Chinese Tomatensoep

This entry is part 1 of 4 in the series Indische Rijsttafel

Deze site kent een ruime verzameling aan Italiaanse en Spaanse gerechten, en toegegeven, na een half jaar in Italië gewoond te hebben, heb ook ik een voorliefde tot gerechten uit die hoek. De wereld is echter meer dan alleen Italië en met 1,3 miljard Chinezen is het dan ook niet meer dan logisch dat ook aan hun genre enige aandacht wordt besteed.

Over enkele weken is het de bedoeling dat ik samen met een vriend voor zo’n 40 personen een topmaaltijd in elkaar ga draaien. Omdat er ook nog grenzen aan het budget gesteld werden, was de makkelijkste optie natuurlijk de Indische rijsttafel. In het kader van de wetenswaardigheden waar deze site zijn landelijke bekendheid uit haalt, is het natuurlijk leuk om te weten dat ‘rijsttafel‘ ook in het Engels zo bekend staat. Ook leuk om te weten is dat deze maaltijd zal worden gegeven in het Leidse Snouck Hurgronje-huis en die heeft bijzondere dingen gedaan in Ons Indië.

In het kader van de Chinees-Indische restaurants naar Nederlandse maatstaven zoals iedereen er wel eentje om de hoek heeft zitten (Fusion Cooking komt van bij ons) heb ik een studie gedaan naar de Chinese tomatensoep. Of hij ook daadwerkelijk in de maaltijd zal worden opgenomen valt om praktische en financiële redenen nog te bezien, maar om hem niet helemaal voor niks ontwikkeld te hebben, lever ik jullie hier alvast het resultaat. Geleidelijk zullen er meer onderdelen van deze maaltijd hun weg naar deze site vinden.

Ingrediënten

 • 2 bouillon-blokjes (kruiden- of kip-)
 • 100gr Chinese paddenstoelen
 • 1 dunne prei
 • 1 kleine ui
 • 2,5cm gemberwortel
 • 1/2 theelepel koriander
 • snufje komijnpoeder
 • 2 blikjes (de grotere variant) tomatenpuree
 • 2 eetlepels citroensap
 • 2 eetlepels honing
 • peper
 • zout
 • 2 eieren
 • 3 eetlepels pangsit-saus

Bereidingswijze

Als je eenmaal alles in huis hebt (voor de pangsit-saus kan je het beste naar de plaatselijke toko), is het verder behoorlijk simpel.

Zet 1 liter water op en voeg hier de bouillonblokjes aan toe. Snij de paddenstoelen in stukjes van een centimeter en voeg deze bij de kruidenbouillon. Laat dit een tijdje rustig koken. Verhit in een soeppan wat olie en fruit hierin op halfhoog vuur de aan ringen gesneden prei, de gesnipperde ui en de geraspte gemberwortel samen met de koriander en komijn. Als dit glazig is, de tomatenpuree toevoegen en nog even al roerend doorbakken. Voeg het citroensap, de honing, peper, zout en bouillon toe en laat dit nog even doorkoken. Ondertussen natuurlijk blijven roeren.

Pak ondertussen een schaaltje, breek de eieren hierin, voeg de pangsit-saus toe en klop dit door. Bak hier een hele dunne omelet van en let er goed op dat deze niet te donker wordt. Als de omelet klaar is, deze aan dunne reepjes snijden en over de soepkommen verdelen, dan de soep toevoegen en opdienen. Eventueel kan er verse koriander aan de soep worden toegevoegd.

Deze soep is (mits de kruidenbouillon gekozen is) volledig vegetarisch en daar is uiteraard voor gekozen om te zorgen dat tijdens de eerder genoemde maaltijd iedereen ervan kan eten (uiteraard maken we dan ook iets meer), maar als dit voor principiële bezwaren stuit, dan kan er ook een niet-vegetarische variant van gemaakt worden. Voeg dan 75gr varkensgehakt toe aan de bouillon (in plaats van de paddestoelen) en laat dit een uurtje trekken. Zeef de bouillon voor deze wordt toegevoegd en bak ook 100gr stukjes kipfilet alvorens de prei, ui en gember in de pan te doen.

Series NavigationDaging Smoor >>

Laat een reactie achter

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.