Empanadas gevuld met kip

Empanadas gevuld met kip

Als je het Spaanse woord “empanada” letterlijk zou vertalen, dan zou je iets krijgen als “bebrood”, “door brood omgeven” of “gepaneerd”. Pan is dan ook het Spaanse woord voor brood. Daarom is het niet zo verrassend dat in Spanje en grote delen van Latijns-Amerika, empanadas gevulde (brood)deeghapjes en -gerechten zijn, vergelijkbaar met de in Groot-Brittanië populaire pies.

De vulling van empanadas kan uit vele verschillende ingrediënten bestaan, zoals vlees, vis (zoals tonijn), groenten of kaas. Het deeg is meestal op basis van tarwemeel, maar kan ook op basis van andere granen zijn. Zo zijn de empanadas in Venezuela en andere Latijns-Amerikaanse landen vaak op basis van maïsmeel. Empanadas kunnen gebakken worden in de oven of in hete olie worden gefrituurd.

Het recept voor deze met kip gevulde empanadas kreeg ik maanden terug van een collega als deel van een setje tapasrecepten (de chorizodadels zaten er ook tussen). Naar aanleiding van een volledig uit tapas bestaande maaltijd (met tortilla en gamba’s), besloot ik het recept eindelijk te proberen en dat was geen verspilde moeite. De vulling bestaat uit kip, bacon en tomaat en dat werkt heel goed. De bacon zorgt er met zijn scherpe smaak voor dat de combinatie van kip en tomaat niet te flauw wordt.

Ingrediënten

 • 12 plakjes bladerdeeg
 • 300 gram kipfilet
 • 100 gram magere spekreepjes
 • 1 sjalot
 • 2 knoflookteentjes
 • 3 tomaten
 • 2 takjes krulpeterselie
 • 30 gram boter
 • olijfolie
 • 1 mespunt scherpe paprika poeder
 • 1 deciliter witte wijn
 • 1 ei
 • zout
 • peper

Bereidingswijze

Laat het bladerdeeg ontdooien. Snijd de kipfilet in kleine stukjes. Pel en snipper de sjalot en de knoflook. Halveer de tomaten, haal de zaadlijsten eruit en snijd ze in kleine blokjes. Hak de peterselie fijn.

Verhit de olie en de boter in een pan en fruit de sjalot en de knoflook gedurende 2 minuten. Voeg de kip en de bacon toe en bak alles al omscheppend op hoog vuur tot de spekreepjes knapperig zijn. Voeg de paprikapoeder en de peterselie toe. Breng het geheel op smaak met zout en peper. Voeg de wijn toe en laat alles nog doorkoken tot de wijn begint te verdampen. Roer op het laatst de tomaat erdoor.

Leg op het midden van elk plakje deeg een bergje van de kip-spek-tomaat vulling. Klap het deeg dubbel en druk de randen goed aan, zodat ze dicht zitten. Klop het ei los en bestijk het deeg hiermee, voor de mooie gouden glans straks na het bakken in de oven.

Leg de empanadas op een bakplaat bedekt met bakpapier en bak ze in de oven gedurende 15-20 minuten op 190 graden gaar en goudbruin.

Empanadas met kip

De empanadas kunnen warm (pas op direct uit de oven is de vulling zeer heet!) of lauw (ook erg lekker) worden geserveerd. Eet ze met een salade als hoofdgerecht of serveer ze los als borrelhapje of party snack.

8 thoughts on “Empanadas gevuld met kip

 1. Je zei: ‘met kaas’ klinkt heel erg lekker! Maar weetje misschien ook welke kaas? Het ziet er vreselijk lekker uit :D

  Groetjes, Maria

 2. Maria, je kan in principe elke kaas wel gebruiken, het is een kwestie van wat je lekker vindt. In Venezuela gebruiken ze queso de mano of queso Guayanés. Een “waterige” kaas die erg lekker smaakt.

 3. Hallo Alberto,

  Ik ben van plan op Paaszondag deze empanadas als voorgerecht te geven bij een aperitiefje. Kan ik ze op voorhand klaarmaken en bakken zodat ik ze op de dag zelf alleen maar hoef op te warmen in de oven ? Hoe lang moeten ze dan warmen zodat ze niet te heet zijn ? Kan ik ze mijn gasten ‘ uit het vuistje’ laten eten of is de vulling te vloeibaar – evt. wat kaas bijdoen om het geheel te binden ?
  Heb je nog een suggestie voor het aperitief ?

  Alvast bedankt voor je reaktie.

  Groetjes,Josée

 4. Pingback: dominiek.be » Culinaire überfragung

 5. Hi lekkerhapje,

  Wat een heerlijke recepten staan op je site, en de verhalen zijn erg leuk om te lezen. Ik heb een vraagje over dit recept. Is het mogelijk, zonder dat smaak en knapperigheid verloren gaan, om de avond van tevoren de empanadas klaar te maken zodat ze alleen nog in de oven hoeven? Alvast bedankt voor je reactie,

  groetjes Mirjam

 6. Ook lekkere vulling:

  Witte kaas (turkse winkels)
  Fijn gesneden peterselie
  Losgeklopte ei

  Alles samen roeren en de bladerdeeg ermee vullen

  Heerlijk!

 7. Hoi allemaal, ik kwam bij toeval op deze site en vind m heel leuk. Ik heb zelf ook een recept voor Argentijnse Empanadas (mijn man is Argentijns en mijn schoonmoeder maakt ze zo). Lees maar. (het deeg kan je best wel vervangen voor bladerdeeg, maar dan is het wel wat vetter. Wél sneller natuurlijk en net zo lekker, maar mijn voorkeur qua smaak is voor de zelf-maak-deeg versie): Oh ja, ik heb het recept ook gevonden op http://www.allrecipes.com. En het klopt precies. Gemakshalve heb ik dat recept hieronder geplakt. Wel ook toevoegen zwarte fijngehakte olijven, ongeveer 100 gram hiervan.

  Argentijnse Empanada’s gevuld met gehakt

  Benodigdheden (30 empanada’s):

  Deeg:
  meel (500g)
  reuzel (250g)
  8 eetlepels koud water
  2 eetlepels kurkuma
  2 theelepels paprikapoeder
  0,5 theelepel zout
  eiwit van 2 eieren
  wat extra meel

  Vulling:
  rundergehakt (600g)
  Olie
  4 teentjes knoflook
  4 uien
  4 rode chilipepertjes
  2 theelepels oregano
  Cayennepeper
  Jamaicapeper
  Chiliketchup
  rozijnen (200g)
  Zout

  Begin met het maken van het deeg, want dit moet nog rijzen. Doe alle ingrediënten (behalve het eiwit!) voor het deeg in een kom en kneed tot er een mooi zacht deeg is ontstaan. Zet het deeg daarna afgekdekt op een koele, droge plaats en laat het daar ongeveer een half uurtje staan.

  Voordat je weer verder gaat met het deeg, kun je eerst de vulling maken. Bak het gehakt in wat olie en doe daar eerst de knoflook, uien en de chilipepers bij en daarna de overige ingrediënten. Zorg dat het aan de kook komt, de vulling is klaar wanneer al het vocht verdampt is.

  Nu de vulling klaar is, kun je verder met het deeg. Strooi wat meel over de plaats waar je het deeg gaat uitrollen, zodat het niet vastplakt. Rol het deeg uit (zorg dat het goed dun is!) en steek er rondjes uit van ongeveer 15 centimeter in diameter. Tussentijds kun je het deeg weer even opnieuw kneden en uitrollen, zodat je weer meer ruimte hebt voor rondjes en niet onnodig deeg weggooit.

  In ieder rondje deeg schep je nu ongeveer 1,5 eetlepel van de vulling. Op het randje smeer je wat eiwit en je vouwt de empanada dicht. Prik met een vork wat gaatjes in de empanada en leg de empanada op een bakblik met bakpapier. Als je alle empanada’s klaar hebt zet je ze 20 tot 30 minuten in een voorverwarmde oven van ongeveer 200°C.

  Ik hoop dat jullie het lekker vinden!!

  Groet,
  Esmeralda

Laat een reactie achter

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.