Lolly cake

This entry is part 22 of 25 in the series Lekker Hapje Cup 2009

Tweede ronde, nieuwe kansen. Ondanks de prestaties in Zuid Afrika lijkt het virtueel best goed te gaan met Nieuw Zeeland. Dit moet natuurlijk wel waar gemaakt worden in de volgende fase.

De organisatie heeft mij laten weten dat iets niet uit Nieuw Zeeland komt alleen omdat er kiwi in zit en dat ik nu écht met iets speciaals moet komen. Ik had goeie ideeën voor kiwi-salade, kiwi-ijs en kiwi-taart, maar die zullen dus niet meer op de site komen (mocht iemand nog speciale interesse hebben, dan kunnen jullie mij mailen).

emplatado

Gezien de druk die op mij werd gelegd om echt iets origineels te maken, ben ik het online interweb maar opgedoken. Om mij heen heb helaas weinig vrienden uit NZ, dus Google was in dezes mijn beste vriend. Uiteindelijk heb ik het volgende gevonden: de lolly cake (lolly=snoep in NZ). De typisch Nieuw Zeelandse ingrediënten heb ik helaas niet kunnen vinden hier in Spanje, maar ik denk dat ik het origineel goed heb weten te benaderen.

lollycakeing

De ingrediënten

 • 250 gram koekjes, van die boter bisquitjes
 • 120 gram boter
 • 150 gram snoep (en dit was lastig; hier géén Fruit Puffs, noch Foamy Fruits, noch de Eskimos die op internet werden aangeraden. Ik heb dus een beetje geïmproviseerd en een soort harde winegums gebruikt, maar ik denk dat het de consistentie van die wit en zwarte muizen moet hebben.)
 • 200 gram gecondenseerde melk

Bereidingswijze

De koekjes moeten tot fijn gruis worden gekruimeld. Er mogen nog iets grotere kruimels in blijven zitten maar niet te veel. Ik begon het zelf met de bolle kant van een lepel te verkruimelen, maar heb de laatste 225 gram met de schaaf gedaan. Door de koekkruimels kan als extraatje een snuf kaneel worden gedaan. Ik had dit niet in huis en wilde het dicht bij het origineel houden.

mix

Doe de boter en de gecondenseerde melk bij elkaar en stop het 20 seconden in de magnetron om het goed zacht te maken. Snij de snoepjes in kleine stukjes. Roer de kruimels, de boter, de gecondenseerde melk en de snoepjes allemaal door elkaar tot je een egale mix krijgt.

lollylog

Doe op een schaal wat plastic folie en schep het mengsel erop. Rol vervolgens de folie goed dicht en laat het in de koelkast hard worden. De rol kan natuurlijk in allerlei vormen worden gelegd. Ik heb het de hele nacht laten staan. Snij het in plakjes en klaar is de Lolly Cake.

Tenslotte, wees gewaarschuwd: het is alleen voor de echte zoetekauw!

Meer info: A natural history of the lolly cake

Stem op dit recept in de halve finale van de Lekker Hapje Cup.

Series Navigation<< Scaloppine all limone met balsamicoaardappeltjesFilfil mahshi (gevulde paprika’s) >>

14 thoughts on “Lolly cake

 1. Fan-tas-tisch! Ik vewacht nu een vervolgonderzoek met verschillende soorten snoepjes om te bepalen welke de beste lolly cake opleveren.

 2. hoi hoi, ik maak wel eens een chocolade taart en dan moet ik biskwie verkruimelen en daar heb ik een leuke oplossing voor,namelijk een keukenmachine,maar als je die niet hebt tsja dan is een andere oplossing de jouwe natuurlijk.
  Maar ik ga dit recept zeker uitproberen volgende maand als mijn zoon jarig is…

 3. Wat een super leuke wedstrijd is dit toch!
  En wat ziet deze cake er lekker uit.
  Waar kan ik stemmen?

  Doen jullie deze wedstrijd als vrienden onder elkaar.
  Of zijn jullie allemaal bloglezers?
  Lijkt me erg leuk om aan mee te doen namelijk!

  Groetjes
  Anita

 4. Hierbij een tip van Excellent-eten voor het verkruimelen van de koekjes :)
  Men neme een diepvrieszakje (steviger dan een normaal plasticzakje) en een deegroller.
  Koekjes in het zakje, zakje goed dichtmaken (zakjes met sluitstrips zijn nu ideaal) en lekker rollen met de deegroller. Gaat erg makkelijk en snel.

 5. Goed gevonden! Ik moest voor volgende week nog een “kook”activiteit verzinnen voor mijn groep, maar ik ga niet verder zoeken! Dit zullen ze heel spannend en vast ook lekker vinden!

 6. Hmmmm…. Overheerlijk. Aram was al bijna verkocht aan het bierpotje… maar Jolanda daarentegen gaat voor de sweet bite. Tja, het was even armpje drukken aan het aanrecht… Ze scoorden gelijkwaardig op bereiding en smaak. Maar de Lolly cake wint het bij ons in de verlenging op creativiteit. Oef – what a battle !

 7. Hoi,
  Lijkt me erg lekker zo’n lolly cake. Het verkruimelen van biscuitjes kun je ook met een pureestamper doen. Ik maak weleens Monchoutaart, de biscuitjes stamp ik dan fijn met een pureestamper. Een kwestie van gewoon een keertje proberen.
  Groetjes en succes met het uitproberen.
  Patricia Harreman-de Winter

Laat een reactie achter

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.