Gambas al ajillo

Gambas al ajilloDe knoflookgarnaaltjes zijn een van de meest typische hapjes die je in kroegen in Spanje als tapa kunt krijgen. Daarom was het niet vreemd dat ze hun opwachting maakten toen ik laatst een hele avondmaaltijd rond tapas had gekookt met de lieve Angelique (naast de garnaaltjes stonden ook kip empanadas en de onmisbare tortilla de patatas op het menu).

Gambas al ajillo is spaans voor garnalen met knoflook (ajillo is het verkleinwoord voor ajo, knoflook). Meer is het ook niet, je bakt de garnalen in veel olie met veel knoflook. De eenvoud van het gerecht doet echter niets af aan hoe gruwelijk lekker deze garnaaltjes zijn.

Ingrediënten

 • 200 gram jumbo garnalen
 • 5 teentjes knoflook
 • 2 takjes verse peterselie
 • 1 deciliter olijfolie

Bereidingswijze

Haal de knoflook door de knoflookpers. Verhit de olijfolie in een braadpan. Wees niet te zuinig met olie, de garnalen moeten er straks echt in kunnen zwemmen. Doe de knoflook in de hete olie en verwarm het kort, op laag vuur. De knoflook mag niet verbranden of bruin worden.

Voeg de garnalen toe en bak deze vijf à tien minuten mee. Ik heb hier jumbo garnalen gebruikt, vermijd in ieder geval die te kleine garnaaltjes uit de Noordzee. Scheur de peterselie in kleine stukjes boven de pan en bak alles nog zo’n twee minuutjes.

Gambas al ajillo

Eet de garnalen als voorgerecht of hapje tussendoor op versgebakken stokbrood.

Optioneel kun je nog een rode pepertje heel fijn snijden en met de knoflook en garnalen meebakken.

7 thoughts on “Gambas al ajillo

 1. Heerlijk hapje, maar waarom niet in een klein ovenschaaltje met knoflook en een pepertje erdoorheen. Direct serveren als de olie nog borrelt, gescheurd stukje stokbrood erbij en dippen maar..

 2. Yke:
  Het deppen met stokbrood is zeker aan te raden, had ik er inderdaad bij moeten vermelden. Het pepertje lijkt me ook erg lekker, zal het de volgende keer zeker proberen.

  Janny:
  Hangt denk ik helemaal af van hoe hoog je het vuur hebt staan. Mijn gambas waren na de bijna tien minuutjes allerminst taai!

 3. 5 tot 10 min??? ai…. wat zou je er van zeggen om de olie en knoflook flink in de oven te laten koken en in de laatste min de gamba,s erin te doen en dan gelijk uitserveren. dit of helemaal laten doorkoken en dan echt min 10 min.

 4. Ovenschaaltjes (steen)
  Olijf olie (2 Cm per bakje)
  5 a 6 grote Gamba`s per bakje
  5 a 6 teentjes knoflook per bakje
  3 spaanse pepertjes per bakje
  Bereiding weist zichzelf als je `n beetje kunt koken, borrelend uit de oven opdiennen als knoflook goud bruin is.

  Chef Vraagbaak

Laat een reactie achter

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.