Caesar cocktail

Tijdens onze vakantie in Canada, ben ik ook voor het eerst in aanraking gekomen met de Caesar cocktail. In bijna alle restaurants en bars kun je hem bestellen, slijterijen verkopen voorgemixte flessen en blikken van het spul en in supermarkten kun je mixjes kopen waar je zelf alleen nog maar drank aan toe hoeft te voegen. Het is dé nationale cocktail van Canada.

Op het eerste gezicht lijkt de caesar erg veel op een Bloody Mary, ware het niet dat bij de caesar geen gewone tomatensap wordt gebruikt maar clamato juice. Clamato is een samenstelling van de Engelse woorden clam (= schelpdier) en tomato (= tomaat). Clamato juice is dus een mix van tomatensap en het sap van schelpdieren, een drankje waar hier menigeen een vies gezicht bij zou trekken.

De caesar werd voor het eerst gemaakt in Calagary in 1969 door ene Walter Chell. Hij gebruikte hiervoor tomatensap en fijngestampte schelpdieren. Tegenwoordig gebruikt men kant-en-klare clamato.

Zelf ben ik hier in Nederland nog nooit clamato tegengekomen. De avonturiers die zich toch aan de caesar willen wagen en geen clamato tot hun beschikking hebben, kunnen deze proberen zelf te maken. Op de site recipezaar kun je een eenvoudig recept voor clamato juice vinden. De clam juice kun je maken door bouillon te trekken van zeevruchten, of je vangt de sap op van een blikje zeevruchten die je uit laat lekken.

Caesar cocktail – foto door zorbs op Flickr

Ingrediënten

 • 180 ml clamato juice
 • 50 ml wodka
 • 1 theelepel tabasco saus
 • 1 theelepel Worcestershire saus
 • selderij zaadjes
 • vers gemalen peper
 • 1 takje bleekselderij
 • 1 partje limoen

Bereidingswijze

Bedek de rand van het glas met de selderij zaden. Vul het glas met ijsblokjes. Meng de rest van de ingrediënten (behalve de limoen en bleekselderij) en schenk de cocktail over het ijs in het glas. Garneer met de limoen en de bleekselderij.

One thought on “Caesar cocktail

 1. Dag Alberto,
  Leuk om te lezen, ik drink dit, nu ik in Canada ben, dagelijks en vond zjuist uit, dat je clamatojuice (nu) ook in Nederland kan kopen. Check google. Gelukkig maar, want ik ben inmiddels addicted! We drinken het met beer, maar met vodka is het ook lekker!

Laat een reactie achter

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.