vlees conserveren met nitriet nooit populair geworden.

  Maar in dit gerecht zijn dus de grootste nitrietbronnen de kaas en de pancetta. Dat is makkelijk te controleren. (E-nummers)

  Terwijl dit dus helemaal niet hoeft. Het is veiliger, gezonder en lekkerder om de risotto met een zachte verse kaas aan te maken. De vis blijft sappig door hem te bakken in een échte rauwe ham; eentje geconserveerd met droge lucht en zeezout, maar ZONDER nitriet.

 4. Chapeau Dames, een heerlijk gerecht dat nu geprint en wel in ons receptenboekje steekt. We gaan het snel eens uitproberen – maar onze Smokey Joe (BBQ) gaf de doorslag en heeft Zuud Afrika de voorkeurstem gegeven.

 5. Paul, je vraagt je af waarom mensen nog roken als het ongezond is. Misschien omdat ze het lekker vinden. Geldt misschien ook wel voor dit gerecht…

Laat een reactie achter

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.