Filfil mahshi (gevulde paprika’s)

This entry is part 23 of 25 in the series Lekker Hapje Cup 2009

Wat later dan beloofd hier dan toch het Egyptisch recept voor de halve finale. Hoewel er allerlei ongegronde geruchten de ronde doen over de reden van het oponthoud, kan ik hier alleen maar zeggen dat verplichtingen in wat ook wel “real life” genoemd wordt me dit weekend geen tijd gegund hebben voor belangrijke zaken als de Lekker Hapje Cup.

De insteek bij mijn deelname aan de Lekker Hapje was in eerste instantie om het deelnemersveld vol te maken (mijn recepten komen tóch wel op de site), desondanks streelde het wel mijn ego toen de Egyptische balletjes me naar de volgende ronde hielpen. Daarom zag ik ook geen reden om van het spelconcept met degelijke recepten en ingrediënten die zich al ruimschoots bewezen hebben, af te wijken. Hopelijk kan ik daarmee een beter figuur slaan dan de Egyptische voetballers in Zuid Afrika.

Mashi is het arabisch woord wat duidt op het vullen van groenten (bijv. aubergine, courgette, tomaat) of andere zaken als gevogelte of wijnbladeren. De vulling bestaat meestal uit een mix van gehakt, rijst en kruiden.

Voor de halve finale koos ik ervoor om paprika’s (filfil) het veld op te sturen. Uiteraard paprika’s die sterk aan de bal zijn. Die rechtop in een pan kunnen blijven staan en niet bij het kleinste geringste omvallen en de bal (=de vulling) daardoor verliezen. Laat de schwalbes maar aan de Duitsers over, dat doen de Farao’s niet.

Ingrediënten

4 personen

 • 4 paprika’s (rood of groen naar keuze)
 • 2 uien
 • olijfolie
 • 300 gram witte rijst
 • 200 gram lams- of rundergehakt
 • zout
 • peper
 • bosje verse munt
 • 2 eetlepels citroensap
 • 1 tomaat
 • bosje verse peterselie

Bereidingswijze

Was de paprika’s en snijd er een kapje af rondom de stengel. Leg de kapjes even apart. Hol de paprika’s goed uit door de zaadjes en zaadlijsten te verwijderen. Leg de paprika’s ook even apart.

Snipper de uitjes fijn. Verhit wat olijfolie in een pan en fruit de ui tot ze glazig begint te zien. Snijd het vruchtvlees van de kapjes van de paprika’s in stukjes en doe ze in de pan. Voeg dan het gehakt en 75 gram van de rijst toe. Zout en peper naar smaak toevoegen en 5 minuten roerbakken.

Voeg nu water toe in de pan tot het vlees helemaal is bedekt. Laat alles zachtjes sudderen tot al het vocht is opgenomen.

Versnipper de munt en roer door het vlees samen met de citroensap. Haal de pan van het vuur en laat het kort afkoelen. Vul vervolgens de paprika’s met het vleesmengsel.

Snijd de tomaat in schijfjes en gebruik de tomaatschijfjes als deksel om de paprika’s te bedekken.

Plaats de paprika’s in een kookpan met een laagje water (1 cm), strooi wat zout er overheen en besprenkel ze met olijfolie. Laat de pan zo’n 10 minuten sudderen, tot de paprika’s een beetje mals beginnen te worden.

Haal de paprika’s dan uit de pan en garneer ze met de peterselie.

Serveren met witte rijst.

Zelf had ik er ook een frisse salade bijgemaakt met komkommer, feta en muntblaadjes. Ik kwam er pas de dag erna achter dat ik hem al op de site had gezet. Toen was het nog een Griekse salade, maar dat luistert allemaal niet zo nauw. Was Cleopatra niet eigenlijk ook Grieks?

Stem op dit recept in de halve finale van de Lekker Hapje Cup.

Series Navigation<< Lolly cakeLekker Hapje Cup: uitslag halve finale >>

2 thoughts on “Filfil mahshi (gevulde paprika’s)

Laat een reactie achter

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.