Daging Smoor

This entry is part 2 of 4 in the series Indische Rijsttafel

Het idee was dat ik regelmatig recepten gebruikt tijdens eerder genoemde Indische Rijsttafel op deze site zou zetten. Nu zet ik mijzelf er helaas te weinig toe om te schrijven en dus komt het er niet altijd van. Ik moet ook zoveel schrijven. Mijn baas wil dat ik heel veel ga schrijven en van Alberto moet ik hier ook al heel veel moet schrijven. Ja, het is allemaal niet makkelijk.

Nu toch maar even een receptje plaatsen, vooral ook omdat ik het dit weekend weer gemaakt heb en het eigenlijk te simpel is om jullie ervan te weerhouden. Daging smoor betekent niet veel meer dan gesmoord rundvlees en dat is het dan ook. Je kan het prima eten met rijst, het is wel handig om er iets bij te doen zoals Telor Kerrie of Klapper Boontjes die ik later deze week hoop te plaatsen.

Ingredienten

 • 500 à 600 gr runderlappen
 • 1 ui
 • 2 teentjes knoflook
 • 2 à 3 theelepels sambal oelek trassie
 • 4 eetlepels ketjap manis
 • 3 à 4 stukjes foelie
 • 3 à 4 dl water
 • 1,5 eetlepel citroensap
 • arachide olie
 • zout
 • peper

Bereidingswijze

Snij het vlees in reepjes of blokjes, al naar gelang de voorkeur, strooi er zout en flink wat peper over. Versnipper de ui en de knoflook. Neemt een pan met dikke bodem, bij voorkeur een braadpan. Doe hier olie in en braad het vlees tot het goed bruin is. Voeg de ui erbij en bak deze even mee. Voeg nu de knoflook, sambal, ketjap, foelie en het water toe. Foelie is volgens mij een nieuw ingrediënt op Lekker Hapje en dus zal ik het eerst even toelichten voor we verder gaan. Foelie is de gedroogde zaadmantel van de muskaatnoot. Deze zaadmantel is niet geheel gesloten en bestaat uit sliertjes. Met een stukje foelie wordt ongeveer 3 a 4 cm bedoeld. Over het algemeen wordt er niet aangeraden om foelie te eten, maar dat lossen we later wel op.

Alles nu goed doorroeren en lekker laten pruttelen op laag vuur. Roer af en toe door en controleer dan meteen of er nog genoeg vocht bij zit. Pas aan het eind moet het meeste water verdampt zijn zodat je een mooi sausje overhoudt. Hoe langer je het laat pruttelen, des te beter natuurlijk, maar denk sowieso aan minstens een uur.

Als je vindt dat het wel weer mooi geweest is met al dat pruttelen, komt er een mooi klusje. We hadden al bedacht dat we de foelie niet gingen opeten en dus gaan we die er nu uitpeuteren. Dat betekent dus lekker met een vork door de Daging Smoor vroeten, op zoek naar de afwijkende stukjes. Als je alle foelie er uit hebt, sprenkel je wat citroensap over het vlees en klaar is het.

Series Navigation<< Chinese TomatensoepKlapperboontjes >>

2 thoughts on “Daging Smoor

Laat een reactie achter

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.