Klapperboontjes

This entry is part 3 of 4 in the series Indische Rijsttafel

Wederom de introductie van een nieuw ingrediënt op Lekker Hapje. Nadat ik van de week de foelie al had geïntroduceerd, is het nu de tijd voor laos, overigens niet te verwarren met Laos met een hoofdletter.

Er zijn meerdere lezingen over wat nu precies laos is. Sommigen menen dat de plant waar het vandaan komt laos heet, terwijl anderen deze plant nu juist galanga noemen en de wortel van deze plant laos. Deze wortel kan vers, ingemaakt of gedroogd worden gegeten en in het laatste geval is dat dan in poedervorm en hebben we het over een typische specerij. Als in recepten laos wordt vermeld, wordt in principe de gedroogde versie bedoeld. Laos komt uit Zuidoost-Azië, onder andere uit Laos, maar of daar enig verband tussen is, dat weet ik eigenlijk niet. Het heeft iets weg van gember en daar zou je het ook door kunnen vervangen, maar op zich is dat niet nodig, want laos hangt in je supermarkt gewoon tussen de andere kruiden. Dat het als pepmiddel en een afrodisiacum gezien wordt, is misschien interessant om te weten, maar dat er van gezegd wordt dat het de menstruatie bij vrouwen opwekt, is daarentegen misschien weer wat te veel informatie.

Genoeg over laos, laten we ons richten op het gerecht: klapperboontjes. De bereiding van klapperboontjes valt nauw samen met die van sambalboontjes. In beide gevallen wordt er zowel sambal als klapper gebruikt, maar de verhoudingen zijn wat anders en omdat eenieder vrij is hierin te experimenteren, hebben we het dus over (vrijwel) hetzelfde recept. Verder dient nog even ter vervolmaking vermeld te worden dat dit wederom een gerecht is uit de categorie “Hoe maak ik zelf mijn eigen Indische rijsttafel?”, samen met de telor kerrie en de daging smoor.

Ingrediënten

 • 450 gr sperzieboontjes
 • 1 grote ui (gesnipperd)
 • arachide olie
 • 1 theelepel sambal oelek
 • 1 theelepel laos
 • 0,5 theelepel knoflookpoeder
 • 1 eetlepel suiker
 • 2 theelepels zout
 • 0,5 theelepel citroensap
 • 1,5 eetlepel klapper (a.k.a. santen)
 • 3 à 4 dl water

Bereidingswijze

Voor de mensen die denken dat klapper ook een nieuw ingrediënt is, moet ik toch even wijzen naar de telor kerrie en op het feit dat klapper en santen hetzelfde betekenen: geperst kokosvlees. Genoeg gebabbeld, aan de slag. Maakt de boontjes schoon en snijdt ze eventueel aan stukjes van 4 à 5 cm. Wat ik zelf altijd doe, is gewoon diepvriesboontjes kopen, wel zo makkelijk.

Doet de olie in een pan en fruit hierin de ui tot hij glazig ziet. Voeg de sambal, laos, knoflookpoeder, suiker, zout en water toe. Roer alles goed door en breng het aan de kook. Voeg de boontjes toe en laat ze 6 à 7 minuten koken. Hierna het citroensap en de klapper toevoegen, doorroeren tot de klapper helemaal is opgelost en klaar is het alweer.

Series Navigation<< Daging SmoorTelor Kerrie >>

2 thoughts on “Klapperboontjes

 1. Damn TIjn,

  Ik wacht met smart de rest van de serie af en dan ga ik aan de slag. Mooi om dat met verjaardagen te maken om de familie te voeden.

Laat een reactie achter

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.